Αντισυνταγματικοί οι νόμοι που ψήφισε η Βουλή για εκλεγέντες δημοσίους υπαλλήλους

13:05 8/11/2011 - Πηγή: OnlyCY

 Η χθεσινή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, με την οποία κρίθηκαν ως  αντισυνταγματικοί οι νόμοι που ψήφισε το 2010 η Βουλή και που προέβλεπαν ότι  άτομα που κατέχουν θέσεις στη Δημόσια ή Εκπαιδευτική Υπηρεσία μπορούν  ταυτόχρονα να εκτελούν και καθήκοντα μελών Δημοτικών και Κοινοτικών Συμβουλίων  με σχετική αμοιβή, δεν επηρεάζει τη σε εξέλιξη διαδικασία των εκλογών Τοπικής  Αυτοδιοίκησης, δήλωσε ο Βοηθός Γενικός Εφορος Εκλογών

Δημήτρης Δημητρίου.

Ο κ. Δημητρίου δήλωσε ότι η απόφαση αυτή του Ανωτάτου Δικαστηρίου είναι    τελεσίδικη και ”είναι το τελευταίο στάδιο”, όπως είπε, της όλης διαδικασίας που ξεκίνησε  με την τροπολογία της ισχύουσας νομοθεσίας που επεχείρησε η Βουλή και της οποίας αμφισβητήθηκε η συνταγματικότητα, με τελική κατάληξη την κρίση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Ετσι, είπε ο κ. Δημητρίου, για τις προσεχείς εκλογές της 18ης Δεκεμβρίου 2011 θα ισχύσει ό,τι και τα προηγούμενα έτη και οι υπάλληλοι της Δημόσιας ή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας που θα διεκδικήσουν θέση στα Συμβούλια και θα εκλεγούν, θα πρέπει μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2011 να καταθέσουν δήλωση με την οποία θα αποποιούνται της θέσης που κατείχαν, προκειμένου να ασκήσουν το αξίωμα που θα αναλάβουν με την εκλογή τους.

”Η υποβολή υποψηφιοτήτων, για μεν τους δήμους θα γίνει στις 17 Νοεμβρίου, για δε τις κοινότητες στις 21 Νοεμβρίου 2011”, όπως δήλωσε ο κ. Δημητρίου.

Οι τροποποιητικοί αυτοί νόμοι περί Δήμων και περί Κοινοτήτων, που επέτρεπαν τη συμμετοχή δημόσιων υπαλλήλων σε Δημοτικά και Κοινοτικά Συμβούλια, κρίθηκαν κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου ως αντισυνταγματικοί.

Οι νόμοι αυτοί κρίθηκε ότι προσκρούουν στη συνταγματική αρχή της διάκρισης των εξουσιών και δη στο ασυμβίβαστο μεταξύ πολιτικής και διοικητικής εξουσίας, επειδή, σύμφωνα με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, επιχειρείται να θεσμοθετηθεί με τους νόμους, για πρώτη φορά, η κατοχύρωση παράλληλης ή διπλής ιδιότητας, η μια εκ των οποίων είναι αμερόληπτη, πέραν και έξω από οποιοδήποτε πολιτικό χώρο, ενώ η άλλη αφορά στην άσκηση πολιτικής εξουσίας.

Κρίθηκε, επίσης, ότι οι τροποποιήσεις αυτές παραβιάζουν και τις αρχές της χρηστής διοίκησης, εφ’ όσον άτομα που κατέχουν θέσεις στη Δημόσια ή Εκπαιδευτική Υπηρεσία θα οφείλουν ταυτόχρονα να εκτελούν και καθήκοντα μελών Δημοτικών και Κοινοτικών Συμβουλίων με σχετική αμοιβή.

Keywords
Τυχαία Θέματα