Ανοικτή στο ενδεχόμενο προσαρμογής του μνημονίου της Πορτογαλίας η Τρόικα

10:32 5/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Τρόικα, οι διεθνείς πιστωτές της Πορτογαλίας, παρουσιάζεται ανοικτή στο ενδεχόμενο προσαρμογής του προγράμματος διάσωσης, με δεδομένες τις χειρότερες από τις αναμενόμενες οικονομικές συνθήκες, που επικρατούν στη χώρα, δήλωσε την Τρίτη Πορτογάλος βουλευτής, ύστερα από συνάντηση του με ελεγκτές της Τρόικας.

“Η Τρόικα έδειξε ευελιξία σχετικά με το πρόγραμμα που έχει υιοθετηθεί στις

οικονομικές συνθήκες και την εξέλιξή τους από τον καιρό που υπογράφηκε το (σχέδιο διάσωσης) μνημόνιο, το Μάιο του 2011″, δήλωσε ο Miguel Frasquilhol, αναπληρωτής επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κεντροδεξιού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

Ελεγκτές από τη λεγόμενη Τρόικα των πιστωτών – η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα – έφτασαν την περασμένη εβδομάδα στην Πορτογαλία για να παρακολουθήσουν την εφαρμογή των περικοπών στις δαπάνες και των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, που γίνονται στο πλαίσιο του πακέτου διάσωσης ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ωστόσο, οι περικοπές και τα προβλήματα στην υπόλοιπη Ευρωζώνη έχουν προκαλέσει στην οικονομία της Πορτογαλίας μεγαλύτερη συρρίκνωση από την αναμενόμενη και πλέον φαίνεται όλο και πιο απίθανο η Κυβέρνηση να επιτύχει το στόχο της για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 4,5% του ΑΕΠ το τρέχον έτος.

Η Πορτογαλία έχει ως στόχο να επιστρέψει στο όριο της ΕΕ για δημοσιονομικό έλλειμμα 3,0% του ΑΕΠ το επόμενο έτος.

Λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα κατάσταση, μια σειρά από αναλυτές και βουλευτές της αντιπολίτευσης έκαναν έκκληση για μια χαλάρωση στην εφαρμογή των περικοπών των δαπανών.

“Έχουμε πει στην Τρόικα ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά και τους ρωτήσαμε σχετικά με τη δυνατότητα να γίνουν προσαρμογές” που θα ευνοούν την ανάπτυξη, δήλωσε ο βουλευτή της αντιπολίτευσης Marques Pedro.

“Η Πορτογαλία χρειάζεται να διακόψει τη λιτότητα, η οποία βαρύνει τους πολίτες με μέτρα τα οποία καταστέλλουν την οικονομία και μας παίρνουν πιο μακριά από την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων μας”, πρόσθεσε.

Η οικονομία της Πορτογαλίας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 3,0% το 2012, ενώ η ανεργία έχει εκτοξευθεί στα επίπεδα ρεκόρ του 15%.

Keywords
Τυχαία Θέματα