Αρχιεπίσκοπος: Το εθνικό μας πρόβλημα θέλει θέσεις

18:41 6/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

Την εκτίμηση ότι το Κυπριακό δεν λύεται με έναν καφέ, ένα φαγητό ή μια φιλική συνάντηση, εξέφρασε την Παρασκευή ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β`, προσθέτοντας ότι οι συναντήσεις μεταξύ του Προέδρου Χριστόφια και του Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου είναι καλές, αλλά “δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι μεταξύ τυριού και αχλαδιού θα λυθεί το εθνικό μας πρόβλημα“.

Σε δηλώσεις ύστερα από τον καθαγιασμό των υδάτων στην αποβάθρα της παραλίας των Φοινικούδων στη Λάρνακα, ο Αρχιεπίσκοπος σχολίασε

το χθεσινοβραδινό δείπνο που παρέθεσαν για τα μέλη της ομάδας των ΗΕ στην Κύπρο που συμμετέχουν στη διαπραγματευτική διαδικασία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου στην Πύλα.

«Η χθεσινή νύχτα μας ενθύμισε εμάς τους παλαιότερους τη ζωή που ζούσαμε με τους Τουρκοκυπρίους που ήταν ευχάριστη, ζούσαμε ως αδελφοί, δεν ξεχωρίζαμε τους Τ/κ από τους Ε/κ και πιστεύω ότι μόνο όταν έρθουν ξανά εκείνες οι όμορφες ημέρες ο λαός μας θα αισθανθεί την ειρήνη, την αγάπη, την ευτυχία που αναζητά και δεν την βρίσκει» είπε.

Θέλω να πιστεύω συνέχισε ότι «το εθνικό μας πρόβλημα θέλει θέσεις. Θα ήταν πολύ ευχάριστο αν με ένα φαγητό ή με ένα καφέ ή με μια φιλική συνάντηση μπορούσε να λυθεί. Το εθνικό μας θέμα αυτή τη στιγμή είναι θέμα εισβολής και κατοχής και πρέπει να το καταλάβουν οι Τούρκοι και αν δεν φύγουν τα τουρκικά στρατεύματα, εάν δεν φύγουν οι έποικοι, εάν δεν φύγουν οι εγγυήσεις, ιδιαίτερα της Τουρκίας που έκανε εισβολή δεν νομίζω ότι στον τόπο τούτο θα υπάρξει η χαρά, η ευτυχία και η πολυπόθητη ειρήνη», είπε, και πρόσθεσε πως «όσο εξαρτάται από εμάς είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε σ` αυτή την ειρήνη».

Πρέπει να καταλάβουν, ανέφερε «ότι αυτός ο λαός θέλει να ζήσει ειρηνικά και θέλει να ζήσει ειρηνικά μαζί με τους Τ/κ. Πιστεύω ότι είναι η πρώτη φορά που μας δίδεται αυτή η ευκαιρία να μιλήσουμε ξεκάθαρα για ενιαίο κράτος και να ζήσουμε ευτυχισμένοι μαζί. Με τα δώρα αυτά που μας έστειλε ο Θεός μπορούμε να ζήσουμε όλοι ευτυχισμένοι και θέλω να πιστεύω ότι και οι Τ/κ θα το καταλάβουν ότι το συμφέρον τους είναι να ζήσουμε μαζί» σημείωσε.

Ο Αρχιεπίσκοπος κλήθηκε να σχολιάσει τη σημασιολογία του χθεσινοβραδινού δείπνου, ότι δηλαδή το δείπνο έγινε στο εστιατόριο «Τροχός» ελληνοκυπριακής ιδιοκτησίας και ο καφές δόθηκε στο εστιατόριο «Αμνησία» τουρκοκυπριακής ιδιοκτησίας.

«Ο τροχός γυρίζει αλλά χρειάζεται εκείνος που μπορεί να τον γυρίσει καταλλήλως», είπε. Ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε και μια φράση στα τούρκικα, που όπως είπε σημαίνει πως «ο ντουνιάς, ο κόσμος είναι ένας τροχός και γυρίζει και μπράβο σου που τα καταφέρνεις να τον γυρίσεις. Δεν ξέρω ποιός καταφέρνει να τον γυρίσει. Αν βρεθεί εκείνος που θα τον γυρίσει τότε η λύση του Κυπριακού θα είναι δεδομένη», είπε.

Οσον αφορά τη σημασιολογία του εστιατόρια «Αμνησία» ο Αρχιεπίσκοπος είπε πως «θέλω ο κόσμος να μην πάθει αμνησία. Θέλω να ενθυμάται για να πετύχει εκείνο που του αξίζει. Αν ξεχάσει δεν θα πετύχει τίποτε», ανέφερε.

Ερωτηθείς κατά πό

Keywords
Τυχαία Θέματα