Αναστασιάδης: Σημαντικός ο ρόλος του ΤΕΠΑΚ στην αξιοποίηση του φυσικού μας πλούτου

23:13 19/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου μπορεί να διαδραματίσει ένα από τους σημαντικότερους ρόλους προετοιμασίας των νέων μας, για τις χιλιάδες θέσεις εργασίας που θα σχετίζονται με την αξιοποίηση του φυσικού μας πλούτου, ανέφερε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε εκτός κειμένου αναφορές του, χαιρετίζοντας την τελετή αποφοίτησης φοιτητών του Πανεπιστημίου στη Λεμεσό, ενώ διαβεβαίωσε

ότι η Κυβέρνηση δεν προτίθεται να επιβάλει την όποια μορφή διδάκτρων στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως με τα νέα δεδομένα που η εκμετάλλευση του φυσικού αερίου δημιουργεί, «θέλουμε εξειδίκευση, υπάρχουν πέραν των 100 νέων επαγγελμάτων που αφορούν την αξιοποίηση, την εκμετάλλευση και γενικότερα τη διαχείριση του εθνικού μας πλούτου». Κάλεσε δε τους αρμόδιους Πανεπιστημιακούς φορείς να μελετήσουν άμεσα συγκεκριμένα προγράμματα σπουδών, «προκειμένου να μην έρθει η ώρα και να μας βρει απροετοίμαστους όσον αφορά την παροχή των υπηρεσιών από τους νέους της πατρίδας μας και όχι την εισαγωγή ξένων που έχουν τάχα τις ειδικότητες».

Απαντώντας δε στις ανησυχίες που εξέφρασε νωρίτερα στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Φοιτητικής Ένωσης, από πληροφορίες για ενδεχόμενη επιβολή διδάκτρων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε ότι «πρόθεση μας δεν είναι να επιβάλουμε στους Κύπριους πολίτες που φοιτούν στο ΤΕΠΑΚ ή και όποια άλλα Ανώτατα Εκπαιδευτήρια την όποια μορφή διδάκτρων».

Στις εκτός κειμένου αναφορές του και σχολιάζοντας την οικονομική κρίση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπέδειξε πως το έργο που η Κυβέρνηση καλείται να επιτελέσει δεν είναι εύκολο, προσθέτοντας πως «δεν είμαστε εκείνοι οι οποίοι δια μαγικών λύσεων μπορούν να απαντήσουν στα συσσωρευμένα προβλήματα και ιδιαίτερα σε μια πρωτόγνωρη οικονομική κρίση».

«Είμαστε, όμως, αποφασισμένοι και σε αυτό θέλω να εμπιστευτώ και τις υπόλοιπες των πολιτικών δυνάμεων, μέσα από συγκεκριμένα και συγκροτημένα μέτρα, να δώσουμε την ευκαιρία επανεκκίνησης της οικονομίας, ιδιαίτερα της ανάπτυξης και προκειμένου να πετύχουμε αυτό που όλοι επιθυμούμε, να δώσουμε την ευκαιρία σε εσάς (τους απόφοιτους) που ελπίζετε για το αύριο να μην είστε μια ουρά νέων ανέργων», συμπλήρωσε.

Εξάλλου, σε ομιλία της η Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, Ελπίδα Κεραυνού Παπαηλιού, ανέφερε πως οι παρούσες οικονομικές εξελίξεις στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα ότι θα πρέπει να επενδύουμε με όραμα και σύνεση για το μέλλον, με στόχο τους νέους ανθρώπους, τη μόρφωση τους και τις προοπτικές που δημιουργούμε γι αυτούς.

Παρά το γεγονός, συνέχισε, πως τα επόμενα χρόνια το ΤΕΠΑΚ θα λειτουργήσει μέσα σε ένα περιβάλλον οικονομικών πιέσεων, με σοβαρούς περιορισμούς στην κρατική χορηγία, «παραμένουμε προσηλωμένοι στους στρατηγικούς στόχους που έχουμε θέσει, προχωρώντας με συντεταγμένο τρόπο και αναδιαμορφώνοντας τα σχέδια δράσης μας, όπου προκύπτει ανάγκη, επιδιώκοντας την καλύτερη δυνατή επίτευξη των στρατηγικών αυτών στόχων».

Η Ελπίδα Κεραυνού, αναλύοντας τις προτεραιότητας της τριετίας 2013-2015, είπε πως επιδίωξη είναι η αύξηση του συνολικού αριθμού των φοιτητών από 2.500 που είναι σήμερα, σε 3.500 και παράλληλα η συνέχιση της ανοδικής πορείας σε σχέση με την ποιοτική στάθμη των εισακτέων σε όλα τα προγράμματα.

Σύμφωνα με την Πρύτανη, πέραν της λειτουργίας νέων Τμημάτων και Σχολών που αναμένεται να ξεκινήσουν, το Πανεπιστήμιο στοχεύει στη δημιουργία ενός Ερευνητικού Ινστιτούτου, «που θα προσδώσει στο Πανεπιστήμιο εκείνες τις αναγκαίες δομές, για να ωθήσουμε την ερευνητική μας δραστηριότητα σε νέα, υψηλότερα επίπεδα, σε άμεση και θεσμοθετημένη συνεργασία με τη βιομηχανία και τον επιχειρηματικό κόσμο».

Εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι το ΤΕΠΑΚ θα μπορέσει να υπερβεί τις δυσκολίες των νέων οικονομικών δεδομένων, η κ. Κεραυνού σημείωσε πως τα Πανεπιστήμια της Κύπρου μπορούν και θα πρέπει να αποτελέσουν έναν από τους πυλώνες πάνω στους οποίους μπορεί να βασιστεί η Κυπριακή οικονομία για αναχαίτιση της ύφεσης.

Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του ΤΕΠΑΚ, Δημήτρης Κοντίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στη δράση του Συμβουλίου, όσον αφορά τη συνεχή ανάπτυξη και επέκταση των κτηριακών υποδομών του, τόσο από πλευράς διδακτικών και γραφειακών χώρων, όσο και από πλευράς εργαστηρίων.

Αφού συνεχάρηκε τους απόφοιτους, ο κ.Κοντίδης εξέφρασε τη βεβαιότητα πως, όπως και ο λαός μας, έτσι και οι ίδιοι θα βρουν τη δύναμη να αγωνιστούν και να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που όλοι μας αντιμετωπίζουμε.

Στο πλαίσιο της τελετής αποφοίτησης των φοιτητών των Σχολών Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης, Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών και Επιστημών Υγείας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απένειμε το πρώτο και δεύτερο βραβείο αριστείου. Το πρώτο βραβείο, χρηματικού ποσού 17 χιλιάδων ευρώ, δόθηκε στον απόφοιτο του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής (Πτυχίο Πολιτικού Μηχανικού), Γιάννη Βαρβάρη και το δεύτερο βραβείο, ύψους 8 χιλιάδων ευρώ, στον επίσης απόφοιτο του ίδιου Τμήματος (Πτυχίο Τοπογράφου Μηχανικού και Μηχανικού Γεωπληροφορικής), Γεώργιο Σταύρου.

Αύριο θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη και τελευταία τελετή αποφοίτησης του ΤΕΠΑΚ, για τις Σχολές Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Διοίκησης και Οικονομίας, και Μηχανικής και Τεχνολογίας.

Συνολικά φέτος αποφοιτούν από το ΤΕΠΑΚ 422 προπτυχιακοί φοιτητές από 10 ακαδημαϊκά τμήματα και 12 προγράμματα σπουδών, συμπεριλαμβανομένων των πρώτων απόφοιτων του προγράμματος Τοπογράφων Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής. Αποφοιτούν επίσης 44 μεταπτυχιακοί φοιτητές επιπέδου Μάστερ καθώς επίσης 8 Διδακτορικοί φοιτητές.

Keywords
Τυχαία Θέματα