Απάντηση μέχρι την Παρασκευή αναμένει από τις ΚΑ η Υπ. Εργασίας

19:34 30/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους παρέδωσε το απόγευμα της Τετάρτης στο Διοικητικό Συμβούλιο των Κυπριακών Αερογραμμών και στη συνδικαλιστική πλευρά το προτεινόμενο σχέδιο της κυβέρνησης για αναδιάρθρωση της εταιρείας.

Στις δύο πλευρές δόθηκε διορία μέχρι τα μεσάνυκτα της προσεχούς Παρασκευής για να απαντήσουν στην πρόταση της Υπουργικής Επιτροπής, πρόταση η οποία προέκυψε μετά από σειρά συναντήσεων όλων των εμπλεκόμενων μερών με τη Μεσολαβητική

Υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας.

Τα βασικά χαρακτηριστικά της πρότασης είναι ο πλεονασμός ενός σημαντικού αριθμού εργαζομένων από τις ΚΑ, οι κλιμακωτές μειώσεις μισθών για το προσωπικό των ΚΑ και οι διαφοροποιήσεις ή και η κατάργηση κάποιων επιδομάτων που σήμερα παρέχονται.

Σε δηλώσεις της, μετά από την παράδοση της πρότασης, η κ. Χαραλάμπους είπε πως ήταν μια δύσκολη διαδικασία, σημειώνοντας τη συνεισφορά και την κατανόηση που έχει επιδειχθεί από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

«Δεν είναι εύκολο να ζητάς να αλλοιώνονται όροι απασχόλησης. Θέλω να πιστεύω ότι όλες οι πλευρές είναι προσηλωμένες σε ένα κοινό στόχο, ενώ ο κεντρικός στόχος της κυβέρνησης είναι ότι θέλουμε με αυτές μας τις αποφάσεις να βοηθήσουμε την εταιρεία να είναι βιώσιμη και να τους δώσουμε τη δυνατότητα να εξευρεθεί στρατηγικός επενδυτής, ο οποίος με την παρουσία του όχι μόνο θα καταστήσει βιώσιμη την εταιρεία, αλλά ο στόχος μας είναι αυτή η εταιρεία να καταστεί κερδοφόρα», είπε η Υπουργός Εργασίας.

Επίσης, ανέφερε πως με την παράδοση της πρότασης έχει δοθεί στα δύο μέρη ακόμα μια επιστολή, την οποία υπογράφει ο Υπουργός Οικονομικών, ως συντονιστής της εξ υπουργών επιτροπής, με την οποία ουσιαστικά η κυβέρνηση αναφέρει ότι με την αποδοχή της μεσολαβητικής πρότασης, η οποία διασφαλίζει τη βιωσιμότητα των Κυπριακών Αερογραμμών η κυβέρνηση προτίθεται να δρομολογήσει τις ενέργειες για την κατάθεση του νομοσχεδίου, για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

Επιπλέον, η κ. Χαραλάμπους επιβεβαίωσε ότι «θα γίνει αξιολόγηση της συμφωνίας, η οποία έχει υπογραφεί αναφορικά με την παροχή κινήτρων προς αεροπορικές εταιρείες, για προσέλκυση επιβατών και αν διαφανεί από την αξιολόγηση ότι ο όρος, ο οποίος έχει περιληφθεί στη συμφωνία για το λεγόμενο κανιβαλισμό δεν τηρείται, αν υπάρχουν προβλήματα, τότε η κυβέρνηση θα ζητήσει αυστηρή τήρηση των όρων που προβλέπονται στη συμφωνία».

«Αυτά τα ζητήματα», είπε, «ολοκληρώνουν τις συζητήσεις γύρω από ζητήματα που είχαν εγερθεί κατά τη διάρκεια αυτού του διαλόγου και πιστεύω ότι δίνουν και στις δύο πλευρές όλα τα εχέγγυα και όλες τις απαντήσεις για να προχωρήσουν σε αποδοχή της πρότασης μας και με αυτό τον τρόπο να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στο επόμενο σημαντικό βήματα για τις Κυπριακές Αερογραμμές».

Keywords
Τυχαία Θέματα