Ανακοίνωση Κ.Σ. ΕΔΟΝ για μείωση διδάκτρων στα Ιδιωτικά και ελεύθερη πρόσβαση στα Δημόσια Πανεπιστήμια ΤΩΡΑ!

12:09 23/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες περιπτώσεων σε Ιδιωτικά Πανεπιστήμια, τερματισμού των κύκλων σπουδών από φοιτητές γιατί δυστυχώς δεν μπορούν αυτοί και οι οικογένειες τους, μέσα σε αυτές τις τραγικές οικονομικές συνθήκες, να συνεχίσουν να πληρώνουν τα δίδακτρα.

Το επαναλαμβάνουμε για πολλοστή φορά ότι η μόρφωση είναι ιερό δικαίωμα και έχουμε υποχρέωση όλοι να το προστατεύσουμε ως κόρη οφθαλμού. Δεν έχει κανένας το δικαίωμα να το λεηλατεί και να το εξευτελίζει, αφού όπως όλοι λένε μέσω της παιδείας μπορεί να έρθει η ανάπτυξη και η προοπτική.

Δεν είναι πρόθεση μας να

είμαστε αρνητικοί. Αντίθετα είμαστε διατεθειμένοι να στηρίξουμε και να συμβάλουμε στην προσπάθεια για έξοδο από την κρίση και για ενίσχυση της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας από το Νηπιαγωγείο μέχρι το Πανεπιστήμιο.

Είμαστε όμως απογοητευμένοι γιατί παρόλες τις δημόσιες παρεμβάσεις μας, τις μαζικές κινητοποιήσεις του φοιτητικού κινήματος, τις επαφές και τις πάμπολλες συναντήσεις με ιδιοκτήτες των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων, το αίτημα για μείωση εδώ και τώρα των πολύ ψηλών διδάκτρων (μέσο όρο 40 χιλιάδες ευρώ δίδακτρα για ένα φοιτητή),δεν βρίσκει ανταπόκριση. Διερωτόμαστε με όλα αυτά τα οποία συμβαίνουν στον τόπο μας γιατί άραγε οι ιδιοκτήτες των Πανεπιστημίων δεν μειώνουν τα δίδακτρα; Μήπως αυτό που τους αφορά είναι μόνο το κέρδος; Διακηρύττουν ότι θα συμβάλουν στην έρευνα και την καινοτομία την ίδια στιγμή που καθημερινά δεκάδες φοιτητές σταματούν τις σπουδές τους.

Καλούμε τον Υπουργό Παιδείας να παρέμβει άμεσα ούτως ώστε να προχωρήσουν τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια σε μείωση τόσο των «επίσημων» όσο και των «κρυφών διδάκτρων». Ελπίζουμε ότι η μείωση των διδάκτρων θα είναι ουσιαστική για να έχει αντίκρισμα στις τσέπες των φοιτητών και των οικογενειών τους και να μην είναι για χάρη εντυπωσιασμού της κοινής γνώμης.

Η δική μας Οργάνωση επεξεργάζεται ολοκληρωμένη πρόταση την οποία θα καταθέσει στο Υπουργείο Παιδείας αλλά και στα Πανεπιστήμια, για κατακόρυφη αύξηση εισακτέων φοιτητών στα Δημόσια Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Είναι απαράδεκτο κάθε χρόνο να μένουν κενές θέσεις σε Δημόσια Πανεπιστήμια χωρίς αυτές να αναπληρώνονται από τα ίδια τα Πανεπιστήμια.

Άμεση λύση και μάλιστα χωρίς οποιαδήποτε αύξηση των δημόσιων δαπανών για την παιδεία είναι η κατοχύρωση της ελεύθερης πρόσβασης στα Δημόσια Πανεπιστήμια Κύπρου και Ελλάδας ώστε από τη μια να απαλλαγούν τα κυπριακά νοικοκυριά από το βραχνά των φροντιστηρίων (υπενθυμίζουμε ότι το 2012 σε νόμιμα φροντιστήρια οι μαθητές μας πλήρωσαν 111 εκ. ευρώ) και από την άλλη να μπορεί ένας φοιτητής να έχει το δικαίωμα στη Δημόσια Δωρεάν Εκπαίδευση.

Με τα δεδομένα του 2012, από τα 46 Τμήματα των Δημόσιων Σχολών της Κύπρου, στα μισά οι μαθητές που ζήτησαν ως πρώτη επιλογή να μπουν είναι είτε λιγότεροι, είτε μέχρι και 20 περισσότεροι από τις προσφερόμενες θέσεις. Χωρίς καμία δυσκολία θα μπορούσε άμεσα να επιτραπεί η ελεύθερη πρόσβαση σε αυτά τα Τμήματα, απαλλάσσοντας μερικές εκατοντάδες οικογένειες από το βραχνά των φροντιστηρίων.

Ας αφήσουμε λοιπόν τους νέους μας να σπουδάσουν αυτό που αποφάσισαν. Ας προχωρήσουμε τάχιστα με μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα δίνουν το δικαίωμα στη νέα γενιά του τόπου να μορφωθεί, να δημιουργήσει, να ονειρευτεί, δίνοντας την ελπίδα και την προοπτική στον τόπο και στο λαό μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα