Αξιολογήθηκε η ετοιμότητα της Κύπρου για απομάκρυνση υπηκόων από Συρία

15:56 10/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τα σχέδια δράσης που υπάρχουν για τη διαχείριση μιας τυχόν ανθρωπιστικής κρίσης στη Συρία με αφορμή τον πόλεμο που μαίνεται στη χώρα τους τελευταίους μήνες, με την μεταφορά δηλαδή υπηκόων ευρωπαϊκών και τρίτων χωρών μέσω της Κύπρου, συζήτησε το μεσημέρι κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο Λιμάνι της Λάρνακας, ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Τάσος Μητσόπουλος.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης

η Αρχή Λιμένων, η Πολιτική Αμυνα και εκπρόσωποι του Τμήματος Μετανάστευσης του Υπουργείου Εσωτερικών.

Σε δηλώσεις ύστερα από τη σύσκεψη ο Υπουργός Συγκοινωνιών ανέφερε ότι η σύσκεψη πραγματοποιείται «προκειμένου να υπηρετήσουμε δύο βασικούς στόχους: να κάνουμε μία επιτόπια μελέτη των υποδομών, της ετοιμότητας των λιμενικών υποδομών αλλά και των λιμενικών αρχών και να εξετάσουμε επί τόπου τα σχέδια δράσης που υπάρχουν για την διαχείριση μιας ανθρωπιστικής κρίσης στην περίπτωση που έχουμε ραγδαίες εξελίξεις στη Συρία και χρειαστεί η Κυπριακή Δημοκρατία να συμβάλει στην ασφαλή μεταφορά, εκκένωση υπηκόων ευρωπαϊκών χωρών αλλά και τρίτων χωρών με τις οποίες η Κυπριακή Δημοκρατία έχει διμερείς συμβάσεις».

Ο κ. Μητσόπουλος ανέφερε ότι «το 2006 μέσα από τα λιμάνια της Κύπρου, κατά κύριο λόγο το λιμάνι της Λάρνακας και δευτερευόντως της Λεμεσού διακινήθηκαν 65 χιλιάδες Ευρωπαίοι και τρίτων χωρών υπήκοοι με απόλυτη ασφάλεια γεγονός για το οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία εξασφάλισε εύσημα και εγκώμια».

Συνεπώς συνέχισε «οφείλουμε να λειτουργούμε προληπτικά και ως Υπουργείο Συγκοινωνιών και Εργων που είμαστε αρμόδιοι για τις λιμενικές υποδομές μαζί με την Αρχή Λιμένων κάνουμε μια επιτόπια αξιολόγηση της ετοιμότητας μας να ανταποκριθούμε σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο».

Σε ερώτηση κατά πόσον θα χρησιμοποιηθεί το ίδιο σχέδιο που χρησιμοποιήθηκε το 2006 ο Υπουργός απάντησε «περίπου με τη διαφορά ότι αυτή τη φορά υπάρχει ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης, το Σχέδιο Δράσης υπό την επωνυμία «Εστία» που δεν υπήρχε τότε και διαμορφώθηκε και ως αποτέλεσμα της εμπειρίας εκείνης που αποκτήθηκε. Συνεπώς τώρα πιστεύω ότι θα είμαστε σε πολύ πιο καλή θέση να διαχειριστούμε ένα τέτοιο απευκταίο ασφαλώς ενδεχόμενο».

Keywords
Τυχαία Θέματα