Αντίθετες στην απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών Γερμανία, Ολλανδία και Φινλανδία

10:03 26/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Γερμανία, Ολλανδία και Φινλανδία εξέδωσαν κοινή δήλωση την Τρίτη μέσα από την οποία διαφαίνεται να απομακρύνονται κατά πολύ από ό,τι είχε συμφωνηθεί στην τελευταία ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής τον περασμένο Ιούνιο, όταν οι ηγέτες της ΕΕ άνοιξαν το δρόμο για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των προβληματικών τραπεζών.

Σε δήλωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών τους, στο Ελσίνκι, οι τρεις χώρες που διαθέτουν την κορυφαία πιστοληπτική αξιολόγηση ΑΑΑ καθορίζουν τους όρους υπό τους

οποίους θα είναι πρόθυμες να επιτρέψουν στο μόνιμο ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, τον ESM, να προβεί σε ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που κινδυνεύουν.

Ωστόσο, η δήλωση κάνει μια σαφή διάκριση μεταξύ των μελλοντικών προβλημάτων των τραπεζών και των “κληρονομικών” δυσκολιών – ουσιαστικά αναφέροντας ότι οι υπερχρεωμένες τράπεζες στην Ισπανία, στην Ιρλανδία και στην Ελλάδα θα παραμείνουν στην αρμοδιότητα των Κυβερνήσεων των χωρών αυτών.

Αυτό είναι πιθανό να εμποδίσει την Ισπανία και την Ιρλανδία, ιδίως, καθώς και οι δύο χώρες είχαν ερμηνεύσει την απόφαση της Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου ότι αυτή υπονοεί πως θα εξευρεθεί ένας τρόπος για να διαχωριστεί η εξουθενωτική διασύνδεση των υπερχρεωμένων τραπεζών και των χρεών των Κυβερνήσεων.

“Ο ESM μπορεί να αναλάβει την άμεση ευθύνη των προβλημάτων που προκύπτουν στο πλαίσιο του νέου ελέγχου, αλλά τα κληρονομικά περιουσιακά στοιχεία πρέπει να είναι υπό την ευθύνη των εθνικών αρχών”, αναφέρει η κοινή δήλωση Ολλανδίας, Φινλανδίας και Γερμανίας, τρεις χώρες που διατήρησαν τη σκληρότερη γραμμή κατά τη διάρκεια της κρίση χρέους.

Κληθείς να αναφερθούν σε λεπτομέρειες, οι εκπρόσωποι των τριών Κυβερνήσεων δεν ήταν σε θέση να το πράξουν.

Αλλά ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, γνώστης των συζητήσεων που διεξήχθησαν στο Ελσίνκι, δήλωσε: “Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι η δήλωση σημαίνει ότι η άμεση ανακεφαλαιοποίηση από τον ESM δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των παλαιών προβλημάτων.”

Keywords
Τυχαία Θέματα