Χαμηλότερη των εκτιμήσεων η βιομηχανική παραγωγή στην Ιαπωνία

10:20 28/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Σε αύξηση της παραγωγής τους προχώρησαν τον περασμένο μήνα οι ιαπωνικές βιομηχανίες, παράγοντας κυρίως αυτοκίνητα, χάλυβα και ηλεκτρονικά είδη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη, αλλά τα στοιχεία δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες της αγοράς, καθώς η οικονομία καταβάλλει προσπάθειες να ενισχυθεί.

Τα επίσημα στοιχεία ανακοινώνονται τη στιγμή που η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο παρουσιάζει μεικτές ενδείξεις, με την παραγωγή να ενισχύεται για δύο συνεχόμενους μήνες, αλλά η εικόνα των εμπορικών συναλλαγών επισκιάζεται από την αδύναμη ζήτηση για εξαγωγές.

Η

οικονομία της Ιαπωνίας συρρικνώθηκε για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου, και η χώρα παραμένει βυθισμένη στην ύφεση μεγεθύνοντας τη δουλειά που έχει να επιτελέσει ο Πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε.

Ο κ. Άμπε, ο οποίος ήρθε στην εξουσία το Δεκέμβριο, έχει δεσμευθεί να κτυπήσει τον αποπληθωρισμό που πλήττει για χρόνια την Ιαπωνία, μέσω μεγάλων δαπανών και επιθετικής χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής.

Την Πέμπτη, ο Ιάπωνας Πρωθυπουργός διόρισε τον επικεφαλής της Τράπεζας Αναπτύξεως της Ασίας Haruhiko Kuroda ως διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας, ένα βασικό πόστο στην προσπάθεια του Τόκιο για αναμόρφωση της χωλαίνουσας οικονομίας.

Τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι τα εργοστάσια της Ιαπωνίας αύξησαν κατά 1,0% την παραγωγή τους, από τον προηγούμενο μήνα, η αγορά, ωστόσο, ανέμενε ότι η βιομηχανική παραγωγή θα ενισχυθεί με ρυθμό 1,5%. Τα στοιχεία είναι επίσης ασθενέστερα από την αναθεωρημένη μηνιαία αύξηση 2,4%, τον Δεκέμβριο.

Ωστόσο, το ιαπωνικό Υπουργείο Οικονομίας και Εμπορίου χαρακτήρισε τα στοιχεία ως μια ένδειξη ότι τα πράγματα αναστρέφονται και ότι “η βιομηχανική παραγωγή έφθασε στον πάτο και δείχνει πλέον κάποια σημάδια ενίσχυσης”.

Οι κατασκευαστές της Ιαπωνίας βοηθήθηκαν από την αποδυνάμωση του γεν κατά τους τελευταίους μήνες, μετά τα υψηλά επίπεδα ρεκόρ που κατέγραψε έναντι του δολαρίου στα τέλη του 2011.

Ένα ισχυρό γιεν καθιστά τα ιαπωνικά προϊόντα λιγότερο ανταγωνιστικά στο εξωτερικό.

Keywords
Τυχαία Θέματα