Αντιδράσεις συνδικαλιστών σε παγοποίηση προαγωγών στη δημόσια υπηρεσία

15:04 17/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η πρόταση νόμου που κατέθεσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου για απαγόρευση της πλήρωσης θέσεων στο δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα το 2013 συνάντησε τις αντιδράσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων, που επικαλέστηκαν ως κύριο λόγο για την αναστολή στην ψήφισή της σε νόμο το γεγονός ότι δεν έχει μελετηθεί το οικονομικό όφελος, ενώ θα προκαλέσει προβλήματα στη λειτουργία των υπηρεσιών και οργανισμών λόγω κενών στην ιεραρχία.

Κατά τη συζήτηση της πρότασης νόμου από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, η οποία στην ουσία παγοποιεί τις προαγωγές, ο εισηγητής

της πρότασης ανέφερε ότι κύριος σκοπός της πρότασης νόμου είναι να σταλεί μήνυμα κοινωνικής δικαιοσύνης, καθώς τον επόμενο χρόνο η ανεργία μπορεί να διπλασιαστεί.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος, σε δήλωση μετά τη συνεδρία, είπε πως οι θέσεις που διατύπωσαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις είναι ότι από την πρόταση νόμου θα προκληθεί αναστάτωση σε υπηρεσίες και ειδικά σε νευραλγικές, χωρίς να έχει γίνει μελέτη του οικονομικού οφέλους που θα επέλθει.

Περαιτέρω ανέφερε ότι το Τμήμα Διοίκησης Προσωπικού ενημέρωσε την Επιτροπή ότι υπάρχουν 1.050 κενές θέσεις στη δημόσια υπηρεσία που θα είναι πολύ πιθανόν να επηρεαστούν από το νομοθέτημα.

Η Εκπρόσωπος του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού ανέφερε πως ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΙΟΚ δεν είναι δυνατό να αντιταχθεί σε πρόταση νόμου που κατέθεσε το κυβερνών κόμμα, προσθέτοντας πως είναι αδύνατο με τον υφιστάμενο νόμο να δοθεί προαγωγή χωρίς μισθολογική αύξηση.

Πρόσθεσε ότι με βάση το μνημόνιο πρέπει να διενεργηθεί μελέτη από ανεξάρτητο μελετητή για αναδιάρθρωση της δημόσιας υπηρεσίας με χρονοδιαγράμματα ώστε το 4 τρίμηνο του 2014 να αρχίσει να εφαρμόζεται.

Περαιτέρω ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ως θετικό το γεγονός ότι οι πλείστες συνδικαλιστικές οργανώσεις δήλωσαν έτοιμες να συζητήσουν εναλλακτικές λύσεις όπως προαγωγές με πάγωμα των μισθολογικών αυξήσεων που συνεπάγονται ή και επιστροφή τους στο δημόσιο ταμείο ως εισφοράς.

Περαιτέρω ο κ. Παπαδόπουλος εξήγησε ότι ένας από τους λόγους που γίνεται εισήγηση για την επείγουσα ψήφιση του νομοθετήματος σε νόμο είναι επειδή θα επηρεάζει τους προϋπολογισμούς των ημικρατικών οργανισμών που θα πρέπει να ψηφιστούν τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Τοποθετούμενος επί της πρότασης ο Ανώτερος Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ Ανδρέας Λουκά διατύπωσε τη θέση ότι η πρόταση είναι μεμονωμένη ενέργεια.

Αναφέροντας ότι δεν θα επιλυθούν τα διαρθρωτικά προβλήματα εάν σταματήσουν οι προαγωγές, είπε ότι εάν η πρόταση υιοθετείται από την Κυβέρνηση θα πρέπει να περιληφθεί στη μελέτη για εναρμόνιση του δημόσιου τομέα με τον ιδιωτικό τομέα, που προβλέπει το μνημόνιο.

Ο κ. Λουκά είπε ακόμα ότι τυχόν εξαίρεση τομέων από ψήφιση θα ήταν δεύτερο λάθος και θα φέρει αναστάτωση.

Ο εκπρόσωπος της ΣΗΔΗΚΕΚ – ΠΕΟ ανέφερε πως τέτοιος νόμος θα προκαλέσει περισσότερη ζημιά παρά οφέλη και εισηγήθηκε όπως δοθεί 15ημερή αναστολή ώστε να εξετασθούν τα προβλήματα που θα προκύψουν.

Ο Εκπρόσωπος ΟΗΟ – ΣΕΚ παρατήρησε ότι η μη προαγωγή μπορεί να συνδέεται και με θέματα ασφάλειας. Διατυπώνοντας τη θέση ότι ο νόμος δεν θα συνεπάγεται μεγάλο οικονομικό κόστος, ζήτησε να προσεγγιστεί με τη δέουσα σοβαρότητα και υπό τη σκοπιά των υπερεσιακών αναγκών.

Οι εκπρόσωποι των στρατιωτικών αξιωματικών και υπαξιωματικών ανέφεραν ότι στην Εθνική Φρουρά η στρατιωτική ιεραρχία έχει καταργηθεί εδώ και επτά χρόνια καθώς δεν γίνονται προαγωγές.

«Εάν δεν θέλουμε Εθνική Φρουρά να το πούμε. Ο στρατός για να λειτουργήσει θέλει ιεραρχία», ανέφεραν και λέγοντας ότι από το 2006 εκκρεμεί νομοσχέδιο για τις αφυπηρετήσεις, σημείωσαν ότι με την παγοποίηση των προαγωγών θα επέλθει η χαριστική βολή.

Λέγοντας ακόμα πως θα επιφέρει πτώση στο ηθικό και στη λειτουργικότητα του στρατού, ζήτησαν να εξαιρούνται οι δυνάμεις ασφαλείας από τα νομοσχέδια.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου Ανδρέας Συμεού επανέλαβε ότι τα σώματα ασφαλείας πρέπει να τυγχάνουν διαφορετικής μεταχείρισης από τις άλλες υπηρεσίες.

«Αν θέλετε να διαλύσετε την Αστυνομία, πείτε μας το και εμείς μπορούμε να τα κάνουμε καλύτερα», πρόσθεσε.

Περαιτέρω αφού διατύπωσε τη θέση ότι θα έπρεπε να είχε υποβληθεί μελέτη στην οποία να αναφέρεται το οικονομικό όφελος από την παγοποίηση των προαγωγών, είπε πως πρόσφατα υπήρξαν επτά παραιτήσεις ανώτερων αξιωματικών της Αστυνομίας που προκαλούν δυσλειτουργία στην επιχειρησιακή δομή του σώματος.

Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Δημήτρης Ταλιαδώρος εξέφρασε αγανάκτηση και ανέφερε ότι η πρόταση έγινε κατά τρόπο ανέντιμο και αμέσως μετά που ζητήθηκε από την Κυβέρνηση να δώσουμε 8 εκ. για να μην απολυθούν συνάδελφοι.

Απευθυνόμενος στον κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, είπε ότι αυτοί που ανησυχούν για την αύξηση της ανεργίας καταθέτουν μια πρόταση που βγάζει στο δρόμο 50 και πρόσθεσε ότι η πρόταση του ΔΗΣΥ αφήνει εκτεθειμένο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Το κόστος των προαγωγών μπακαλίσιμα είναι 150.000 ευρώ, από τα οποία το κράτος θα πάρει πίσω τις 50.000», είπε και διερωτήθηκε εάν αξίζει να μείνουν ακέφαλα τα σχολεία.

Αναφέροντας επίσης ότι οι μισές προαγωγές έχουν γίνει και ισχύουν, είπε ότι οι 100 που πρόλαβαν να μπουν στον Ιορδάνη θα πάρουν την προαγωγή και οι άλλοι όχι και διερωτήθηκε εάν οι προαχθέντες γυμναστές θα μπορούν να συντονίζουν τους φιλολόγους για τον τρόπο που θα διδάσκουν τον Καβάφη.

Κάλεσε επίσης το ΔΗΣΥ να σκεφθεί την παιδεία, λέγοντας ότι «θα βάλουμε την παιδεία στον αυτόματο πιλότο».
Ο κ. Νεοφύτου, απαντώντας, είπε ότι πρέπει «όλοι να διαβάσουμε Καβάφη, και τα όσα έγραψε για τους ύπατους και τους βασιλείς και τη διαδοχή τους».

Πρόσθεσε πως σε ό,τι αφορά τους εκπαιδευτικούς δεν είναι μόνο η μισθολογική αύξηση που επέρχεται με την προαγωγή, αλλά και η κάθετη μείωση των ωρών εργασίας.

Ο κ. Νεοφύτου υπενθύμισε τη δέσμευση των πολιτικών δυνάμεων για εξορθολογισμό της δημόσιας υπηρεσίας.

Ο εκπρόσωπος της ΠΟΕΔ είπε ότι οι περισσότερες αφυπηρετήσεις στη δημοτική εκπαίδευση έγιναν και διερωτήθηκε για πιο λόγο να μπούμε σε αυτή τη διαδικασία τη στιγμή που άρχισε διαδικασία εξορθολογισμού της εκπαίδευσης.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου παρατήρησε ότι η αναδιάρθρωση και ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας υπηρεσίας απαιτούν πολιτικό και κοινωνικό διάλογο και ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ διαχωρίζει την πρόταση νόμου από τον εκσυγχρονισμό στη δημόσια υπηρεσία.

Ο βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαϊδης, παρατηρώντας ότι δεν υπάρχει κανένα μέτρο που να μην έχει τη θετική και την αρνητική του πλευρά, είπε πως θα ήταν πιο παραγωγικό εάν αυτό το μέτρο περιλαμβανόταν στο συνολικό πακέτο μέτρων.

Keywords
Τυχαία Θέματα