Άρχισε στη Βουλή η συζήτηση της έκδοσης βιομετρικών ταυτοτήτων

15:00 14/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το Νομοσχέδιο για τροποποίηση της νομοθεσίας που διέπει τη λειτουργία του Αρχείου Πληθυσμού, που προνοεί την εισαγωγή βιομετρικών στοιχείων στις πολιτικές ταυτότητες, στοχεύει στην πρόληψη των εικονικών γάμων, επαναφέρει τη δωρεάν έκδοση διπλωματικών διαβατηρίων και προβλέπει την αποστέρηση διαβατηρίου ή ταυτότητας από καταδίκους και υποδίκους, συζητήθηκε την Πέμπτη από την Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Γιάννος Λαμάρης μετά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, δεύτερο νομοσχέδιο

για την τροποποίηση των τελών για τα έγγραφα που εκδίδει το αρχείο πληθυσμού βρίσκεται στη νομική υπηρεσία για νομοτεχνική επεξεργασία.
Ο κ. Λαμάρης ανάφερε ότι πρόκειται για νομοσχέδιο που κατατέθηκε πέρσι, μέρη του νομοσχεδίου ψηφίστηκαν και παρέμειναν αρκετά σε εκκρεμότητα.
Πρόσθεσε ότι ένα από τα σημεία που συζητήθηκε σήμερα είναι η μετατροπή του δελτίου ταυτότητας κατά αναλογία με τα βιομετρικά χαρακτηριστικά των διαβατηρίων και που προβλέπει ότι στα 12 έτη της ηλικίας πρέπει να εκδίδεται δελτίο ταυτότητας με αποτυπώματα και τα βιομετρικά χαρακτηριστικά.

Εξήγησε ότι περιλαμβάνει σειρά προνοιών που στοχεύουν στην προστασία της Κυπριακής Δημοκρατίας από εικονικούς γάμους Κυπρίων με αλλοδαπούς, και ρυθμίζει το δικαίωμα απόκτησης της υπηκοότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά από γάμο με αλλοδαπό και προβλέπει την αφαίρεση της υπηκοότητας εάν εντός 8 ετών από την τέλεση του, ο γάμος διαλυθεί και εφόσον δεν έχει αποκτηθεί παιδί.

Είπε πως προβλέπεται η κατάσχεση ταυτότητας υποδίκου ή κατάδικου, πρόνοια η οποία δημιουργεί σοβαρές επιφυλάξεις στη Βουλή και ειδικά η κατάσχεση ταυτότητας από υπόδικους.

Ακόμα, είπε πως εκκρεμεί η πρόνοια που ρυθμίζει την έκδοση πιστοποιητικών θανάτων και ανέφερε ότι η συζήτηση του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί όταν κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο στη που βρίσκεται στη νομική υπηρεσία για την αναθεώρηση των τελών για τα πιστοποιητικά που εκδίδει το αρχείο πληθυσμού.

Καταλήγοντας, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο επαναφέρει τη δωρεάν έκδοση διπλωματικών διαβατηρίων, την οποία κατάργησε με νόμο η Βουλή.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού ανέφερε ότι το νομοσχέδιο για το αρχείο πληθυσμού με πρόνοιες του στοχεύει να διασφαλίσει ότι δεν θα τελούνται πλέον εικονικοί γάμοι και την ίδια ώρα να διασφαλίσει για τους συζύγους των Κυπρίων υπηκόων στους γνήσιου γάμους με αλλοδαπούς τα πιστοποιητικά και σε λογικό διάστημα έκδοση υπηκοότητας.
Ο κ. Κυπριανού είπε επίσης ότι η Επιτροπή Εσωτερικών ομοφωνεί στην υπερψήφιση των προτάσεων νόμου για τη μείωση της ηλικίας του εκλέγεσθαι στο 21ο έτος στα αξιώματα των δημάρχων, δημοτικών συμβούλων, των κοινοταρχών και των κοινοτικών συμβούλων και του ευρωβουλευτή.

Keywords
Τυχαία Θέματα