Χριστόφιας: Δεν θα φορτώσουμε τα προβλήματα των τραπεζών στους λίγους

21:02 29/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να φορτώσει τα προβλήματα που δημιούργησαν οι τράπεζες στους ώμους των λίγων, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, απευθύνοντας χαιρετισμό κατά τη διάρκεια φιλανθρωπικού δείπνου του Παγκύπριου Συνδέσμου για την Καταπολέμηση της Μάστιγας της Πείνας, που κλείνει φέτος 30 χρόνια από την ίδρυσή του.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι η οικονομική κρίση και η ανεργία έχουν πλήξει κυρίως

τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα του λαού, με αποτέλεσμα ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού να αντιμετωπίζουν τον άμεσο κίνδυνο της φτώχειας και του αποκλεισμού.

Επίσης, έκανε λόγο για άδικη κριτική που γίνεται «στο πλαίσιο της μανίας κάποιων για να πλήξουν την Κυβέρνηση και το έργο της».

«Οσο και αν αυτό αποτελεί διακαή πόθο για κάποιους, εμείς δεν πρόκειται να φορτώσουμε μονόπλευρα τα προβλήματα που δημιούργησαν οι τράπεζες και η συσσώρευση του κεφαλαίου σε λίγους, στους ώμους των εργαζομένων, των νέων και των συνταξιούχων», είπε.

Η Κυβέρνηση, συνέχισε, δεν θα πάψει ούτε στιγμή να υψώνει ασπίδα προστασίας στις κοινωνικοοικονομικά ασθενέστερες τάξεις του λαού. «Θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις, μέσα από συγκεκριμένες πολιτικές και ενέργειες, να υπερασπιζόμαστε το κοινωνικό κράτος και την κοινωνική αλληλεγγύη», ανέφερε.

Εξήρε, επίσης, τη συμβολή της κοινωνίας και των εθελοντικών φορέων που συμβάλλουν σε αυτό και αναφερόμενος στην εκδήλωση του Συνδέσμου, είπε ότι ενισχύει την προσπάθεια για διαφώτιση της κοινωνίας και αποτελεί «μια εκδήλωση αγάπης προς όλους εκείνους τους άγνωστους συνανθρώπους μας που δεν έχουν τα βασικά για να επιβιώσουν».

Εξέφρασε, παράλληλα, μεγάλη εκτίμηση και σεβασμό προς τον Πρόεδρο του Συνδέσμου, τον Μητροπολίτη Κιτίου Χρυσόστομο και σε όλα τα μέλη του, για το πολυσχιδές, όπως είπε, έργο τους.

«Μέσα από την τριαντάχρονη δράση του ο Σύνδεσμος έχει προσφέρει βοήθεια συνολικού ύψους 6,5 εκατομμυρίων δολαρίων σε ανθρώπους σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας», είπε ο Πρόεδρος, συμπληρώνοντας ότι αυτό αποτελεί ένα τεράστιο επίτευγμα.

Ανέφερε, εξάλλου, ότι η αντιμετώπιση της πείνας και της εξαθλίωσης ανά το παγκόσμιο είναι ευθύνη των κρατών και των Κυβερνήσεων όλου του κόσμου και μίλησε για την ανάγκη διαμόρφωσης ενός πολιτικού πλαισίου και ενός μοντέλου ανάπτυξης, που δεν θα οδηγεί στη διεύρυνση των οικονομικών ανισοτήτων μεταξύ των ανθρώπων.

«Χρειάζεται ένα μοντέλο ανάπτυξης», συμπλήρωσε, «που δεν θα συσσωρεύει τον πλούτο στους λίγους προνομιούχους, με αποτέλεσμα τις περιοδικές και αλλεπάλληλες κρίσεις του συστήματος, όπως είναι αυτή που διανύουμε σήμερα».

Είπε, επίσης, ότι σημαντικό πεδίο δράσης αποτελεί και η ευαισθητοποίηση των πολιτών για το θέμα της πείνας, ενώ πρόσθεσε ότι η συστράτευση των λαών και των Κυβερνήσεων σε αυτόν τον αγώνα ενδυναμώνει την προσπάθεια και συμβάλλει στην επίτευξη του στόχου.

Αναφέρθηκε, ακόμη στην ποδηγέτηση της παραγωγής και του μηχανισμού διανομής των τροφίμων στις δυτικές κοινωνίες από τις μεγάλες πολυ

Keywords
Τυχαία Θέματα