Ανώτατο: Καθηκόντως η εκτέλεση του εντάλματος κατάσχεσης

16:00 22/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Σε σημερινή του ανακοίνωση, το Ανώτατο Δικαστήριο διαπιστώνει ότι «οι δικαστικοί επιδότες καθηκόντως επιχείρησαν την εκτέλεση του εντάλματος» κατάσχεσης κινητής περιουσίας εναντίον της Δημοκρατίας στο χώρο του Υπουργείου Οικονομικών και χαρακτηρίζει παράλληλα «ανάρμοστες, εντελώς άτοπες και ατυχείς υπό τις περιστάσεις» τις δηλώσεις του Γενικού Εισαγγελέα για το θέμα.

Αναφέρει παράλληλα, σε σχέση με τον τρόπο εκτέλεσης του εντάλματος, «ότι η εκτέλεση εντάλματος κινητών εναντίον περιουσίας είτε ιδιώτη είτε του κράτους δεν ενδείκνυται να γίνεται μπροστά

στα ΜΜΕ και η διαδικασία να προσλαμβάνει αχρείαστες και πέραν του επιδιωκόμενου σκοπού διαστάσεις».

Στην ανακοίνωσή του το Ανώτατο Δικαστήριο αναφέρει ότι ασχολήθηκε εκτάκτως με τα διαδραματισθέντα στις 21.2.2013 έξω από το Υπουργείο Οικονομικών κατά την εκτέλεση εντάλματος κατάσχεσης κινητής περιουσίας εναντίον της Δημοκρατίας και τις δηλώσεις του Γενικού Εισαγγελέα που ακολούθησαν.

Όπως σημειώνει, με βάση τα στοιχεία και γεγονότα που έχουν συγκεντρωθεί αναφορικά με το θέμα, διαπίστωσε τα ακόλουθα:

1. Το υπό αναφορά ένταλμα κατάσχεσης κινητής περιουσίας εκδόθηκε στις 21.3.2012 προς εκτέλεση δικαστικής απόφασης εναντίον της Δημοκρατίας για ποσό €5.000.000 πλέον τόκους και έξοδα.

2. Οι προσπάθειες που έγιναν έκτοτε για την εκτέλεση του εντάλματος δεν συμπληρώθηκαν λόγω των παρακλήσεων που μεσολάβησαν από πλευράς Δημοκρατίας για παραχώρηση περαιτέρω χρόνου προς ικανοποίηση της δικαστικής απόφασης.

3. Παρά τη λήψη άλλων ένδικων μέσων από πλευράς Δημοκρατίας, το διάβημα που έγινε προς αναστολή εκτέλεσης του εντάλματος απέτυχε και συνακόλουθα ο εξ αποφάσεως πιστωτής επέμεινε στην άμεση εκτέλεση του εντάλματος.

4. Οι δικαστικοί επιδότες καθηκόντως επιχείρησαν την εκτέλεση του εντάλματος στο χώρο του Υπουργείου Οικονομικών.

5. Ως προς τον τρόπο εκτέλεσης του εντάλματος, το Ανώτατο Δικαστήριο περιορίζεται να σημειώσει ότι η εκτέλεση εντάλματος κινητών εναντίον περιουσίας είτε ιδιώτη είτε του κράτους, δεν ενδείκνυται να γίνεται μπροστά στα ΜΜΕ και η διαδικασία να προσλαμβάνει αχρείαστες και πέραν του επιδιωκόμενου σκοπού διαστάσεις.

6. Το ύφος και το περιεχόμενο των δηλώσεων του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας προς τα ΜΜΕ για το ίδιο θέμα, ο οποίος, μεταξύ άλλων, διερωτήθηκε γιατί το ένταλμα κινητών δεν εκτελέστηκε εναντίον περιουσίας των Δικαστηρίων και των Δικαστών, επιεικώς θεωρούνται ανάρμοστες, εντελώς άτοπες και ατυχείς υπό τις περιστάσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα