Χριστόφιας: Καθημερινή η τουρκοποίηση της Κύπρου επί του εδάφους

15:16 12/2/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η τουρκοποίηση της Κύπρου γίνεται καθημερινά επί του εδάφους, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, προσθέτοντας πως όσο δεν λύεται το Κυπριακό ολοκληρώνεται σταδιακά η τουρκοποίηση της Κύπρου και διαβεβαιώνοντας πως όσο θα είναι Πρόεδρος δεν θα πτοείται και θα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες.

Σε εκτός κειμένου αναφορές του, στο πλαίσιο του χαιρετισμού του στην τελετή του εορτασμού

του Αγίου Μάρωνα, στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Χαρίτων, στην παρουσία του Πατριάρχη Μαρωνιτών Mar Bechara Boutros Rai, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας επεσήμανε πως «έχουμε να κάμουμε με δύσκολους συνομιλητές, οι οποίοι δυστυχώς δεν δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για λύση του Κυπριακού η οποία να είναι κοινά αποδεκτά και να αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα ολόκληρου του κυπριακού λαού, παρά τις διακηρύξεις τους, αλλά αντίθετα παίρνουν και μέτρα για να ενδυναμώσουν ακόμα περισσότερο τον εποικισμό και τα τετελεσμένα»

Απαντώντας στα όσα ανέφερε προηγουμένως σε ομιλία του ο εκπρόσωπος των Μαρωνιτών στη Βουλή Αντώνης Χατζηρούσος, ο οποίος έθεσε θέμα άμεσης επιστροφής των Μαρωνιτών στα σκλαβωμένα χωριά τους να συμπεριληφθεί στην ατζέντα για συζήτηση με την τ/κ κοινότητα για να εξευρεθεί μια προσωρινή έστω λύση παρόμοια με αυτήν που προωθείται για την Αμμόχωστο, που να περιλαμβάνει τη δυνατότητα επιστροφής των Μαρωνιτών σε όλα τα χωριά τους, ο Πρόεδρος Χριστόφιας υπογράμμισε πως οι Μαρωνίτες είναι στην καθημερινή του έγνοια..

«Όταν προκαλούμαι θα απαντώ. Θα πάψω πλέον να σιωπώ. Είναι στην καθημερινή μου έγνοια οι Μαρωνίτες της Κύπρου. Εγιναν ως τώρα πάρα πολλά ξεχωριστά διαβήματα για σας. Το γεγονός ότι τις Κυριακές, έστω και σε σκλαβωμένο χώρο, μπορείτε να λειτουργείτε την Αγία Μαρίνα αυτό είναι αποτέλεσμα έντονων και πολύ- πολύ συνεπών προσπαθειών», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

Αναφερόμενος στο γεγονός ότι δυο από τα τέσσερα χωριά των Μαρωνιτών στα κατεχόμενα, ο Ασώματος και η Αγία Μαρίνα, αποτελούν στρατόπεδα του τουρκικού κατοχικού στρατού, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως «πιέζουμε να μετακινηθούν τα στρατόπεδα από τους χώρους που βρίσκονται σήμερα, από τα δυο χωριά, για να μπορέσει το διάβημα και η απαίτησή μας να επιστρέψουν οι κάτοικοι στα σπίτια τους και στις περιουσίες τους να έχει νόημα».

«Ο κύριος και βασικός αφέντης της κατεχόμενης περιοχής είναι ο κατοχικός στρατός, ο τουρκικός στρατός και εάν δεν θελήσει ο στρατός βεβαίως με την έγκριση της τουρκικής κυβέρνησης να μετακινήσει τα στρατόπεδα, παρόλο που ο κ. Ερογλου μας είπε, μιλώντας για το θέμα των περιουσιών, ότι εκεί όπου υπάρχουν στρατόπεδα όταν θα λύσουμε το πρόβλημα θα επιστρέψουν οι κάτοικοι – και του υπενθύμισα ότι και το χωριό μου είναι στρατιωτική περιοχή – μέχρι τώρα δεν έχει τίποτε γίνει», ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστόφιας..

Υπογράμμισε πως «έχουμε να κάμουμε με δύσκολους συνομιλητές οι οποίοι δυστυχώς δεν δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για λύση του Κυπριακού παρά τις διακηρύξεις τους και όχι μόνο δεν δείχνουν ι

Keywords
Τυχαία Θέματα