Δεσμεύτηκαν από τη Βουλή 64 περίπου εκατομ. ευρώ για ρεύμα από τα κατεχόμενα

23:12 22/3/2012 - Πηγή: OnlyCY

Σε δέσμευση (με σημείωση) του ποσού των 63.877.000 ευρώ για αγορά ηλεκτρικού ρεύματος από τρίτους (από τα κατεχόμενα με τη μεσολάβηση Ελληνοκυπρίου επιχειρηματία) προχώρησε απόψε, κατά πλειοψηφία, η Ολομέλεια της Βουλής, εγκρίνοντας τον ετήσιο προϋπολογισμό της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) για το 2012, με δαπάνες 1.242.753.579 ευρώ και έσοδα 1.187.584.000 ευρώ, στα οποία περιλαμβάνονται και τα έσοδα του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς (ΔΣΜ) ύψους 88.000 ευρώ.

Η

σχετική απόφαση ελήφθη κατόπιν μακράς συζήτησης και έντονων αντιπαραθέσεων στη σημερινή συνεδρία της Ολομέλειας και αφού ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, υπέβαλε τροπολογία επί της τροπολογίας του ΔΗΚΟ και του Κινήματος Οικολόγων – Περιβαλλοντιστών, που προέβλεπε την οριστική διαγραφή του σχετικού άρθρου του προϋπολογισμού για αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από τις κατεχόμενες περιοχές προς κάλυψη της ζήτησης μετά την έκρηξη στη Ναυτική Βάση στο Μαρί και τις ζημιές στις εγκαταστάσεις της ΑΗΚ στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό Βασιλικού.

Η τροποποιημένη από τον κ. Νεοφύτου πρόταση τροπολογίας, που προέβλεπε τη δέσμευση αυτού του ποσού αντί της κατάργησής του, έγινε δεκτή από 27 βουλευτές όλων των κομμάτων και του βουλευτή Αμμοχώστου Ζαχαρία Κουλία, πλην 17 βουλευτών του ΑΚΕΛ που καταψήφισαν.

Αμέσως μετά ετέθη, από τον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου, σε ψηφοφορία η αρχικώς κατατεθείσα τροπολογία του ΔΗΚΟ και των Οικολόγων, παρά τις έντονες αντιρρήσεις και φωνές διαμαρτυρίας του ΑΚΕΛ για παραβίαση κανόνων της Βουλής.

Η τροπολογία αυτή απορρίφθηκε, αφού την υποστήριξαν μόνον 13 βουλευτές (ΔΗΚΟ, ΚΣ ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ, Οικολόγοι, Ζαχαρία Κουλία και ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Σωτήρης Σαμψών, ο οποίος διαφοροποιήθηκε από την Κοινοβουλευτική του Ομάδα), ενώ 17 βουλευτές του ΑΚΕΛ ψήφισαν εναντίον και 14 βουλευτές του ΔΗΣΥ τήρησαν αποχή.

Πριν την τελική ψηφοφορία επί του προϋπολογισμού της ΑΗΚ, η Ολομέλεια ενέκρινε, επίσης, κατά πλειοψηφία σειρά τροπολογιών του ΔΗΣΥ για δεσμεύσεις (σημειώσεις) διαφόρων κονδυλίων που αφορούν δαπάνες διαφήμισης και δημοσιότητας, επιδόματα για ιατρικές εξετάσεις των υπαλλήλων, εισαγωγικές εξετάσεις, υποτροφίες παιδιών των εργαζομένων της ΑΗΚ, εισφορά στον πολιτιστικό όμιλο της ΑΗΚ, έξοδα καντίνας και για παροχές άτοκων δανείων.

Οπως αναφέρθηκε στη Βουλή από εκπροσώπους της ΑΗΚ κατά την εξέταση του προϋπολογισμού στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, ο προϋπολογισμός της Αρχής έχει ετοιμασθεί με το απαιτούμενο αίσθημα ευθύνης, ακολουθώντας πιστά τους κανόνες χρηστής διοίκησης και αναγνωρίζοντας τη σημασία που έχει η ορθολογιστική υλοποίηση του προϋπολογισμού ενός σημαντικού οργανισμού κοινής ωφέλειας.

Οι κυριότεροι στόχοι της Αρχής, όπως αντικατοπτρίζονται στον προϋπολογισμό του 2012, είναι η αποκατάσταση της παραγωγικής δυνατότητας του Ηλεκτροπαραγωγού Σταθμού Βασιλικού το συντομότερο δυνατό, η συνέχιση του απαραίτητου αναπτυξιακού προγράμματος της παραγωγής, μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, ούτως ώστε να αν

Keywords
Τυχαία Θέματα