Αρνείται να σχολιάσει η Βρετανική Αρμοστεία για βοήθεια προς τους Σύριους αντικαθεστωτικούς

16:02 21/8/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Βρετανική Υπάτη Αρμοστεία δεν επιθυμεί να σχολιάσει το δημοσίευμα της εφημερίδας “Sunday Times” το οποίο αναφερόταν σε βοήθεια που παρέχουν οι βρετανικές μυστικές  υπηρεσίες μέσω των βάσεων Ακρωτηρίου και Δεκέλειας στους Σύρους αντικαθεστωτικούς.

Σε δήλωση στο ΚΥΠΕ, ο Εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας Μichael Howes ανέφερε ότι η επίσημη θέση της Βρετανικής Κυβέρνησης είναι ότι δεν σχολιάζει επιχειρησιακά θέματα ή θέματα εμπιστευτικών πληροφορίων.

«Δεν είμαι σε θέση να δώσω λεπτομέρειες για το δημοσίευμα και σας μεταφέρω

την επίσημη θέση της Βρετανικής Κυβέρνησης ότι δεν σχολιάζει επιχειρησιακά θέματα ή θέματα που έχουν να κάνουν με εμπιστευτικές πληροφορίες», είπε ο κ. Howes.

Ο κ. Howes παρέπεμψε σε δήλωση του Βρετανού ΥΠΕΞ William Hague ημερομηνίας 10ης Αυγούστου 2012 η οποία αφορά την βοήθεια που παρέχει η χώρα στο λαό της Συρίας και στην αντιπολίτευση.

«Η βοήθεια δεν περιλαμβάνει οπλισμό που προορίζεται για τις ένοπλες αντιπολιτευόμενες ομάδες  και βεβαίως θα είμαστε προσεκτικοί σε ποιούς παραχωρούμε αυτή την πρακτική βοήθεια. Η βοήθεια αυτή παραχωρείται με βάση τους νόμους και τις αρχές μας», σημειώνει στη δήλωσή του της 10ης Αυγούστου ο Βρετανός ΥΠΕΞ.

Όπως ανέφερε ο Εκπρόσωπος της Αρμοστείας, η ανθρωπιστική βοήθεια θα επεκταθεί κατά 5 εκατομμύρια στερλίνες και αφορά την αποστολή ιατρικού υλικού, επικοινωνιακού εξοπλισμού κτλ.

Σύμφωνα με δήλωση του Βρετανού ΥΠΕΞ ημερομηνίας 10 Αυγούστου και η οποία φιλοξενείται την ιστοσελίδα του Foreign Office, η Βρετανία επεκτείνει την ανθρωπιστική βοήθεια στην Συρία κατά 5 εκατομμύρια στερλίνες και η βοήθεια αυτή, όπως επισημαίνει, αφορά μη στρατιωτικό εξοπλισμό.

Ο κ. Hague αναφέρει ότι η Βρετανία έχει εκπαιδεύσει περισσότερους από 60 Σύρους ακτιβιστές για να καταγράφουν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και έχει παραχωρήσει βοήθεια και σε 100 δημοσιογράφους.

«Στην απουσία διπλωματικής προόδου, η Βρετανία είναι διατεθειμένη να κάνει πολύ περισσότερα και θα επεκτείνει την βοήθεια κατά 5 εκατομμύρια στερλίνες για μη στρατιωτικό εξοπλισμό. Αυτό θα βοηθήσει στην προστασία των άμαχων αντιπολιτευόμενων ομάδων , των ακτιβιστών και των πολιτών από τις συγκρούσεις. Αυτό αποτελεί επιπρόσθετη βοήθεια από την ανθρωπιστική», αναφέρει ο Βρετανός ΥΠΕΞ.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η βοήθεια που περιλαμβάνει ιατρικό υλικό για περίθαλψη τραυματιών θα παρασχεθεί σε άμαχο πληθυσμό σε περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του καθεστώτος.

« Η βοήθεια δεν περιλαμβάνει οπλισμό που προορίζεται για τις ένοπλες αντιπολιτευόμενες ομάδες και βεβαίως θα είμαστε προσεκτικοί σε ποιούς παραχωρούμε αυτή την πρακτική βοήθεια. Η βοήθεια αυτή είναι σύμφωνη με τους νόμους και τις αρχές μας», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα