Αντίθεση ΑΚΕΛ σε συγχώνευση ΚΡΕΤΥΚ και ΔΕΦΑ

13:18 27/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Κινείται σε λάθος κατεύθυνση η εκτίμηση του ΔΗΣΥ «για τη συγχώνευση της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΚΡΕΤΥΚ) με την Δημόσια Εταιρία Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ), δήλωσε το Σάββατο, ο Νεοκλής Συλικιώτης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ.

Από τα κεντρικά γραφεία του ΑΚΕΛ στην Λευκωσία, ο κ. Συλικιώτης, είπε ότι «κάτι τέτοιο αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω καθυστέρηση τις διαδικασίες αξιοποίησης του φυσικού αερίου».

Ο κ. Συλικιώτης είπε

ότι «σήμερα παρά ποτέ, πρέπει να κτίζουμε πάνω στους ήδη διαμορφωμένους θεσμούς και όχι να χαλούμε, έχοντας υπόψη την ανάγκη τάχιστης προώθησης της αξιοποίησης του φυσικού αερίου που αποτελεί και τη μοναδική ελπιδοφόρα προοπτική για την Κύπρο και το λαό της».

Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι «τίθενται ζητήματα που αμφισβητούν ήδη διαμορφωμένους θεσμούς, σε μια περίοδο που η Κυβέρνηση θα πρέπει να ξεπεράσει τους όποιους ενδοιασμούς και να δώσει όλα τα απαραίτητα εργαλεία στη ΚΡΕΤΥΚ για να προχωρήσει στην υλοποίηση των σχεδιασμών ειδικότερα την προώθηση του τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου».

Όπως είπε ο κ. Συλικιώτης, «σήμερα είναι επιτακτική ανάγκη να προωθηθούν όλα τα σημαντικά έργα υποδομής και αποφάσεις τόσο για την ενδιάμεση λύση έλευσης φυσικού αερίου όσο και στην εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, που βρίσκεται στην κυπριακή ΑΟΖ για την πιο γρήγορη ανάκαμψη της οικονομίας».

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι «μελλοντικά, στη βάση και των βέλτιστων διεθνών πρακτικών, θα μπορούσε να μελετηθεί η απορρόφηση της ΔΕΦΑ από την ΚΡΕΤΥΚ έτσι ώστε να λειτουργεί ως θυγατρική και με σαφείς αρμοδιότητες, τη διαχείριση και τη διανομή του φυσικού αερίου στην εσωτερική αγορά, σύμφωνα και με τις πρόνοιες του τρίτου ενεργειακού πακέτου της Ε.Ε. όπως ενσωματώθηκαν πρόσφατα στο εθνικό δίκαιο».

Keywords
Τυχαία Θέματα