Απαραίτητη η ενότητα, λέει η γδ του Υπ. Παιδείας

13:21 4/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η απόδοση τιμής σε ήρωες των αγώνων του λαού μας δεν είναι μια τυπική εκπλήρωση χρέους ούτε μια πράξη υπόμνησης της μαρτυρικής αγωνιστικής πορείας ενός λαού που διερχόμενος δια πυρός και σιδήρου συνεχίζει ακόμα τον αγώνα για φυσική και εθνική επιβίωση στη γη των πατέρων του, ανέφερε στον επιμνημόσυνο λόγο της η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Ολυμπία Στυλιανού στο εθνικό μνημόσυνο του ήρωα Γιαννάκη Ταλιώτη που τελέστηκε σήμερα στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής στη Γεροσκήπου.

Μνημόσυνα όπως το σημερινό πρόσθεσε, έχουν ως κύριο στόχο, πέρα από την απόδοση τιμής και ευγνωμοσύνης στους ήρωες-μάρτυρες του λαού μας, να χρησιμεύουν για την άντληση διδαγμάτων για συνέχιση και καταξίωση ενός αγώνα που δεν έχει ακόμα δικαιωθεί.

Ο αγώνας μας, είπε η κ. Στυλιανού, θα δικαιωθεί με την απελευθέρωση των σκλαβωμένων εδαφών μας και την αποκατάσταση των δικαίων και των δικαιωμάτων του λαού μας, και όταν τα τουρκικά στρατεύματα επιβιβαστούν στα πλοία κι αποχωρήσουν από το μαρτυρικό μας νησί όπως διακήρυξε πρόσφατα – όπως είπε-, κι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Τούτες πρόσθεσε, τις κρίσιμες και καθοριστικές ώρες που περνά ο τόπος μας, η εσωτερική ενότητα καθίσταται αναγκαίος όρος επιβίωσης, σημειώνοντας πως « τώρα είναι η ώρα της ευθύνης, της σύνεσης, της συλλογικότητας, και της ομοψυχίας». Ας υπερβούμε είπε, τους εαυτούς μας και ας παραδειγματιστούμε από την ιστορία για να αποφύγουμε τα ίδια λάθη.

Η κ Στυλιανού ανέφερε επίσης πως κλίνοντας σήμερα το γόνυ και τιμώντας τον ήρωα Γιαννάκη Ταλιώτη, αλλά και την οικογένεια του, που τον γαλούχησε με τα υψηλά ιδανικά της αγάπης προς την πατρίδα και το Θεό και της αυτοθυσίας στο βωμό της ελευθερίας, της αξιοπρέπειας και του καθήκοντος , «τους δίνουμε την υπόσχεση ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα και ότι δε θα είμαστε η τελευταία γενιά Ελλήνων στην Κύπρο, ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα της δημιουργίας και της προκοπής, για να βρούμε διέξοδο από τα εθνικά, πολιτικά και οικονομικά αδιέξοδα, και ότι ενωμένοι κάτω από την πολιτική και θρησκευτική μας ηγεσία θα καλύψουμε το χαμένο έδαφος και θα δημιουργήσουμε πάλι ελπίδα και προοπτική για την πατρίδα και το λαό μας».

Η αδικαίωτη θυσία του Γιαννάκη Ταλιώτη που τιμούμε σήμερα, και όλων των μαρτύρων του λαού μας, καθοδηγούν τα επόμενα βήματά μας, συνέχισε, να αγωνιστούμε ενωμένοι, για να υπερβούμε την κατοχή και τη διχοτόμηση, να οικοδομήσουμε μια ελεύθερη πατρίδα, μια Κύπρο της ειρήνης, της προόδου και της ευημερίας, τόσο για μας και τα παιδιά μας, όσο και για τις γενιές που μας έρχονται.

Ο Γιαννάκης Ταλιώτης έπεσε θυσιαζόμενος για την πατρίδα, στις μάχες της Τηλλυρίας, τον Αύγουστο του 1964 και όπως ανέφερε η κ Στυλιανού , ανήκει στη γενιά των νέων εκείνων ανθρώπων που αναγκάστηκαν να ωριμάσουν πρόωρα και ανάλαβαν ενσυνείδητα τη βαρύτατη ευθύνη της υπεράσπισης της νεαρής τότε Κυπριακής Δημοκρατίας μέσα στα δύσκολα πρώτα χρόνια της ταραγμένης ιστορίας της.

Ο ήρωας Γιαννάκης Ταλιώτης παρά το νεαρό της ηλικίας του, είχε λάβει μέρος ως εθελοντής και στις μάχες της Πάφου, των Μανδριών, του Αγίου Νικολάου και της Σταυροκόννου που προηγήθηκαν, κατά την Τουρκική ανταρσία του 1963-64.

Keywords
Τυχαία Θέματα