Αβέρωφ : ‘Ο φόρος επί των οικονομικών συναλλαγών ίσως αποδειχτεί ακατάλληλος’

14:05 21/10/2011 - Πηγή: OnlyCY

Τις επικίνδυνες συνέπειες που μπορεί να έχει για την ΕΕ και τα κράτη μέλη της η επιβολή φόρων επί των οικονομικών συναλλαγών στην ‘Ενωση, υπέδειξε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου, στη διάρκεια της συμμετοχής του στη Διάσκεψη για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 20-21 Οκτώβρη.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στη Διάσκεψη παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εθνικών κοινοβουλίων.

Κύριο θέμα των συζητήσεων ήταν η χρηματοδότηση της ΕΕ από ιδίους πόρους και η πιθανή εισαγωγή φόρου επί των οικονομικών συναλλαγών.

Ο κ. Νεοφύτου παρεμβαίνοντας, είπε πως «η προσπάθεια για χρηματοδότηση της ΕΕ από ιδίους πόρους είναι ένα θετικό βήμα. Όμως, πρέπει να προβληματισθούμε εάν ο φόρος επί των οικονομικών συναλλαγών είναι ο πλέον κατάλληλος».

Σημείωσε τον κίνδυνο, «εάν αυτός ο φόρος δεν εφαρμοσθεί παγκόσμια και περιορισθεί μόνο στην ΕΕ, να μετακινηθούν οι οικονομικές συναλλαγές σε χώρες εκτός ΕΕ».

Αυτό θα έχει, όπως υπέδειξε, ως αποτέλεσμα «όχι μόνο να μην αυξηθούν τα έσοδα της ΕΕ, αλλά και να έχει και αρνητικές επιπτώσεις στο ΑΕΠ αρκετών κρατών μελών της ΕΕ που στηρίζονται στο χρηματοπιστωτικό τομέα».

Keywords
Τυχαία Θέματα