Απόσυρση νομοσχεδίου για τα Συμβούλια των Πανεπιστημίων ζητούν Κεραυνού και Κοντίδης

16:31 25/6/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την αντίθεσή τους προς την πρόθεση των κομμάτων της συγκυβέρνησης για τροποποίηση του νόμου αναφορικά με τα Συμβούλια των Δημόσιων Πανεπιστημίων, ώστε αυτά να εναρμονιστούν με τις πρόνοιες που διέπουν τη λειτουργία των συμβουλίων των ημικρατικών οργανισμών, εκφράζουν η Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, Ελπίδα Κεραυνού Παπαηλιού και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του ΤΕΠΑΚ Δημήτρης Κοντίδης.

Με γραπτή τους ανακοίνωση,

η οποία αποστάληκε στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, Κεραυνού και Κοντίδης επισημαίνουν πως οι προτεινόμενες τροποποιήσεις αποτελούν ενέργεια πρωτόγνωρη για τα ακαδημαϊκά δρώμενα της Κύπρου, που πλήττουν καίρια την αυτονομία του Πανεπιστημίου και θα πρέπει άμεσα να αποσυρθούν.

Συγκεκριμένα, η Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ εκφράζει την έντονη ανησυχίας της για το περιεχόμενο του προτεινόμενου νομοσχεδίου, την αιτιολόγηση του και τον τρόπο προώθησης του, σημειώνοντας ότι «η προτεινόμενη τροποποίηση έχει κατατεθεί αυτεπάγγελτα από μέλη του Κοινοβουλίου, παρακάμπτοντας την εκτελεστική εξουσία, χωρίς να προηγηθεί οποιοσδήποτε διάλογος με το Πανεπιστήμιο».

«Η απουσία ουσιαστικού διαλόγου, για ένα τόσο σοβαρό θέμα, και η επισπευσμένη και αιφνιδιαστική προώθησή του με άκρως συνοπτικές διαδικασίες, όχι μόνο αποκλίνει από τη θεσμοθετημένη διαδικασία διαβούλευσης που πρεσβεύει η ΕΕ, αλλά και εγείρει πολλά ερωτήματα ως προς τη σκοπιμότητά του», συμπληρώνει.

Η κ. Κεραυνού τονίζει πως τα Πανεπιστήμια είναι αυτόνομα ακαδημαϊκά ιδρύματα και όχι ημικρατικοί οργανισμοί που διοικούνται από Διοικητικά Συμβούλια, τα οποία αποτελούν βραχίονες της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής.

Η τροποποιητική πρόνοια, που προβλέπει ότι «η θητεία των διορισμένων από το Υπουργικό Συμβούλιο μελών του υφιστάμενου Συμβουλίου του Πανεπιστημίου που ήταν διορισμένα πριν την έναρξη της ισχύος του παρόντος Νόμου, θεωρείται ότι έληξε ένα μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος έχει αναδειχθεί στο αξίωμα αυτό μετά τις τελευταίες γενικές εκλογές», συνεχίζει η Πρύτανης, «αναπόφευκτα θα θεωρηθεί διεθνώς ως απροκάλυπτη κυβερνητική παρέμβαση στην αυτονομία του Πανεπιστημίου με στόχο τη χειραγώγησή του».

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Κοντίδης, αναφέρει πως ο ίδιος θεωρεί ότι η πρόταση νόμου στοχεύει αφενός στην άμεση αλλαγή της σύνθεσης του Συμβουλίου και αφετέρου, στην παύση του από τη θέση του Προέδρου του Συμβουλίου.

«Μπορεί στη σύντομη θητεία μου ως Πρόεδρος του Συμβουλίου να ενόχλησα κάποιους με τις αποφάσεις που έπρεπε να πάρουμε και ίσως για κάποιους άλλους να είμαι εμπόδιο στις φιλοδοξίες τους», σημειώνει ο κ. Κοντίδης, διαβεβαιώνοντας πως ο ίδιος θα συνεχίσει να εργάζεται έντιμα και αξιοκρατικά για την πρόοδο και ανάπτυξη του ΤΕΠΑΚ και δεν θα υποκύψει σε οποιαδήποτε πίεση που δεν βοηθά το στόχο αυτό.

Τέλος, απευθύνει έκκληση όπως η συγκεκριμένη πρόταση νόμου αποσυρθεί, «καθώς οι προωθούμενες τροποποιήσεις θα επιφέρουν ανεπανόρθωτο πλήγμα στην ακαδημαϊκή αυτονομία του Πανεπιστημίου, θα προκαλέσουν τεράστιες αντιδράσεις και θα τορπιλίσουν το κλίμα συνεργασία και σύμπνοιας με το οποίο αγκαλιάστηκε από την πρώτη μέρα λειτουργίας του το ΤΕΠΑΚ».

Keywords
Τυχαία Θέματα