Χωρίς τον τέως ΥΠΑΜ λόγω ασθένειας συνεχίστηκε η δίκη για το Μαρί

16:24 20/12/2012 - Πηγή: OnlyCY

Χωρίς τον τέως Υπουργό Αμυνας Κώστα Παπακώστα, το δεύτερο κατά σειρά κατηγορούμενο για τη φονική έκρηξη στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», στο Μαρί, συνεχίστηκε η σημερινή ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου που συνεδριάζει στη Λάρνακα. Όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο, ο τέως Υπουργός Άμυνας νοσηλεύεται σε ιδιωτική κλινική και η πρόγνωση των γιατρών κάνει λόγω για νοσηλεία για τουλάχιστον πέντε μέρες.

Αφού παρουσιάστηκε ιατρικό πιστοποιητικό, η Κατηγορούσα

Αρχή ζήτησε αναβολή της υπόθεσης. Ωστόσο, μετά από συγκατάθεση του συνηγόρου υπεράσπισης Ευστάθιου Ευσταθίου η ακροαματική διαδικασία διεξήχθη κανονικά λόγω του ότι η μαρτυρία που κατατέθηκε δεν σχετιζόταν με τον Κώστα Παπακώστα.

Στη σημερινή ακροαματική διαδικασία κατέθεσε κεκλεισμένων των θυρών Ελληνας επιτελάρχης του ΓΕΕΦ, η ταυτότητα του οποίου κρατήθηκε μυστική, αφού η κατηγορούσα αρχή επικαλέστηκε λόγους εθνικής ασφάλειας.

Ως μάρτυρας κατηγορίας εμφανίστηκε επίσης ο υπάλληλος της ΑΗΚ στο Βασιλικό Φρίξος Ζεμπύλας, ο οποίος ήταν σε υπηρεσία το βράδυ της καταστροφής. Ο κ. Ζεμπύλας ανέλαβε καθήκοντα το βράδυ της 10ης Ιουλίου 2011 και μίλησε για την εμπειρία του. Όπως είπε, μετά την εκδήλωση της φωτιάς, ανέβηκε μαζί με συναδέλφους του στο βουνό που βρίσκεται ανάμεσα στη ναυτική βάση “Ευάγγελος Φλωράκης” και τον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό της ΑΗΚ. Εκεί συνάντησαν τον ειδικό αστυφύλακα Χριστόδουλο Αντωνίου, ο οποίος παρακολουθούσε τη φωτιά. Όπως κατέθεσε ο μάρτυρας, βρισκόταν στο βουνό μαζί με τους άλλους από τις 5.15 μέχρι τις 5.30 τα ξημερώματα της 11ης Ιουλίου. Γύρω στις 5.30 επέστρεψαν στο σταθμό και στο βουνό παρέμεινε ο Χριστόδουλος Αντωνίου. Ο Ζεμπύλας εξιστόρησε τις στιγμές της έκρηξης.

«Στις 5.45», είπε, «άκουσα μια μεγάλη έκρηξη και εκτινάχθηκα προς τα πίσω. Είδα στον ουρανό αντικείμενα να πέφτουν και άρπαξα ένα τσίγκο τον οποίο έβαλα πάνω μου για να καλυφτώ. Όταν μειώθηκαν τα αντικείμενα, μετακίνησα τον τσίγκο και βγήκαμε μαζί με τους άλλους από την έξοδο κινδύνου. Βγήκαμε στο δρόμο και ανεβήκαμε στο βουνό για να αναζητήσουμε τον Χριστόδουλο Αντωνίου. Τον βρήκαμε δίπλα στο αυτοκίνητο σε άσχημη κατάσταση. Το κορμί του ήταν καμένο από τη μέση και πάνω. Καλέσαμε ασθενοφόρο που τον παρέλαβε».

Ο μάρτυρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Κατηγορούσας Αρχής ανέφερε ότι ενώ βρισκόταν στο βουνό, είδε πυροσβεστικό όχημα να πλησιάζει τα εμπορευματοκιβώτια και να προσπαθεί να σβήσει εστίες φωτιάς περιμετρικά. Η μαρτυρία αυτή αμφισβητήθηκε από το συνήγορο υπεράσπισης του διοικητή της ΕΜΑΚ Θανάση Κορφιώτη.

Η χθεσινή δικάσιμος ήταν η τελευταία για το 2012, αφού το δικαστήριο αποδέχθηκε το αίτημα της Κατηγορούσας Αρχής και της υπεράσπισης για αναβολή της αυριανής δικασίμου. Έτσι, η ακροαματική διαδικασία θα επαναρχίσει στις 7 Ιανουαρίου 2013.

Keywords
Τυχαία Θέματα