Αρχίζει διάλογος με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια για τη μείωση τιμών και την αγορά υπηρεσιών

16:53 11/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το Υπουργείο Υγείας ανάλαβε τη διενέργεια διαλόγου με το Σύνδεσμο Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων σε μια προσπάθεια να εξασφαλισθεί μείωση των τιμών ώστε καταστεί δυνατή η αγορά υπηρεσιών και οι πολίτες να μπορούν να απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα, αποσυμφορίζοντας τα δημόσια νοσηλευτήρια, ανακοίνωσε η  Βουλευτής του ΔΗΣΥ  Στέλλα Κυριακίδου, που προήδρευσε της σημερινής συνεδρίας της Επιτροπής Υγείας της Βουλής.
Μετά από συζήτηση του θέματος στην Επιτροπή, η κ. Κυριακίδου δήλωσε  ότι η απουσία Γενικού Σχεδίου Υγείας, εξαιτίας της

οικονομικής κρίσης έχει οδηγήσει τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια και τα ιδιωτικά φαρμακεία να αντιμετωπίζουν προβλήματα βιωσιμότητας.
Πρόσθεσε ότι η μεγάλη μετακίνηση ασθενών προς τα δημόσια νοσηλευτήρια και αδυναμία του Υπουργείου Υγείας να διενεργήσει έγκαιρη διαβούλευση για στήριξη  του ιδιωτικού τομέα έχει επιφέρει σοβαρά προβλήματα στην επιβίωση σημαντικού αριθμού ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, ιατρείων και φαρμακείων. Η κ. Κυριακίδου παρατήρησε ότι είναι αδιανόητο να έχει διοχετευτεί το 80% του πληθυσμού στα κρατικά νοσηλευτήρια, ενώ αυτά έχουν δημιουργηθεί για να εξυπηρετούν το 40% του πληθυσμού.
Παρόλο που ακούγεται γραφικό, είναι πραγματικότητα ότι δεν έχει προχωρήσει η εφαρμογή του ΓΕΣΥ και βρεθήκαμε να μην έχουμε τρόπο να προστατεύσουμε τον πολίτη και τον ασθενή, πρόσθεσε.
Μετά την Υπουργοποίηση του κ. Σαρλή δεν έχει διορισθεί Πρόεδρος του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, είπε και διερωτήθηκε πότε θα διοριστεί ο νέος Πρόεδρος του Οργανισμού.
Ερωτηθείσα εάν θα πρέπει και οι ιδιώτες ιατροί να μειώσουν τις χρεώσεις του, είπε ότι είναι άδικο να «πυροβολούμε» τον ιδιωτικό τομέα, για την τιμολόγηση,  όταν δεν έγινε κοστολόγηση των υπηρεσιών στο δημόσιο τομέα και ανέφερε ότι αυτό που «έχει σημασία να γίνουν προτάσεις, ώστε ο ασθενής να επιστρέψει για θεραπεία στον ιδιωτικό τομέα».
“Ο ιδιωτικός τομέας και τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια είναι αναμφίβολα ένας βασικός βραχίονας των προσφερομένων υπηρεσιών υγείας”, ανέφερε η Βουλευτής ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου, προσθέτοντας ότι όπως ανέφερε στην Επιτροπή ο Διευθυντής του Υπουργείου Υγείας Διονύσης Μαυρονικόλας, το Υπουργείο “εργάζεται προς την κατεύθυνση να δώσει λύσεις και να ενισχύσει τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια”.
Εχουν, είπε, “ήδη υπογραφεί συμβάσεις, αγοράζονται υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα και μάλιστα πρέπει να πω ότι η αποστολή ασθενών στο εξωτερικό έχει περιοριστεί δραστικά και όπου προσφέρονται οι ίδιες υπηρεσίες στην Κύπρο στέλνονται οι ασθενείς σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια στην Κύπρο”.
Η κ. Χαραλαμπίδου ανέφερε επίσης ότι για καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις έχουν δοθεί μέχρι στιγμής 4 εκ. ευρώ και έχουν αγοραστεί 3000 διαγνωστικές υπηρεσίες MRI και θα αγοραστούν υπηρεσίες `thalium`.
Ωστόσο, επεσήμανε ότι τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια “θα πρέπει να προσαρμοστούν στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης και να μειώσουν τις τιμές τους”. Έδωσε το παράδειγμα για προσφορές που παίρνει το Υπουργείο Υγείας της τάξης των 135 ευρώ για κάθε περιστατικό για MRI, ενώ την ίδια ώρα ο
Keywords
Τυχαία Θέματα