Δεν μειώνονται οι πτήσεις των ΚΑ στη Ρωσία

12:24 16/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Οι Κυπριακές Αερογραμμές εκφράζουν έκπληξη και λύπη για την παραπληροφόρηση που τυγχάνει η κοινή γνώμη αναφορικά με δήθεν απόφαση που έχει λάβει ο πρόεδρος της Εταιρείας για μείωση των πτήσεων από τη Ρωσία. Ο ανυπόστατος αυτός ισχυρισμός διατυπώνεται μαζί με άλλες ανακρίβειες σε χθεσινή ανακοίνωση της Παγκύπριας Συντεχνίας Πιλότων (ΠΑΣΥΠΙ).

Το 2013 οι ΚΑ θα πραγματοποιήσουν αυξημένο αριθμό πτήσεων από και προς την Μόσχα, προσθέτοντας και το δρομολόγιο Μόσχας Πάφου στο πρόγραμμα τους με μία πτήση τη βδομάδα.

Το πρόγραμμα της Εταιρείας για τη θερινή περίοδο περιλαμβάνει συνολικά 12 πτήσεις την βδομάδα από τις οποίες οι 8 προς και από τη Μόσχα και οι 4 προς και από την Αγία Πετρούπολη. Μοναδική διαφορά σε σχέση με πέρσι είναι η μείωση πτήσεων από την Αγία Πετρούπολη, η οποία κατέστη αναγκαία ως αποτέλεσμα της επιμήκυνσης της περιόδου ναυλωμένων πτήσεων.

Ας σημειωθεί ότι στο Σχέδιο Αναδιάρθρωσης του οίκου Air France KLM Consulting το οποίο η ΠΑΣΥΠΙ επικαλείται ως ευαγγέλιο, γίνεται εισήγηση για πλήρη κατάργηση των πτήσεων από Αγία Πετρούπολη, όμως η Διεύθυνση – Διοίκηση, σταθμίζοντας τα δεδομένα δεν την υιοθέτησε.

Η Διοίκηση και η Διεύθυνση των Κυπριακών Αερογραμμών, όσο και αν προκαλούνται σε αυτή την πολύ καθοριστική για το μέλλον της Εταιρείας φάση, δεν πρόκειται να ακολουθήσουν το δρόμο της αντιπαράθεσης που υποδαυλίζει με τις άδικες κατηγορίες που εκτοξεύει η ΠΑΣΥΠΙ. Το κλίμα και η κρισιμότητα των στιγμών δεν σηκώνουν τέτοιες συμπεριφορές. Εκείνο που προέχει για όλους είναι η διάσωση της αεροπορικής εταιρείας του τόπου μας και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει ενωμένοι όλοι να αναλώσουμε τις δυνάμεις μας.

Αυτές τις μέρες η Εταιρεία εργάζεται πυρετωδώς για να παρουσιάσει, κατόπιν οδηγιών του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στη διυπουργική επιτροπή που διόρισε εναλλακτικές επιλογές που θα καθορίσουν το μέλλον των Εταιρείας.

Καταλήγοντας, οι ΚΑ επιθυμούν να ανασκευάσουν πρόσφατες ανακριβέστατες δηλώσεις του προέδρου του ΚΟΤ κ. Ορουντιώτη σε τηλεοπτικό σταθμό, ότι η Εταιρεία αποζημιώνεται αδρά δήθεν και ότι λαμβάνει τριπλάσια οικονομική βοήθεια σε σχέση με την απώλεια για τις πτήσεις προς τη Ρωσία λόγω του τουρκικού εμπάργκο!
Η αποζημίωση που λαμβάνουν οι ΚΑ αφορά μόνο την οικονομική απώλεια από τα επιπλέον καύσιμα που καταναλώνουν για κάθε πραγματοποιηθείσα πτήση. Δεν υπολογίζεται καθόλου το ανταγωνιστικό μειονέκτημα που έχουν όταν αναγκάζονται να πετούν δύο ώρες επιπλέον, συγκριτικά με τους ανταγωνιστές τους στα δρομολόγια της Μόσχας και Αγίας Πετρούπολης. Δεν μετράνε επίσης ούτε άλλες παράμετροι όπως οι περισσότερες ώρες εργοδότησης προσωπικού εν πτήσει, ο περιορισμός της χρήσης των αεροσκαφών και κυρίως το γεγονός ότι το εμπάργκο καθιστά απαγορευτική λόγω μεγαλύτερης απόστασης την δραστηριοποίηση των Κυπριακών Αερογραμμών σε άλλους προορισμούς της Ρωσίας. Δεν είναι τυχαίο που παρά το γεγονός ότι οι ΚΑ πετούν στη Ρωσία για 20 χρόνια τώρα, το μερίδιό τους παραμένει καθηλωμένο στο 10%. Είναι βέβαιο ότι χωρίς το εμπάργκο θα μπορούσε με τους πιο συντηρητικούς υπολογισμούς να είχε σήμερα ένα μερίδιο της τάξης του 30% που θα της απέφερε έσοδα μεταξύ 55-60 εκ. ευρώ!

Είναι γι αυτό που η Εταιρεία δυσκολεύεται να κατανοήσει πως ο πρόεδρος του ΚΟΤ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ΚΑ λαμβάνουν τριπλάσια αποζημίωση, ενώ παρουσίασε την Εταιρεία να μεταφέρει από τη Ρωσία 20,000 τουρίστες, όταν με το πτητικό πρόγραμμα που είναι σε εξέλιξη αναμένεται και φέτος όπως και πέρσι να διακινηθούν μεταξύ 60-65,000 Ρώσοι τουρίστες. Συνεπώς καλούμαι τον κύριο Ορουντιώτη είτε να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του είτε να τους αποσύρει.

Keywords
Τυχαία Θέματα