Αντεξέταση Χαράλαμπου Χαραλάμπους για την υπόθεση της έκρηξης στο Μαρί

17:32 18/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο τελών σε διαθεσιμότητα Υποδιευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χαράλαμπος Χαραλάμπους αντεξετάστηκε σήμερα από την Κατηγορούσα Αρχή, ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου στη Λάρνακα, που εξετάζει τα γεγονότα που οδήγησαν στη φονική έκρηξη που σημειώθηκε στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί στις 11 Ιουλίου 2011.

Η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής Πωλίνα Ευθυβούλου ζήτησε από τον κατηγορούμενο να αναφέρει τί ήξερε για την πυρίτιδα, με τον κ. Χαραλάμπους να

αναφέρει πως μέχρι την επιθεώρηση του διογκωμένου εμπορευματοκιβωτίου «έβλεπα το γαμπρό μου μέσα στο υπνοδωμάτιο του να γεμίζει τα φυσίγγια του από ένα βαρέλι με πυρίτιδα. Επίσης έβλεπα τους μικρούς στη γειτονιά που έφτιαχναν βεγγαλικά με την πυρίτιδα που χρησιμοποιούσαν να ήταν τεμάχια μαύρου και γκρίζου χρώματος».

Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις της κ. Ευθυβούλου ο κατηγορούμενος απάντησε πως «δυστυχώς δεν εργάζομαι στο Τμήμα Μεταλλίων για να γνωρίζω τον Περί των εκρηκτικών υλών Νόμο. Δεν γνωρίζω πώς αποθηκεύει ο στρατός τα εκρηκτικά ή πώς πρέπει να ήταν αποθηκευμένα τα εμπορευματοκιβώτια. Πάνω στα έγγραφα του πλοίου και στις φωτογραφίες που λήφθηκαν από το διογκωμένο εμπορευματοκιβώτιο δεν υπήρχε η λέξη πυρίτιδα», είπε, και πρόσθεσε πως ο συνταγματάρχης Γεωργιάδης του ανέφερε πως ο λόγος που τα εμπορευματοκιβώτια στοιβάχτηκαν ως μια μικρή τριώροφη πολυκατοικία ήταν «για να μην μας τα κλέψουν».

Για πρώτη φορά ο κ. Χαραλάμπους αναφέρθηκε σε εμπρησμό στο εμπορευματοκιβώτιο λέγοντας πως «η θέση μου είναι ότι υπήρχε ανάφλεξη και τότε στο πίσω μέρος του μυαλού μου υπήρχε ακόμα και ο εμπρησμός. Ποιός μου το λέει εμένα ότι στο container δεν τοποθετήθηκε εκρηκτικός μηχανισμός και έγινε εμπρησμός;» διερωτήθηκε.

Η κ. Ευθυβούλου υπέβαλε ότι στη σύσκεψη στις 6/7/2011 ήταν δεδομένο ότι έγινε έκρηξη και η ομάδα που επιθεώρησε το διογκωμένο εμπορευματοκιβώτιο συζητούσε ποιό υλικό ανεφλέγη, γι’ αυτό ομόφωνα στην έκθεση γράφηκε αυτανάφλεξη κάποιου υλικού.

«Η έκθεση ήταν προσωπική του Γεωργιάδη και ο Πάμπος Χαραλάμπους δεν είχε καμία εμπλοκή στη σύνταξη», είπε, και πρόσθεσε πως «ακόμα και το αλεύρι και ο καφές που βρίσκονται στα σπίτια μας είναι εκρηκτικά κάτω από ορισμένες συνθήκες».

Ερωτηθείς τί έκανε ο ίδιος, ως Αναπληρωτής Διευθυντής τότε της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, με 40 χρόνια πείρα, για την πληροφόρηση των πυροσβεστών και ειδικά των ανδρών της ΕΜΑΚ, ο κατηγορούμενος απάντησε πως «δεν χρειαζόταν να κάνω οποιαδήποτε πληροφόρηση, γιατί οι πυροσβέστες είναι εκπαιδευμένοι και μπορούν να ανταποκριθούν σε οποιοδήποτε επεισόδιο. Κάποιοι καταθέτοντας εδώ προσπάθησαν να μειώσουν το επίπεδο της εκπαίδευσης των πυροσβεστών και αυτό δεν το δέχομαι», είπε, και πρόσθεσε πως «ειδικά για το επίπεδο εκπαίδευσης του μακαρίτη Ανδρέα Παπαδόπουλου δεν το δέχομαι για κανένα λόγο. Του είχα απόλυτη εμπιστοσύνη, λεβέντη τον αποκαλούσα και λεβέντης θα παραμείνει».

Είναι η θέση μου πως ήταν κοινή θέση της ομάδας ότι έγινε έκρηξη στο εμπορευματοκιβώτιο και όφειλες να γνωρίζεις πως μπορούσε να ακολουθήσει δεύτερη πολύ χειρότερη έκρηξη, συνέχισε η Κατηγορούσα Αρχή, με τον κατηγορούμενο να αναφέρει πως «φαίνεται ότι ο μόνος βλάκας σ’ αυτή τη σύσκεψη ήμουν εγώ που σηκώθηκα στις πέντε το πρωί της 11ης Ιουλίου να πάω στη πυρκαγιά. Φαίνεται πως όλοι ήξεραν ότι θα γίνει έκρηξη και δεν πήγαν στη πυρκαγιά», είπε, και διερωτήθηκε «γιατί οι στρατιωτικοί που γνώριζαν δεν εκκένωσαν τη ναυτική βάση και άφησαν τους φίλους τους να πεθάνουν».

Η κ. Ευθυβούλου υπέβαλε πως όταν μετά την έκρηξη ο κατηγορούμενος συναντήθηκε στη πύλη της ναυτικής βάσης με τον Μιχάλη Θεοφίλου του ανέφερε πως «μου τηλεφώνησε ο Ανδρέας Παπαδόπουλος, μου είπε ότι πήρε φωτιά και δεύτερο εμπορευματοκιβώτιο και του είπα φύγετε αλλά δεν πρόλαβε».

Ο κ. Χαραλάμπους είπε ότι «άλλα του είπα και άλλα φαίνεται να κατάλαβε ο Θεοφίλου. Εγώ είπα ότι ο Λοϊζίδης μου τηλεφώνησε και μου είπε ότι είχε πει στους πυροσβέστες να μείνουν μακριά».

Είναι η θέση μου, συνέχισε η Κατηγορούσα Αρχή ότι ουδέποτε ο κατηγορούμενος είπε στον Ανδρέα Παπαδόπουλο να μείνουν μακριά από τη πυρκαγιά αλλά το ανέφερε μετά την έκρηξη στον Μιχάλη Θεοφίλου γιατί θεώρησε ότι μ’αυτό τον τρόπο εκπλήρωνε το καθήκον του. «Αρνούμαι κάτι τέτοιο», απάντησε ο κ. Χαραλάμπους.

Η κ. Ευθυβούλου υπέβαλε επίσης στον Χαραλάμπους ότι γνώριζε για τον περί εκρηκτικών υλών νόμο και γνώριζε ότι στα εμπορευματοκιβώτια υπήρχαν εκρηκτικά. «Δεν είμαι τόσο θαρραλέος όσο οι στρατιωτικοί να γνωρίζω ότι θα έκαναν έκρηξη τα εμπορευματοκιβώτια και να τρέχω με 180 χλμ για να πάω στην πυρκαγιά», απάντησε ο κατηγορούμενος, και πρόσθεσε πως «ο Γεωργιάδης έπρεπε να πει στον Υπουργό ή στους ανωτέρους του ότι δεν είναι πυροτεχνουργός, ούτε ειδικός στα εκρηκτικά και να στείλουν κάποιον άλλο. Αντί αυτού πήγαμε στη σύσκεψη (6/7/2011) 9 πλάσματα αχάπαροι για το τί θα μπορούσε να συμβεί. Ο Γεωργιάδης ήξερε εκ των προτέρων ότι μέσα στα εμπορευματοκιβώτια υπήρχαν εκρηκτικά».

Σε παρατήρηση της κ. Ευθυβούλου ότι δεν είδε καν τις φωτογραφίες που απεικόνιζαν το εσωτερικό του εμπορευματοκιβωτίου, που είχαν τραβηχτεί από φωτογράφο του ΥΠΑΜ, ο κ. Χαραλάμπους είπε ότι «μέχρι σήμερα αμφισβητώ ότι μέσα στο εμπορευματοκιβώτιο δεν υπήρχε μόνο πυρίτιδα, επειδή δεν πίστεψα τον συνταγματάρχη Γεωργιάδη και δεδομένου ότι δεν ανέβηκα στη στοιβάδα για να κοιτάξω μέσα στο διογκωμένο container».

Σε ερώτηση γιατί θεωρούσε ότι ο Λοχίας Παπαδόπουλος έπρεπε να κατατάξει την πυρίτιδα στα εκρηκτικά, αφού ο ίδιος ως Αναπληρωτής Διευθυντής της Π.Υ δεν ήξερε ότι η πυρίτιδα κατατάσσεται στα εκρηκτικά, ο κατηγορούμενος απάντησε πως «ο Λοχίας Παπαδόπουλος ήταν της απολύτου εμπιστοσύνης μου. Αφού οι στρατιωτικοί καθυστέρησαν να ενημερώσουν για την πυρκαγιά, ο Παπαδόπουλος έφτασε στη ναυτική βάση μία ώρα μετά την έναρξη της και έτσι λείπει το κομμάτι του puzzle τί τον πληροφόρησαν οι στρατιωτικοί».

Τι νομίζεις ότι θα έκανε ο Λοχίας Παπαδόπουλος αφού ήξερε ότι καίγονταν τα εμπορευματοκιβώτια με την πυρίτιδα, ζήτησε να μάθει η κ. Ευθυβούλου με τον κατηγορούμενο να απαντά «δεν θα κριτικάρω επ’ουδενί λόγο τις ενέργειες του αγαπητού Ανδρέα Παπαδόπουλου».

Η κ. Ευθυβούλου υπέβαλε ακόμα στον κατηγορούμενο πως όπως έδωσε οδηγίες για εκκένωση της βάσης μετά την έκρηξη, έτσι ακριβώς όφειλε να δώσει οδηγίες στον Λοχία Παπαδόπουλο πριν την έκρηξη για να κρατήσει αποστάσεις από την πυρκαγιά. «Χωρίς να είμαι παρών δεν μπορώ να δώσω οδηγίες», είπε, και πρόσθεσε πως ο ανώτερος ξεκάθαρα δεν μπορεί να δίνει οδηγίες εκ του μακρόθεν σε ένα επεισόδιο.

Οφειλες, συνέχισε η Κατηγορούσα Αρχή, ως Αναπληρωτής Διευθυντής της Π.Υ από τις 8/7 – 11/7/2011 να ενεργήσεις ώστε τα μέλη της ΕΜΑΚ να είναι ενήμερα για το κίνδυνο που ελλόχευε στη ναυτική βάση όπως το ήξερες εσύ όταν πήγες για την επιθεώρηση του διογκωμένου εμπορευματοκιβωτίου. Ο κ. Χαραλάμπους είπε πως ο ίδιος ανταποκρίθηκε σε εντολή του ανωτέρου του να πάει στην επιθεώρηση και πρόσθεσε πως «σε καμία περίπτωση» δεν θα έδινε οδηγίες στον Λοχία Παπαδόπουλο την ημέρα της πυρκαγιάς όταν του μίλησε στο τηλέφωνο λίγο πριν την έκρηξη.

Ερωτηθείς κατά πόσον στις 6/7/2011 μετά την επιθεώρηση του διογκωμένου εμπορευματοκιβωτίου έδωσε οδηγίες στον Διοικητή της ΕΜΑΚ Ανδρέα Λοϊζίδη για να ενημερώσει τους πυροσβέστες του, ο κατηγορούμενος απάντησε αρνητικά και πρόσθεσε πως όφειλε να ενημερώσει τον Διευθυντή του και όχι κανέναν κατώτερο.

Η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί αύριο Παρασκευή 19 Απριλίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα