Χριστόφιας: Παρά τις δύσκολες στιγμές που περνά η οικονομία θα συνεχίσει να εφαρμόζει ανθρωποκεντρική πολιτική

16:06 16/10/2011 - Πηγή: OnlyCY

Είναι πάντοτε με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι ανάμεσά σας στο Παγκύπριο Φεστιβάλ της Ε.ΚΥ.ΣΥ, της πρωτοπόρου οργάνωσης των συνταξιούχων της Κύπρου. Της συντεχνίας που από την ίδρυση της διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην προώθηση των δικαιωμάτων των ατόμων της τρίτης ηλικίας. Τα στελέχη και τα μέλη της Ε.ΚΥ.ΣΥ είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας αυτού του τόπου αφού προέρχονται από εκείνη τη γενιά που θεμελίωσε τις βασικές οικονομικές και κοινωνικές κατακτήσεις των Κυπρίων εργαζομένων. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο νοιώθουμε

ως Κυβέρνηση ότι έχουμε μια αυξημένη υποχρέωση έναντι σάς. Την υποχρέωση να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων.

Ένας από τους βασικούς στόχους της διακυβέρνησής μας είναι, μέσα από τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων, η διασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσής τους. Στην προσπάθεια μας για την επίτευξη του στόχου αυτού εργαζόμαστε σκληρά ώστε εσείς να απολαμβάνετε μεγαλύτερη ανεξαρτησία, αξιοπρέπεια και ασφάλεια στα γηρατειά σας, μακριά από τον κίνδυνο του κοινωνικού αποκλεισμού.

Ως ευρωπαϊκό κράτος οφείλουμε να ανταποκριθούμε έγκαιρα και επιτυχημένα στην πρόκληση της προώθησης υγιούς και ενεργούς γήρανσης του πληθυσμού. Η ανταπόκριση σε αυτή την πρόκληση απαιτεί επαρκή και βιώσιμα συνταξιοδοτικά συστήματα. Απαιτεί αγορά εργασίας η οποία να παρέχει τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να ολοκληρώνουν ομαλά τον εργασιακό τους βίο, χωρίς ηλικιακές διακρίσεις. Προϋποθέτει και συστήματα κοινωνικής προστασίας τα οποία να διασφαλίζουν ποιότητα υπηρεσιών στα άτομα της τρίτης ηλικίας.

Ιδιαίτερης σημασίας για τους σημερινούς και αυριανούς συνταξιούχους έχουν και τα μέτρα που λήφθηκαν για τη βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Επίσης, προς επίτευξη του σκοπού της σταδιακής δημιουργίας πραγματικού αποθεματικού, η Κυβέρνηση έχει ήδη καταθέσει €400 εκ. στο ΤΚΑ, ενώ προχωρούμε και στη δημιουργία θεσμικού πλαισίου που θα διέπει την επενδυτική πολιτική του Ταμείου.

Βασική προϋπόθεση για την υλοποίηση των στόχων μας είναι η βελτίωση των οικονομικών δυνατοτήτων των ηλικιωμένων με χαμηλές συντάξεις. Προς αυτή την κατεύθυνση, η Κυβέρνηση εισήγαγε σειρά μέτρων.

Μέτρα στοχευμένα, με έντονη κοινωνική ευαισθησία και αμεσότητα όπως είναι το Σχέδιο Στήριξης των Εισοδημάτων των Συνταξιούχων με Χαμηλά Εισοδήματα, που εφαρμόζεται τα τελευταία δύο χρόνια. Το Σχέδιο αυτό έθεσε τις βάσεις για να επιλυθεί σταδιακά το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα των συνταξιούχων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Από αυτό επωφελήθηκαν το 2010 πέραν των 53.000 συνταξιούχων, με συνολική δαπάνη €108 εκ. περίπου. Πρόσθετα, τα τρία τελευταία χρόνια παρέχεται πασχαλινό επίδομα στους συνταξιούχους με τη μεγαλύτερη δυνατή στόχευση, από το οποίο επωφελήθηκαν το 2010 πέραν των 69.000 συνταξιούχων, με συνολική δαπάνη πέραν των €20,7 εκ. Το 2011, το πασχαλινό επίδομα ήταν αυξημένο στο πλαίσιο των αντισταθμιστικών μέτρων που αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο λόγω της αύξησης του ΦΠΑ στα τρόφιμα και τα φάρμακα. Χάρη σε αυτές τι

Keywords
Τυχαία Θέματα