Ανησυχεί η ΕΔΕΚ για το ενδεχόμενο ιδιωτικοποιήσεων

17:13 2/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να τίθεται θέμα ιδιωτικοποίησης σημαντικών ημικρατικών οργανισμών και για λόγους χρονικής συγκυρίας, αλλά και για λόγους ουσίας, διαμηνύει το Κ.Σ.ΕΔΕΚ, το οποίο θεωρεί ότι την ερχόμενη Δευτέρα, στο Eurogroup, θα
ασκηθούν τρομερές πιέσεις στο νέο Υπουργό Οικονομικών, «με στόχο να υπάρξει δέσμευση μας όσον αφορά τα θέματα ιδιωτικοποιήσεων, ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους».

Σε διάσκεψη Τύπου στη Λεμεσό, ο βουλευτής της ΕΔΕΚ

Νίκος Νικολαΐδης, ανέφερε πως «είναι ξεκάθαρο από τους όρους του Μνημονίου Συναντίληψης που δυστυχώς συμφωνήθηκαν, ότι σε περίπτωση μη βιωσιμότητας του κυπριακού χρέους, τότε θα υπάρξει άμεσα συζήτηση για ιδιωτικοποίηση ημικρατικών οργανισμών».

Ανέφερε πως αποτελεί ξεκάθαρη θέση της Τρόικας πως, πέραν των ημικρατικών οργανισμών, οποιαδήποτε κρατική περιουσία είναι προς πώληση, αφού όπως είπε «στο Μνημόνιο Συναντίληψης τονίζεται ότι πρέπει μέχρι το τρίτο τρίμηνο, να καταρτιστεί κατάλογος των στοιχείων ενεργητικού, συμπεριλαμβανομένης ακίνητης ιδιοκτησίας, που ανήκουν στην κεντρική κυβέρνηση, στους δήμους και στις επαρχιακές διοικήσεις, με προοπτική πιθανής εκποίησης και αναδιοργάνωσης».

Ο κ. Νικολαΐδης εξέφρασε τη θέση πως το θέμα της αποκρατικοποίησης ημικρατικών οργανισμών πρέπει να κρατηθεί μακριά από οποιεσδήποτε πολιτικές αντιπαραθέσεις που γίνονται για εσωτερική κατανάλωση και πως «πρέπει κυβέρνηση και πολιτικά κόμματα να απευθυνθούν με ειλικρίνεια και σαφήνεια στον κυπριακό λαό, ώστε και ο κυπριακός λαός να γνωρίζει τι θα γίνει η δημόσια περιουσία, που είναι δική του περιουσία, αλλά και ποια είναι η γραμμή μας σε σχέση με την Τρόικα».

«Η ξεκάθαρη θέση της ΕΔΕΚ», συνέχισε, «είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να τίθεται θέμα ιδιωτικοποίησης σημαντικών ημικρατικών οργανισμών και για λόγους χρονικής συγκυρίας, αλλά και για λόγους ουσίας».

Είπε, επίσης, πως οι οποιεσδήποτε μετοχοποιήσεις δεν μπορούν να γίνονται σε περιόδους οικονομικής αστάθειας, όπως είναι η παρούσα περίοδος και ότι «απαιτείται επίσης ο σωστός στρατηγικός σχεδιασμός, ώστε να διασφαλίζονται τα σωστά οικονομικά ανταλλάγματα, οι θέσεις εργασίας, η διατήρηση του ανταγωνισμού και η πρόσβαση όλων των κατοίκων σε κοινωνικά αγαθά, όπως το ηλεκτρικό ρεύμα, οι επικοινωνίες, το νερό».

Επιπρόσθετα, συνέχισε, «είναι αυτονόητο ότι δεν μπορεί να τίθεται θέμα ιδιωτικοποιήσεων για οργανισμούς οι οποίοι είτε είναι φυσικά μονοπώλια, είτε έχουν στρατηγική αναπτυξιακή σημασία, είτε είναι σημαντικοί για κοινωνικούς λόγους και για λόγους εθνικής ασφάλειας».

Τέλος, ο κ. Νικολαΐδης σημείωσε πως το ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι να πείσουμε τους πιστωτές μας για αλλαγή στη στάση τους και ότι, σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες που υπήρξαν αποκρατικοποιήσεις, η Κύπρος έχει τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, καθώς «είμαστε ένα νησί υπό τουρκική κατοχή, όπου υπάρχουν σημαντικά ζητήματα εθνικής ασφάλειας, ενώ η άμεση ιδιωτικοποίηση πιθανότατα να δημιουργήσει ιδιωτικά μονοπώλια ή ολιγοπώλια πλήττοντας το κοινωνικό σύνολο».

Keywords
Τυχαία Θέματα