Χρονοδιάγραμμα στη Συρία υποστηρίζουν Κλίντον-Νταβούτογλου

16:07 7/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Χρονοδιάγραμμα τύπου Υεμένης, προτείνουν οι ΗΠΑ για την απομάκρυνση του Ασαντ από την εξουσία στη Συρία, ενώ υπογραμμίζουν την ανάγκη να πειστούν η Ρωσία και η Κίνα.

Η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον έδωσε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη κοινή συνέντευξη

Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό της Αχμέτ Νταβούτογλου, στο πλαίσιο της συνάντησης του Διεθνούς Φόρουμ για την Τρομοκρατία που είχε για αντικείμενο τις εξελίξεις στη Συρία.

“Εάν συνεχιστούν οι οικονομικές πιέσεις και η απομόνωση και ταυτόχρονα καταφέρουμε με διπλωματικούς τρόπους να πείσουμε αυτούς που στηρίζουν τον Ασαντ, θα σώσουμε ζωές”, είπε η Κλίντον και απαντώντας σε ερώτηση για το χρονοδιάγραμμα που θα μπορούσε να τεθεί σε σχέση με τη Συρία, είπε πως υπάρχουν κάποια παραδείγματα και το πλησιέστερο είναι αυτό που συνέβη στην Υεμένη.

“Η διαδικασία είχε διάρκεια πάνω από ένα έτος, αλλά ως αποτέλεσμα των κυρώσεων, της απομόνωσης και των πιέσεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναγκάστηκε να παραιτηθεί” είπε.

Την ανάγκη να τεθεί χρονοδιάγραμμα υπογράμμισε και ο Νταβούτογλου, σημειώνοντας ότι η Συρία έχει παραβιάσει επανειλημμένως το σχέδιο Ανάν.

“Η παρουσία του Ασαντ δεν διασφαλίζει τη σταθερότητα”, είπε και πρόσθεσε πως “είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει μια φωνή η διεθνής κοινότητα με πρώτο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ”. Ο Νταβούτογλου είπε πως η Αγκυρα θα συνεχίσει να ενισχύει την αντιπολίτευση στη Συρία.

Η συνάντηση του Φόρουμ άρχισε χτες το βράδυ με τη συμμετοχή, εκτός από την Κλίντον και του Νταβούτογλου, των Υπουργών Εξωτερικών της Ιταλίας, του Κατάρ, της Ιορδανίας, της Γερμανίας, της Αιγύπτου, του Μαρόκου, της Γαλλίας, της Σαουδικής Αραβίας, της Τυνησίας και των Ηνωμένων Εραβικών Εμιράτων, καθώς και της εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ενωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Κάθριν Αστον.

Keywords
Τυχαία Θέματα