Απορρίπτει το Λονδίνο καταγγελίες για παράνομη πρόσβαση σε προσωπικές συνδιαλέξεις

20:26 10/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

«Αβάσιμες» χαρακτήρισε ο αρμόδιος υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Γουϊλιαμ Χέιγκ τις καταγγελίες ότι το κυβερνητικό κέντρο συλλογής πληροφοριών ασφαλείας GCHQ παρέκαμψε τη νομοθεσία, αποκτώντας πληροφορίες για Βρετανούς πολίτες από την αντίστοιχη αμερικανική υπηρεσία.

Ο κ. Χέιγκ υποχρεώθηκε να προβεί σε επίσημη δήλωση από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων μετά την καταγγελία πρώην υπαλλήλου της CIA ότι οι ΗΠΑ μοιράζονται

με συμμάχους τις πληροφορίες που έχουν συλλέξει έχοντας πρόσβαση σε εκατομμύρια τηλεφωνικές συνδιαλέξεις και ανταλλαγές μηνυμάτων στο διαδίκτυο, στο πλαίσιο του λεγόμενου προγράμματος Prism.

Ο Βρετανός υπουργός θέλησε να καθησυχάσει τους συμπατριώτες του λέγοντας ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας τηρούν το νόμο και τις δημοκρατικές αξίες. Ανάλογη τοποθέτηση είχε κάνει νωρίτερα ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. Πάντως ο κ. Χέιγκ απέφυγε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει ότι το GCHQ έχει πρόσβαση στα στοιχεία του Prism από τον Ιούνιο του 2010.

Ο πρώην τεχνικός της CIA Έντουαρντ Σνόουντεν αποκαλύφθηκε από τη βρετανική εφημερίδα Γκάρντιαν ως η πηγή της διαρροής πληροφοριών σχετικά με την ψηφιακή παρακολούθηση από τις αμερικανικές Αρχές των ηλεκτρονικών επικοινωνιών ανυποψίαστων πολιτών από διάφορες χώρες.

Ο 29χρονος δήλωσε ότι προέβη στις αποκαλύψεις διότι δεν θέλει να ζει σε μια κοινωνία όπου καταγράφονται όλα όσα κάνει και λέει κανείς, λέγοντας από το Χονγκ Κονγκ όπου βρίσκεται πως είναι έτοιμος να υποστεί τις νομικές κυρώσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα