Χιλίαδες άνθρωποι καθηλώνονται κάθε χρόνο απο τις παθήσεις του ποδιού

07:48 23/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την ευαισθητοποίηση των πολιτών στην άμεση αντιμετώπιση των παθήσεων του ποδιού και ιδιαίτερα του πέλματος, ώστε αυτές να μην επιδεινώνονται και επιβαρύνουν την ζωή τους, ζητούν ευρωπαίοι ορθοπεδικοί που συμμετείχαν στο συνέδριο της Γαλλικής Εταιρείας Χειρουργικής Ποδιού στη Μασσαλία ( 4 με 6 Απριλίου).

Σύμφωνα με τους ευρωπαίους ορθοπεδικούς εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, σε ολόκληρο τον κόσμο κάθε χρόνο, καθηλώνονται για μεγάλο χρονικό διάστημα στο κρεβάτι από την μη έγκαιρη αντιμετώπιση των παθήσεων του ποδιού. Η δυσμενής αυτή πραγματικότητα κοστίζει δισεκατομμύρια ευρώ, τόσο στην απώλεια

εργασίας, όσο και στην αποκατάσταση της υγείας των ασθενών.

«Πράγματι αυτό είναι γεγονός» τονίζει ο Δρ. Γεώργιος Δημάκης Ορθοπεδικός Χειρουργός Τραυματολόγος και προσθέτει «Είναι άμεση ανάγκη ο κάθε άνθρωπος, παρά τα δεκάδες προβλήματα που τον ταλανίζουν καθημερινά, να μην παραμελεί την αντιμετώπιση των παθήσεων του ποδιού του και ιδιαίτερα του πέλματος, στο οποίο στηρίζεται και περπατά»

Το πέλμα είναι το μέρος του ποδιού που δέχεται τα πιο πολλά φορτία. Δέχεται πιέσεις τόσο εσωτερικά από τα οστικά εξογκώματα, όπως το εξόγκωμα της πτέρνας (φύμα) και τις κεφαλές των μεταταρσίων, όσο και εξωτερικά από το έδαφος.

Από όλα αυτά προστατεύεται μόνο με έναν ιστό λίπους και με πλέγμα ινώδους συνδετικού ιστού, τα οποία έχουν ρόλο συνεκτικό, μονωτικό και αντικραδασμικό, συγκρατώντας και καταμερίζοντας τα φορτία, καθώς προσφέρουν και μόνωση από το ψύχος και τη ζέστη.

«Από τα παραπάνω, όπως εξηγεί ο Δρ. Δημάκης, προκύπτει ότι το φύμα της πτέρνας και οι κεφαλές των μεταταρσίων είναι αυτά που δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις και καταπονήσεις. Άρα, εξ ορισμού, είναι αυτά που έχουν την πιο συχνή παθολογία στο πέλμα».

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΤΑΡΣΙΩΝ

Η καταπόνηση των μεταταρσίων και ο πόνος σε αυτά ανήκουν στη …

Διαβάστε περισσότερα…

Keywords
Τυχαία Θέματα