Δάνειο κάτω των 20 δισ. για την Ουγγαρία

15:02 26/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το νέο δάνειo που θα λάβει η Ουγγαρία από την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) μάλλον θα είναι μικρότερο από το πακέτο της τάξης των 20 δισ. που τη διέσωσε από την καταστροφή το 2008 σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών που προσκείται στην Κυβέρνηση της χώρας σε μια πρώτη ένδειξη του ύψους

του ποσού που θα ζητήσει η Βουδαπέστη.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters η ΕΕ άνοιξε την προοπτική της έναρξης συνομιλιών για οικονομική βοήθεια την Τετάρτη, θέτοντας ένα τέρμα στην διαφορά που υπήρχε σχετικά με την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας και προκαλώντας την άνοδο των χρηματοπιστωτικών αγορών της χώρας.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Antal Rogan, ο οποίος πρόσκειται στο κυβερνών κόμμα Fidesz δήλωσε στην τηλεόραση της Ουγγαρίας ότι μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί ως το τέλος του Ιουνίου – που έρχεται σε αντίθεση με τις προβλέψεις αναλυτών ότι η ένταση που υπάρχει με τις Βρυξέλλες πιθανόν να καθυστερήσει τη διαδικασία ως και το τρίτο τρίμηνο του χρόνου.

Η Κυβέρνηση είχε δηλώσει το Φεβρουάριο ότι επιθυμούσε δάνειο ως και 20 δισ. ευρώ, αλλά την Τετάρτη ο αρμόδιος για τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές Υπουργός Tamas Fellegi αρνήθηκε να διευκρινίσει το ύψος του ποσού θα ζητηθεί.

«Το 2008 η Κυβέρνηση νόμιζε ότι θα λάμβανε δάνειο ύψους 7 – 10 δισ. ευρώ ενώ οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ αποφάσισαν διπλάσιο ποσό», ανέφερε μιλώντας σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή της TV2 ο κ. Rogan.

Πρόσθεσε ότι «σε αντίθεση με τότε αυτό (το δάνειο) θα είναι οπωσδήποτε μικρότερο».

Οι Βρυξέλλες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους με τις διαβεβαιώσεις της Βουδαπέστης ότι η νομοθεσία που διέπει την Κεντρική Τράπεζα θα εναρμονιστεί εκ νέου με αυτή της ΕΕ, επιτρέποντας έτσι στην Ουγγαρία να αρχίσει συζητήσεις για ένα προληπτικό δάνειο του ΔΝΤ έτσι ώστε να σταθεροποιήσει την χρεωμένη οικονομία της.

«Νομίζω ότι οι συνομιλίες μπορούν να αρχίσουν εντός 2 – 3 εβδομάδων και ανάλογα με το πόσο δυναμικά μπορούμε να προχωρήσουμε … η συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί ως το τέλος του δεύτερου τριμήνου», είπε ο κ. Rogan.

Οι επενδυτές ελπίζουν ότι οι όροι που θα θέσει το ΔΝΤ για την βοήθεια που θα δοθεί θα επιφέρουν αναμενόμενες πολιτικές αλλά ανησυχούν ότι ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν δεν θα συμφωνήσει εύκολα να εμποδιστεί από το να κάνει αυτό που θέλει μετά από δύο χρόνια κατά τη διάρκεια των οποίων έχει εφαρμόσει πολιτικές που έχουν επιβαρύνει τις ξένες επιχειρήσεις με νέους φόρους και έχει κρατικοποιήσει τον τομέα του συνταξιοδοτικού.

Keywords
Τυχαία Θέματα