Αναβάλεται για την Τρίτη η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών

16:51 6/2/2012 - Πηγή: OnlyCY

Για την Τρίτη αναβάλλεται η συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο, ώστε να οριστικοποιηθεί η συμφωνία για τα εκκρεμή ζητήματα που αφορούν τον κατώτατο μισθό, τις επικουρικές συντάξεις και τα έκτακτα δημοσιονομικά μέτρα.

Το απόγευμα σήμερα, ο κ. Παπαδήμος θα συναντηθεί με την τρόικα

προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση στα κρίσιμα κεφάλαια που παραμένουν ανοικτά.

Από νωρίς, συναντώνται τα τεχνικά κλιμάκια και στη συνέχεια ο υπουργός Οικονομικών και ο πρωθυπουργός με τους επικεφαλής της τρόικας.

Στο επίκεντρο βρίσκονται τα μισθολογικά, με κυριότερο αγκάθι τη μετενέργεια, καθώς και το ζήτημα της ανακεφαλαίωσης των τραπεζών και δημοσιονομικά ζητήματα για την κάλυψη της «τρύπας» του 2012.

Χθες, όπως ανακοινώθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου, οι αρχηγοί των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση συμφώνησαν κατ αρχήν, σε τέσσερα σημεία.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής πεντάωρης σύσκεψης, απαριθμούνται τα θέματα που υπήρξε συμφωνία:

1) Λήψη μέτρων εντός του 2012 για τον περιορισμό των δημόσιων δαπανών κατά 1,5% του ΑΕΠ.
2) Εξασφάλιση της βιωσιμότητας των επικουρικών συνταξιοδοτικών ταμείων.
3) Αντιμετώπιση του ελλείμματος ανταγωνιστικότητας με τη λήψη μέτρων που περιλαμβάνουν ρυθμίσεις σε διάφορους τομείς, όπως η μείωση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης και της οικονομικής δραστηριότητας.
4) Κεφαλαιοποίηση των τραπεζών με συνδυασμό μέσων που διασφαλίζουν την προαγωγή του δημόσιου συμφέροντος και την επιχειρηματική αυτονομία τους.

Όπως φαίνεται διασώζεται ο 13ος και ο 14ος μισθός, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές που μετείχαν στις διαπραγματεύσεις.

Ο κ. Σαμαράς αποχώρησε από το Μέγαρο Μαξίμου χωρίς να κάνει δηλώσεις, ενώ ο Γ. Καρατζαφέρης, φεύγοντας από το Μαξίμου, επισήμανε πως «δεν θα συμβάλω στην έκρηξη της επανάστασης από εξαθλίωση που, εν συνεχεία, θα κατακάψει όλη την Ευρώπη». Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ γνωστοποίησε παράλληλα πως τη Δευτέρα θα υπάρξει συνέχεια.

«Για πρώτη φορά γίνεται διαπραγμάτευση. Μας ζητούν περισσότερη ύφεση, που η χώρα δεν αντέχει. Παλεύω, και παλεύω με κάθε τρόπο για να το αποτρέψω», επισήμανε λίγο αργότερα ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, προσερχόμενος στα γραφεία του κόμματος στη Συγγρού, όπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη το βράδυ της Κυριακής για να συζητηθούν τα όσα διημείφθησαν στη συνάντηση.

Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, συνεδρίασε, τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, το Πολιτικό Συμβούλιο. «Αρχή του ΠΑΣΟΚ είναι ότι τίποτα δεν πρόκειται να συμφωνηθεί αν δεν συμφωνηθούν όλα και από τους τρεις αρχηγούς», υπογράμμισε ο Πάνος Μπεγλίτης.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα έκανε δηλώσεις για τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό. Το πρωί, μιλώντας στο πρωινό του ΑΝΤ1 και στον Γιώργο Παπαδάκη, εξέφρασε την αντίθεσή της στα θέματα που φαίνεται ότι υπά

Keywords
Τυχαία Θέματα