Αβέβαιες παραμένουν οι οικονομικές προοπτικές της Ιταλίας

15:32 17/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Οι οικονομικές προοπτικές της Ιταλίας παραμένουν αβέβαιες αλλά τα δημόσια οικονομικά της βελτιώνονται και μια αύξηση ξένων παραγγελιών μπορεί να βοηθήσει τις επιχειρήσεις παρά την ύφεση, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της Ιταλίας την Τρίτη.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το τριμηνιαίο οικονομικό δελτίο της Τράπεζας αναφέρει ότι «η αναλογία του δημόσιου χρέους και του

ΑΕΠ πρέπει να μειωθεί το 2013» ως αποτέλεσμα των τριών πακέτων λιτότητας που υιοθετήθηκαν πέρσι.

«Όσον αφορά αυτό το χρόνο, προβλέπεται μια μεγάλη βελτίωση στους δημόσιους λογαριασμούς παρά την αναμενόμενη πτώση του ΑΕΠ», σημειώνει.

Η τελευταία πρόβλεψη για το ΑΕΠ εκτιμά μια συρρίκνωση της οικονομίας της τάξης του 0,4% αλλά αναφορές στον Τύπο κάνουν λόγο για αναθεώρηση προς τα κάτω εντός των επόμενων ημερών στα 1,3% ή 1,5%.

Η ΕΕ προβλέπει ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 1,3% και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένει το ποσοστό αυτό να κυμανθεί στα 2,2%.

Η Ιταλία πιστεύει ακόμη ότι μπορεί να επανέλθει σε ένα ισοζυγισμένο προϋπολογισμό ως το 2013 και να μειώσει το δημόσιο έλλειμμά της σε 1,3% του ΑΕΠ φέτος, σύμφωνα με αναφορές στον Τύπο.

Η Τράπεζα της Ιταλίας αναμένει «μια νέα μείωση της παραγωγικής δραστηριότητας», προσθέτοντας ωστόσο ότι οι επιχειρηματικές έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να υπάρξει ένας «μετριασμός» αυτής της πτώσης λόγω διεθνών παραγγελιών.

Η Κεντρική Τράπεζα αναφέρει όμως επίσης ότι υπάρχουν «ψηλοί κίνδυνοι» σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, προσθέτοντας ότι «η αβεβαιότητα παραμένει μεγάλη όσον αφορά στις οικονομικές προοπτικές».

Keywords
Τυχαία Θέματα