Ανησυχεί για την κατάσταση στην Κύπρο η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων

19:06 15/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Βαθιά ανησυχία για την οικονομική κατάσταση στην Κύπρο εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, η Γενική Συνέλευση της οποίας ολοκληρώθηκε σήμερα στο Βερβιέρ του Βελγίου.

Στην περίπτωση της Κύπρου, αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΣΚ, η ΕΟΔ θεωρεί ότι η Τρόικα

έχει εφαρμόσει ένα μοναδικό πείραμα και μια «θεραπεία-σοκ», καταστρέφοντας σε μια νύχτα τη βάση της οικονομίας της.

Σε ψήφισμα, που κατέθεσε η απερχόμενη Διοικούσα Επιτροπή της Ομοσπονδίας και εγκρίθηκε από την Γενική Συνέλευση, εκφράζεται η βαθιά ανησυχία της ΕΟΔ για την κατάσταση στην Κύπρο, η οποία είναι η πέμπτη ευρωπαϊκή χώρα, μετά την Ιρλανδία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία, που υποφέρουν από τα μέτρα λιτότητας της Τρόικας, “επειδή αυτή η πολιτική επηρεάζει τον τομέα των ΜΜΕ με καταστροφικό τρόπο”.

Στην περίπτωση της Κύπρου, σημειώνεται, η πολιτική της Τρόικας έχει προχωρήσει πιο πέρα από ό,τι στις άλλες χώρες, εφαρμόζοντας ένα μοναδικό πείραμα και μια «θεραπεία-σοκ», καταστρέφοντας σε μια νύχτα τη βάση της οικονομίας της, ενώ δεν δόθηκε καν χρόνος για σταδιακή προσαρμογή. “Η χρήση των καταθέσεων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έχει πλήξει το θεμελιώδες δικαίωμα για ένα αξιοπρεπές σύστημα προνοίας-σύνταξης. Σχεδόν ένα εκατομμύριο ευρώ από το Ταμείο Προνοίας των μελών της ΕΣΚ έχει «κουρευτεί» κατά 27,5%. Ακόμα και πριν την υπογραφή της συμφωνίας για τη δανειακή σύμβαση, οι δημοσιογράφοι σε αρκετά ΜΜΕ δεν πήραν 13ο μισθό, ενώ πολλοί είχαν μείωση του μισθού και των ωφελημάτων τους κατά 60-70%”.

Κάποια ΜΜΕ έχουν υποχρεωθεί να κλείσουν, ενώ η απειλή για περαιτέρω κλείσιμο είναι ορατή, σημειώνεται στην ανακοίνωση και προστίθεται ότι τους τελευταίους μήνες σχεδόν 100 δημοσιογράφοι έχασαν τη δουλειά τους, αριθμός που αντιπροσωπεύει το 20-25% των μελών της ΕΣΚ, ενώ το χειρότερο σενάριο είναι μπροστά μας.

Η ΕΟΔ ανησυχεί βαθιά ότι το «μοντέλο» που επιβλήθηκε στην Κύπρο μπορεί να επαναληφθεί, καθώς η Κομισιόν ετοιμάζει νομοθεσία γι αυτό το νέο μέτρο της χρησιμοποίησης των καταθέσεων για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Η Ομοσπονδία έχει την ισχυρή πεποίθηση ότι αυτή η πολιτική της λιτότητας και των πειραμάτων εναντίον των λαών έχει αποτύχει: ανεργία, φτώχεια και νέα ύφεση με αρνητικό αντίκτυπο στα δικαιώματα των εργαζομένων, περιλαμβανομένων των δημοσιογράφων, και ιδιαίτερα στα όνειρα της νέας γενιάς.

“Οι δημοσιογράφοι και τα ΜΜΕ έχουν σημαντικό ρόλο και ευθύνη ως ο παρατηρητής της κοινωνίας και για τα δικαιώματα των πολιτών σ’ αυτό το εχθρικό για τους λαούς περιβάλλον. Η Δημοκρατία βρίσκεται σε κίνδυνο. Ο πλουραλισμός βρίσκεται σε κίνδυνο. Το δικαίωμα της κοινής γνώμης για σφαιρική και αντικειμενική ενημέρωση βρίσκεται σε κίνδυνο. Τα εργασιακά δικαιώματα και ωφελήματα, που έχουν κερδηθεί μέσα από ποταμούς αίματος και επαναστάσεων δια μέσου των αιώνων, βρίσκονται σε κίνδυνο».

Οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης ολοκληρώθηκαν με την εκλογή νέας Διοικούσας Επιτροπής. Πρόεδρος εξελέγη ο Δανός Moyens Blicher Bjerregard και Αντιπρόεδρος η Ρωσίδα Nadezda Azgikhina. Μέλη είναι οι: Γιάννης Κοτσιφός της ΕΣΗΕΜΘ, Daniela Stigliano από την Ιταλία, Andreas Bittner από την Γερμανία, Barry White από το Ηνωμένο Βασιλειο, Urs Thalmann από την Ελβετία, Paco Audije από την Ισπανία και Agnieszka Romaszewska από την Πολωνία.

Αναπληρωματικά μέλη εξελέγησαν οι Judith Acsay από την Ουγγαρία, Πατρίκ Καμένκα από την Γαλλία και Χρίστος Χριστοφίδης, μέλος του ΔΣ της ΕΣΚ. Ο υποψήφιος του τουρκοκυπριακού συνδικάτου Μπασίν Σεν, Αλί Κούρτογλου αποκλείστηκε, όπως αναφέρεται.

Σε πολύ συγκινητική ατμόσφαιρα, σημειώνεται, τιμήθηκαν τα αποχωρούντα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής, ανάμεσα στα οποία η Ανδρούλα Γεωργιάδου, η οποία εξέφρασε την ευγνωμοσύνη και τις ευχαριστίες της για την εμπιστοσύνη με την οποία την περιέβαλαν όλες οι Ευρωπαϊκές Ενώσεις δημοσιογράφων, αφού εκλεγόταν ανελλιπώς τα τελευταία 12 χρόνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα