Μπαγίς: «Η λύση του Κυπριακού είναι σημαντική για την διεθνή ειρήνη»

22:34 9/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Μια συνολική λύση στο Κυπριακό θα είναι σημαντική όχι μόνο για τους Ε/κ και τους Τ/κ, αλλά και για την Τουρκία, την Ελλάδα και την Βρετανία, καθώς και την ειρήνη στον κόσμο, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός για θέματα ΕΕ και αρχιδιαπραγματευτής, Εγκεμέν Μπαγίς.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή, σε δηλώσεις στο νέο κτίριο της Πρεσβείας της Τουρκίας στην Αθήνα, ο κ. Μπαγίς

είπε ότι «γι’ αυτό, αν και δεν μας άρεσε πολύ το σχέδιο Ανάν το στηρίξαμε, επειδή είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει κάποιο κόστος για τη λύση, αλλά το κόστος της μη λύσης είναι μεγαλύτερο. Εμείς αυτό το προβλέψαμε. Δυστυχώς αυτό η πλειοψηφία των Ε/κ πολιτικών δεν μπόρεσαν να το δουν».

Ο πραγματικός λόγος που η Κύπρος περιήλθε σε οικονομική κρίση κατά τον Εγκεμέν Μπαγίς είναι ότι οι άνθρωποι δεν μπόρεσαν να προβλέψουν, «σε μια χώρα που δεν μπόρεσε να προνοήσει, δεν μπόρεσαν να γίνουν επενδύσεις, δεν μπόρεσε να δημιουργηθεί απασχόληση και ο διογκούμενος φορολογικός τομέας, ως η μόνη πηγή (εσόδων), έσκασε σαν μπαλόνι».

Εάν, συνέχισε, «είχε γίνει αποδεκτό το σχέδιο Ανάν όπως είχε υποστηρίξει και ο Αναστασιάδης, σήμερα η Κύπρος θα ήταν από τις πιο εύπορες χώρες της ΕΕ». Ο κ. Αναστασιάδης, είπε, ήρθε στην εξουσία έχοντας μεγάλα προβλήματα να αντιμετωπίσει, υποστηρίζοντας ότι η προτεραιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι περισσότερο να διασώσει τις τράπεζες που βουλιάζουν, παρά μια λύση με βάση τα ΗΕ.

Μια συνολική λύση θα φέρει και οικονομικές λύσεις, συνέχισε ο Τούρκος Υπουργός λέγοντας πως άμεσα θα ξεκινήσει στην Κύπρο μια ροή επενδύσεων. «Σε πολλές χώρες του κόσμου υπάρχουν πλούσιοι Κύπριοι. Και αυτοί ακόμη αποφεύγουν να φέρουν τα χρήματά τους στη δική τους γη. Ξέρετε, το κεφάλαιο είναι σαν το περιστέρι, δεν πάει σε μέρη που δεν αισθάνεται ασφάλεια».
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα , ο Τούρκος Υπουργός είπε επίσης ότι συζήτησε διάφορα θέματα όπως το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, το ζήτημα του τεμένους στην Ελλάδα και την άρση των προϋποθέσεων παραχώρησης βίζας στους Τούρκους πολίτες .

Σύμφωνα με τον Τούρκο Υπουργό, οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν το αίτημά τους για το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. «Τους είπαμε ότι δεν ήταν μια πολιτική απόφαση να κλείσει το σχολείο, ήταν μια δικαστική απόφαση για την οποία προσπαθούμε να βρούμε μια φόρμουλα».

Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της μη ύπαρξης στην Αθήνα ενός τεμένους κάνοντας λόγο σε προβλήματα όπως η απαγόρευση της χρήσης τουρκικών λέξεων στα ονόματα ορισμένων συνδέσμων και η έλλειψη ενός μουσουλμανικού νεκροταφείου στην Αθήνα .

Keywords
Τυχαία Θέματα