Αναστασιάδης: Αξιοποιούμε την περίοδο μέχρι τον Οκτώβριο για οικονομική ανάκαμψη και Κυπριακό

19:46 16/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Κυβέρνηση αξιοποιεί την περίοδο μέχρι τον Οκτώβριο τόσο σε επίπεδο ανάκαμψης της οικονομίας όσο και σε επίπεδο ορθής προετοιμασίας και δημιουργίας του κατάλληλου κλίματος με στόχο όταν επαναρχίσουν οι συνομιλίες να είναι ουσιαστικές και αποτελεσματικές.

Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε ομιλία του στην αντικατοχική εκδήλωση της Συντονιστικής Επιτροπής Ευρύτερης Κυθρέας στο οδόφραγμα της Μιας Μηλιάς.

Στην ομιλία

του, την οποία εκφώνησε εκ μέρους του η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η οικονομική κρίση που βιώνουμε κάθε άλλο παρά μας έχει αποπροσανατολίσει από τον μεγάλο μας στόχο να επιλύσουμε το Κυπριακό πρόβλημα και να επανενώσουμε την πατρίδα μας.

«Η βούληση μας για λύση του Κυπριακού είναι ισχυρότατη και η προετοιμασία μας για τις συνομιλίες συνεχής», δήλωσε.

Ωστόσο, ανέφερε ότι για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες θα πρέπει να έχουν διαμορφωθεί οι κατάλληλες συνθήκες για ουσιαστική διαπραγμάτευση που να οδηγήσει σε απτά αποτελέσματα.

«Σε αυτό το πλαίσιο έχουμε ξεκαθαρίσει ότι η τρέχουσα οικονομική κρίση και η επικέντρωση μας στην προσπάθεια για αντιμετώπιση της, δεν επιτρέπει στο παρόν την επανάληψη των συνομιλιών. Η θέση μας αυτή έχει εξηγηθεί και έγινε κατανοητή από το διεθνή παράγοντα», συνέχισε ο Πρόεδρος.

Σημειώνοντας ότι χρειάζεται να γίνουν ορισμένες σημαντικές κινήσεις προκειμένου να κτίσουμε γέφυρες περαιτέρω εμπιστοσύνης και συνεργασίας για την επίλυση του Κυπριακού, όπως και καλύτερες συνθήκες διαπραγμάτευσης χωρίς υπεκφυγές και κωλυσιεργίες, είπε ότι υποβλήθηκε πρόταση για επιστροφή της Αμμοχώστου με παράλληλη δυνατότητα χρήσης του λιμανιού της για εξαγωγές προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Ως τέτοιες κινήσεις αναφέρουμε επίσης την εφαρμογή του πρωτοκόλλου της Άγκυρας, καθώς και το ξεπάγωμα κεφαλαίων που έχουν παγώσει με απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας. Είναι κινήσεις για τις οποίες εκτιμούμε που θα δημιουργήσουν μια νέα κατάσταση, ένα νέο κλίμα από το οποίο όλοι θα μπορούν να βγουν κερδισμένοι», επισήμανε.

Εκφράζοντας την ελπίδα ότι η στάση της τουρκικής πλευράς θα μπορέσει να βελτιωθεί, είπε ότι «αξιοποιούμε αυτή την περίοδο μέχρι τον Οκτώβριο – τόσο σε επίπεδο ανάκαμψης της οικονομίας μας όσο και σε επίπεδο ορθής προετοιμασίας και δημιουργίας του κατάλληλου κλίματος – με στόχο όταν επαναρχίσουν οι συνομιλίες να είναι ουσιαστικές και αποτελεσματικές».

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι διερχόμαστε μια περίοδο κρίσης που πρέπει να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί.

Οι εμμονές, είπε, και οι ιδεοληψίες που τόσο μας στοίχισαν, μαζί με τις λανθασμένες και επιζήμιες ενέργειες, δεν έχουν πλέον θέση.

Επισημαίνοντας ότι οι ώρες που διερχόμαστε είναι ώρες ευθύνης για όλους, είπε ότι οφείλουμε συνεπώς να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων, να βρούμε το σθένος να εφαρμόσουμε τις τολμηρές και σωστές αποφάσεις που επιβάλλουν οι συνθήκες και να ελέγξουμε, αφού δεν κατορθώσαμε να τις προλάβουμε, τις εξελίξεις.

«Διακυβεύονται όσα κτίσαμε τα προηγούμενα χρόνια και για να επιτύχουμε στο στόχο μας – να επανεκκινήσουμε και να αναθερμάνουμε την οικονομία μας – χρειάζεται όλοι να θέσουμε σαν ύψιστη προτεραιότητα μας την ανάληψη κοινής δράσης για να αποτραπούν οι περαιτέρω κίνδυνοι και να δημιουργηθούν οι συνθήκες εξόδου από την κρίση», τόνισε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στην πτυχή της δικαιοσύνης, λέγοντας ότι αυτή θα πρέπει εν τω μεταξύ να λειτουργήσει με απόλυτη ακρίβεια και εγκυρότητα ούτως ώστε να αποδοθούν ευθύνες εκεί και όπου πρέπει.

Απευθυνόμενος στους εκτοπισμένους κατοίκους της κωμόπολης Κυθρέας και των γύρω χωριών (Παλαίκυθρου, Νέου Χωριού, Βώνης, Τραχωνίου, Έξω Μετοχίου και Μιας Μηλιάς) τόνισε την μαχητικότητα και την αποφασιστικότητά τους για διεκδίκηση των δικαίων τους μέσω μιας λύσης που θα σέβεται τις θεμελιώδεις αρχές του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι «θα αγωνιστούμε για την αποκατάσταση των δικαίων του κάθε εκτοπισμένου, του κάθε Κύπριου που απαιτεί να τεθεί επιτέλους τέρμα στην εκκρεμότητα του εθνικού θέματος και ο τόπος να προχωρήσει μπροστά χωρίς στρατούς κατοχής, χωρίς απειλές και εκβιασμούς και με τις αρχές της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας να επικρατούν απ’ άκρη σε άκρη της πολύπαθης πατρίδας μας».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έστρεψε τη σκέψη του προς όσους έχασαν τις ζωές τους κατά την τουρκική εισβολή, σε όσους έπεσαν στα πεδία των μαχών υπερασπιζόμενοι την πατρίδα, στους αγνοουμένους, στους εγκλωβισμένους και σε όλους τους παθόντες.

«Αποτίουμε σε όλους τον οφειλόμενο φόρο τιμής», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα