Αντιδράσεις για μη σύγκληση της τουρκικής Βουλής λόγω ΑΚΡ

20:32 14/8/2012 - Πηγή: OnlyCY

Λόγω έλλειψης απαρτίας δεν συνεδρίασε σήμερα η τουρκική Εθνοσυνέλευση, την έκτακτη συνεδρία της οποίας είχε ζητήσει το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό κόμμα (CHP) για να συζητήσει τις συγκρούσεις με το ΡΚΚ.

Όπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ, η έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής δεν έγινε εφικτή αφού το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης δεν συμμετείχε. Ο Αντιπρόεδρος του ΑΚΡ

Χουσείν Τσελίκ απέρριψε το αίτημα σε σχέση με αίτημα του CHP για έκτακτη σύγκληση της Βουλής λέγοντας ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στο ΡΚΚ να καθορίζει την πολιτική ατζέντα της Τουρκία.

«Δεν μπορεί να συγκληθεί η Βουλή επειδή το ΡΚΚ πυροδότησε μία βόμβα και σκότωσε μερικούς “μεχμετσίκ” (απλοί Τούρκοι στρατιώτες). Δεν υπάρχει νομικό κενό στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και συνεπώς δεν απαιτείται έκτακτη σύγκληση της Βουλής. Υπάρχει σχηματισμένη κυβέρνηση στην εξουσία, που ελέγχεται από την Εθνοσυνέλευση».

Η αναφορά «μεχμετσίκ» του κ. Τσελίκ προκάλεσε ισχυρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης που έκανε λόγο για απαξιωτική συμπεριφορά για τον Τούρκο στρατιώτη, ενώ έντονες αντιδράσεις υπήρξαν και από άλλα κόμματα, με αποτέλεσμα ο Αντιπρόεδρος του ΑΚΡ να υποστηρίξει αργότερα πως τα λόγια του παρερμηνεύτηκαν και δεν είχε καμία πρόθεση να προσβάλλει τους «μάρτυρες».

Μιλώντας σήμερα στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα, ο Πρόεδρος του CHP, Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου τόνισε πως με τη χώρα να αντιμετωπίζει κινδύνους στο εσωτερικό αλλά και από το εξωτερικό, το τελευταίο σώμα που δικαιούται να κάνει διακοπές είναι η τουρκική Εθνοσυνέλευση και πως χρέος του κυβερνώντος κόμματος είναι να τους ενημερώσει για την τρέχουσα κατάσταση.

Ζήτησε από τον Ταγίπ Ερντογάν να μην μειώνει τους ήρωες και να σιωπήσει τους Βουλευτές που λένε «ωχ αδερφέ» για την έκτακτη σύσκεψη της Βουλής, εννοώντας προφανώς Βουλευτές του ΑΚΡ.

Μιλώντας μετά την αποτυχία της σύγκλησης της Εθνοσυνέλευσης, ο Πρόεδρος του φιλοκουρδικού κόμματος Δημοκρατικής Κοινωνίας, Σελαχετίν Ντεμιρτάς και αντιδρώντας στη μη συμμετοχή του ΑΚΡ ανέφερε: «Πέθαναν μόνο μερικοί Μεχμέτ, και τι έγινε; Αρκεί να μην αφήσετε στη μέση τις διακοπές σας».

Keywords
Τυχαία Θέματα