Δεν υπάρχει περιθώριο για εφησυχασμό, λέει ο Όλι Ρεν

14:33 14/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο Ευρωπαίος Επίτροπός Όλι Ρεν χαιρετίζει τα ελαφρώς, όπως αναφέρει, πιο θετικά στοιχεία που αφορούν την οικονομία της ευρωζώνης, αλλά προειδοποιεί ότι δεν υπάρχει περιθώριο για εφησυχασμό και εκφράζει την ελπίδα ότι δεν θα υπάρξουν πρόωρες, αυτάρεσκες δηλώσεις που θα υποδηλούν ότι «η κρίση τέλειωσε».

Σε ανάρτησή του στο μπλόγκ του, ο κ. Ρεν αναφέρεται στις χώρες που έχουν ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, σημειώνοντας ότι όλες «βάζουν τα του οίκου τους σε τάξη». Το πράττουν, προσθέτει, «με αποφασιστικότητα, συχνά με επίπονες προσπάθειες εκ μέρους των πολιτών

τους και με την ακλόνητη αλληλεγγύη των Ευρωπαίων εταίρων τους».

Ναι, αναφέρει ο Ευρωπαίος Επίτροπος «αυτά τα ελαφρώς πιο θετικά στοιχεία είναι καλοδεχούμενα», προειδοποιώντας ωστόσο ότι «δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για εφησυχασμό».

«Ελπίζω ότι δεν θα υπάρξουν πρόωρες, αυτάρεσκες δηλώσεις που υποδηλούν ότι ‘η κρίση τέλειωσε’», υπογραμμίζει, προσθέτοντας ότι «όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ακόμη σημαντικά εμπόδια να υπερπηδηθούν». Αναφορά κάνει στο χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης και στο γεγονός ότι «οι δειλές ενδείξεις ανάπτυξης είναι ακόμη εύθραυστες».

Εξηγεί ότι οι μέσοι όροι των στοιχείων κρύβουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των κρατών μελών, καθώς, όπως σημειώνει, αριθμός κρατών μελών συμπεριλαμβανομένων της Ισπανίας και της Ελλάδας έχουν ακόμη απαράδεκτα ψηλά ποσοστά ανεργίας, κυρίως όσον αφορά στους νέους ανθρώπους, κάτι που έχει δημιουργήσει τον κίνδυνο της «χαμένης γενιάς».

Παράλληλα, επισημαίνει ότι η υλοποίηση των απαραίτητων αλλά δύσκολων μεταρρυθμίσεων σε ολόκληρη την ΕΕ, σε χώρες που εφαρμόζουν προγράμματα αλλά και άλλα κράτη μέλη, βρίσκεται ακόμη σε αρχικά στάδια.

Γι αυτό, αναφέρει ο κ. Ρεν, «είναι ακόμη μακρύς ο δρόμος προτού να φτάσουμε στον τελικό μας στόχο ενός βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης που θα σημαίνει περισσότερες θέσεις εργασίας».

Καλεί όλους τους Ευρωπαίους που βρίσκονται στα κέντρα λήψεως αποφάσεων, αλλά και τους κοινωνικούς εταίρους, τους επικεφαλείς των επιχειρήσεων, τους ακαδημαϊκούς και τους σχολιαστές να αδράξουν, όπως λέει, αυτή την ευκαιρία.

«Μια βιώσιμη ανάκαμψη είναι τώρα προ των θυρών, αλλά μόνο αν επιμείνουμε στην αντιμετώπιση της κρίσης σε όλα τα μέτωπα», αναφέρει, προσθέτοντας ότι πρέπει να διατηρηθεί ο ρυθμός των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, να ανακτήσει τον έλεγχο στο τεράστιο δημόσιο και ιδιωτικό χρέος και να οικοδομηθούν οι πυλώνες μιας πραγματικής οικονομικής και νομισματικής ένωσης χωρίς παραθυράκια, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από ανεύθυνους τραπεζίτες ή κοντόφθαλμους πολιτικούς.

Σε μια σύντομη ανάλυση του για την οικονομία της ΕΕ, ο Ευρωπαίος Επίτροπος εκφράζει την άποψη ότι αν ειδωθούν τα σημερινά στοιχεία για το 2ο τρίμηνο μαζί με άλλα πρόσφατα θετικά αποτελέσματα ερευνών, όπως ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης και οι βιομηχανικές παραγγελίες, μπορεί να διαπιστωθεί ότι υπάρχουν εύλογες ενδείξεις πως η οικονομία της ΕΕ κερδίζει σταδιακά έδαφος.

Την ίδια ώρα, προσθέτει, τα χρηματιστήρια βαίνουν καλώς και το κόστος δανεισμού για τις λεγόμενες περιφερειακές χώρες μειώνεται αργά αλλά σταθερά, κάτι που συμβάλλει σε περαιτέρω χρηματοπιστωτική σταθερότητα σ’ αυτές τις οικονομίες που βρίσκονται υπό πίεση.

Σε γενικές γραμμές, σημειώνει ο κ. Ρεν, όλα τα στοιχεία των τελευταίων εβδομάδων κινούνται στο ίδιο κλίμα με τις προβλέψεις της Κομισιόν για μια υποτονική, ήπια ανάκαμψη στο δεύτερο μισό του 2013.

«Για τον επόμενο χρόνο, οι προβλέψεις μας δείχνουν ότι η ανάκαμψη θα πρέπει να είναι σε μια πιο σταθερή βάση», υποδεικνύει, προειδοποιώντας ωστόσο ότι αυτό θα είναι εφικτό δεδομένου ότι η ΕΕ θα καταφέρει να αποφύγει νέες πολιτικές κρίσεις και επιζήμιες αναταραχές στις αγορές.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο τα στοιχεία υποστηρίζουν τις βασικές αρχές της αντιμετώπισης της κρίσης, μιας μεικτής πολιτικής όπου πάνε χέρι – χέρι η οικοδόμηση κουλτούρας σταθερότητας και η συνέχιση διαρθρωτικών αλλαγών που λειτουργούν υποβοηθητικά για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Για λειτουργήσει, προσθέτει, «αυτή η μικτή πολιτική η βάση της οικονομίας μας πρέπει να είναι ισχυρότερη». Γι αυτό, εξηγεί, ξεκαθαρίζουμε το χάος που υπάρχει στη χρηματοπιστωτική βιομηχανία και καθιερώνουμε νέους κανόνες για ένα πιο υγιή χρηματοπιστωτικό τομέα στο μέλλον, ενισχύοντας την ίδια ώρα την οικονομική διακυβέρνηση σε εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αποφασιστική δράση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είχε καθοριστικό αντίκτυπο βοηθώντας την βραχυπρόθεσμη σταθεροποίηση των χρηματοπιστωτικών και χρηματιστηριακών αγορών.

Τέλος, ο κ. Ρεν υπογραμμίζει ότι το βλέμμα όλων θα πρέπει να είναι στραμμένο στα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν σ’ αυτή την «απότομη ανάβαση», όπως γράφει, έτσι ώστε να εξέλθει η ΕΕ από την κρίση, χωρίς ξεχνιέται ο στόχος, ο οποίος είναι προ των θυρών αν συνεχίσει στο σωστό δρόμο.

Keywords
Τυχαία Θέματα