Χρ. Χριστοφίδης: Σοβαρή η πιθανότητα επίλυσης της διαφοράς ΙΝΓΚ – ΔΕΑ

11:52 28/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Χρίστος Χριστοφίδης, δήλωσε σήμερα ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα διευθέτησης του ζητήματος που προέκυψε μεταξύ του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής και της ΔΕΑ για το πρόγραμμα των ταυτοποιήσεων, επαναλαμβάνοντας τη θέση της ε/κ πλευράς ότι είναι πανέτοιμη να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού.

Ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου εκφώνησε σήμερα τον επικήδειο λόγο στην κηδεία

των λειψάνων του Μιχάλη και της Μαρίας Μαρωνίτη, που τελέστηκε από τον Ιερό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους στην Αγλαντζιά.
Ο Μιχάλης και η Μαρία Μαρωνίτη δολοφονήθηκαν το 1974 από τους Τούρκους εισβολείς και τα οστά τους ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο του DNA.

Ο κ. Χριστοφίδης μίλησε για τον Μιχάλη Μαρωνίτη, χαρακτηρίζοντας τον άνθρωπο πράο και γαλήνιο και για τη Μαρία Μαρωνίτη, σύμβολο, όπως είπε, αγάπης και νοικοκυροσύνης, οι οποίοι «έφυγαν κυριολεκτικά ο ένας στην αγκαλιά του άλλου το πικρό εκείνο πρωινό μετά της 22 Αυγούστου του 1974». «Πρόκειται για μια εν ψυχρώ δολοφονία δύο άκακων, ηλικιωμένων ανθρώπων ηλικίας 77 και 75 χρόνων. Δύο μαρτύρων καλοσύνης και απλότητας οι οποίοι θυσιάστηκαν από το μένος του κατακτητή» ανέφερε.

Από τη σημερινή κηδεία απουσιάζουν, είπε, οι δυο τους γιοι, οι οποίοι έφυγαν από τη ζωή με το παράπονο ότι δεν μπόρεσαν να κηδεύσουν όπως ήταν το πρέπον τους γονείς τους.

Ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου τόνισε ότι «θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής ώστε αφού ξεπεραστούν ολοκληρωτικά τα προβλήματα που πρόσφατα έχουν ταλανίσει την ολοκλήρωση του ανθρωπιστικού της έργου».

Αφού σημείωσε ότι επίσημα η Κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχουν επανειλημμένως προβεί σε εκκλήσεις και μεσολαβήσεις για να λήξει επιτέλους αισίως αυτή η εκκρεμότητα, ο κ. Χριστοφίδης απηύθυνε έκκληση, ως ένας άνθρωπος, όπως είπε, «ο οποίος μέσα από την ίδια διαδικασία της ταυτοποίησης, πριν μερικά χρόνια είχε την ικανοποίηση να κηδεύσει τα οστά του πατέρα του», για ακόμα μια φορά στο Ινστιτούτο Γενετικής να υπογράψει άμεσα το συμβόλαιο με τη ΔΕΑ και στη ΔΕΑ να επιδείξει όλη την καλή της θέληση για να επιλυθεί οριστικά αυτό το θέμα.

Ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ότι «φαίνεται μέσα από τις εξελίξεις ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει πραγματική, σοβαρή πιθανότητα το ζήτημα να διευθετηθεί επιτέλους» και υπέδειξε ότι «θα είναι ένα ακόμη πλήγμα για την πατρίδα μας την ίδια εάν τελικά οδηγηθούμε στο εξωτερικό για να συνεχίσουν οι ταυτοποιήσεις των ηρώων μας».

«Δεν θα σταματήσουμε να εργαζόμαστε ώστε η Τουρκία, με βάση και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του 2001 στην 4η Διακρατική Προσφυγή, να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και να ανοίξει τα αρχεία του στρατού της και των υπηρεσιών της ώστε να δοθούν πλήρεις απαντήσεις» είπε.

«Επαναλαμβάνουμε τη δέσμευση μας για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας που θα διασφαλίζει την ενότητα του κράτους με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότη

Keywords
Τυχαία Θέματα