Ανταγωνισμό αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ για προεδρία Παγκόσμιας Τράπεζας

13:52 23/3/2012 - Πηγή: OnlyCY

Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν μια χωρίς προηγούμενο πρόκληση για την προεδρία της Παγκόσμιας Τράπεζας, καθώς την Παρασκευή αναδυόμενες αφρικανικές οικονομίες πρότειναν υποψήφιο για πρώτη φορά.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, η Αγκόλα, η Νιγηρία και η Νότιος Αφρική ενέκριναν την πρόταση της υποψηφιότητας της Νιγηριανής Υπουργού Οικονομικών Νγκόζι Οκόντζο – Ιγουεάλα, μιας οικονομολόγου και διπλωμάτη που χαίρει σεβασμού, για να

αναλάβει τα ηνία της Παγκόσμιας Τράπεζας μετά την αποχώρηση του Ρόμπερτ Ζέλικ από τη θέση τον Ιούνιο.

«Η έγκριση είναι σύμφωνη με την ιδέα ότι ο διορισμός των ηγεσιών της Παγκόσμιας Τράπεζας και του αδελφού οργανισμού της Διεθνούς Νομισματικού Ταμεία (ΔΝΤ), πρέπει να βασίζεται σε αξιοκρατικά κριτήρια, να είναι ανοικτός και διαφανές», δηλώνουν οι τρείς χώρες σε ανακοίνωσή τους.

Πρόκειται για ένα σπάνιο παράδειγμα ενότητας μεταξύ χωρών που συχνά διαφωνούν στην προσπάθεια τους να ελέγξουν την αφρικανική ήπειρο.

Λιγότερο από μια μέρα πριν τη λήξη της προθεσμίας πρότασης υποψηφίων, η Ουάσιγκτον δεν έχει ακόμη ανακοινώσει τον υποψήφιό της.

Οι ΗΠΑ έχουν διατηρήσει την προεδρία από την ίδρυση του οργανισμού μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και η Ευρώπη είχε πάντοτε την προεδρία του ΔΝΤ.

Η Βραζιλία επιθυμούσε να προτείνει τον πρώην Υπουργό Οικονομικών της Κολομβίας Χοσέ Αντόνιο Οκάμπο, ωστόσο δεν μπορεί να το πράξει χωρίς την υποστήριξη της Κολομβίας, ενδεχόμενο που είναι τώρα απομακρυσμένο.

Παρά το γεγονός ότι ο κ. Οκάμπο δέχθηκε να υποβάλει υποψηφιότητα και η Βραζιλία είχε τη βούληση να τον προτείνει ο Υπουργός Οικονομικών της Κολομβίας Χουάν Κάρλος Ετσέβερι δήλωσε την Πέμπτη ότι η χώρα του θα επικεντρωθεί στην προσπάθεια να αναλάβει την προεδρία του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO), υπό το σκεπτικό ότι υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες, αφού η Κολομβία ήδη κατέχει την ηγεσία της Διαμερικανικής Τράπεζας Ανάπτυξης.

Η Ρωσία έχει αποφύγει να υποστηρίξει υποψήφιο που δεν προέρχεται από τις ΗΠΑ δημόσια στις πιο ψηλές θέσεις διεθνών οργανισμών, καλώντας απλώς για μεγαλύτερό τους ρόλο σε ψηλές διευθυντικές θέσεις στους διεθνείς χρηματοοικονομικούς οργανισμούς.

Παρά το γεγονός ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Παγκόσμιας Τράπεζας θα ήθελε να καταλήξει σε συναίνεση, η Ουάσιγκτον διατηρεί το μεγαλύτερο αριθμό ψήφων και αναμένει την υποστήριξη των ευρωπαϊκών κρατών και της Ιαπωνίας, που είναι το δεύτερο σε αριθμό ψήφων μέλος.

Παρά το γεγονός ότι η διοίκηση του Μπαράκ Ομπάμα έχει δηλώσει ότι θα προτείνει κάποιον, η επιλογή της παραμένει μυστήριο.

«Για πρώτη φορά υπάρχει ανταγωνισμός, ή υπάρχει τουλάχιστον η αρχική ένδειξη σοβαρού ανταγωνισμού», αναφέρει η Πρόεδρος του Κέντρου Παγκόσμιας Ανάπτυξης στην Ουάσιγκτον Νάνσι Μπέρνσαλ, προσθέτοντας ότι «ο μόνος τρόπος για την ύπαρξη ανοιχτών, αξιοκρατικών και διαφανών (διαδικασιών) είναι όταν υπάρχει ανταγωνισμός».

Πέρσι και οι 187 χώρες μέλη της Τράπεζας συμφώνησαν σε μια διαφανή, αξιοκρατική διαδικασία επιλογής Προέδρου.

<
Keywords
Τυχαία Θέματα