Αποτελεί η υπερθερμία λύση για τη θεραπεία του καρκίνου;

09:12 5/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η ογκο-υπερθερμία είναι μία διεθνώς αναγνωρισμένη μέθοδος καταπολέμησης του καρκίνου, η οποία μπορεί να εφαρμοστεί παράλληλα και συμπληρωματικά με άλλες μεθόδους, όπως είναι η χειρουργική, αλλά και ενισχύοντας τη χημειοθεραπεία και την ακτινοθεραπευτική.

Για τον λόγο αυτό, η ογκο-υπερθερμία χαρακτηρίζεται πλέον από πολλούς ως ο τέταρτος θεραπευτικός πυλώνας στην αντιμετώπιση του καρκίνου, μαζί με τις τρεις προαναφερθείσες μεθόδου, τονίζει ο Παθολόγος –Ογκολόγος κ. Κωνσταντίνος Δημητριάδης κατά την εισήγησή του στην 7η Έκθεση MEDIC EXPO.

Όπως

είπε ο κ Δημητριάδης: «Ο καρκίνος είναι μια χρόνια νόσος που στην πορεία της εμφανίζει σειρά προβλημάτων, αρκετά από τα οποία μπορούν να προληφθούν ή να αντιμετωπισθούν, συνήθως αποτελεσματικότερα, με την προσθήκη και συμπληρωματικών μεθόδων θεραπείας, πέραν των, ήδη, ευρύτατα εφαρμοζόμενων μεθόδων που προαναφέρθηκαν.

«Η Υπερθερμία- σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη, αν και νέα στο χώρο των συμπληρωματικών θεραπειών, είναι πανάρχαια ιατρική μέθοδος. Η χρήση του πυρετού θεραπευτικά εμφανίζεται στους αρχαιότατους πολιτισμούς, ενώ ειδικά για τον καρκίνο, ο Ιπποκράτης αναφέρει ότι τον θεραπεύεις, είτε με σίδερο, είτε και με φωτιά».

Η υπερθερμία χωρίζεται σε περιοχική (τοπική), σε ολοσωματική και σε διεγχειρητική. Η μέθοδος αμφισβητήθηκε στο παρελθόν λόγο τεχνικών δυσκολιών. Όμως, όπως τόνισε ο κ Δημητριάδης, « εδώ και δύο περίπου δεκαετίες, σημαντικές τεχνικές βελτιώσεις, καθώς και βασική έρευνα, συνδυαστικά με πειραματικές μελέτες οδήγησαν στην ανακάλυψη μεθόδων και την παραγωγή μηχανημάτων πολύ αποτελεσματικών στην επίτευξη υπερθερμίας, τόσο ολοσωματικής, όσο και περιοχικής για την στοχευμένη υπερθέρμανση των όγκων. Πιο συγκεκριμένα, χάρη στις νέες τεχνικές ελαχιστοποιήθηκαν οι παρενέργειες της υπερθερμίας, κυρίως στο δέρμα, υποδόριο λίπος και παρακείμενους ιστούς».

Αναλύοντας τις θεραπευτικές ιδιότητες της ογκο-υπερθερμίας ο κ. Δημητριάδης εξήγησε ότι:

- Σημαντικό ρόλο στην αντικαρκινική δράση της περιοχικής υπερθερμίας παίζει η τοπικά απορροφούμενη ενέργεια, με τη χρήση ηλεκτροδίων που δημιουργεί ηλεκτρομαγνητικό πεδίο και θερμαίνει τον όγκο .

- Η υπερθέρμανση του όγκου οδηγεί σε μια σειρά φυσικών και χημικών διεργασιών στα καρκινικά κύτταρα, με σύγχρονη αύξηση της μεταβολικής δραστικότητας τους, χαλάρωση των συνδετικών δεσμών μεταξύ τους, καταστροφή της κυτταρικής μεμβράνης κ.α., Έτσι, τα νεοπλασματικά κύτταρα οδηγούνται στο θάνατο (κυτταρική απόπτωση).

- Τα υγιή κύτταρα είναι ανθεκτικά, διότι ψύχονται ευκολότερα, μέσω της καλύτερης αιμάτωσης των υγιών ιστών, γύρω του όγκου, η οποία αιμάτωση απομακρύνει την θερμότητα. Επίσης, βρίσκονται σε φάση ηρεμίας …

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα