Διαχείριση του 18% του μετοχικού κεφαλαίου της ΤΚ ζητούν οι ανασφάλιστοι καταθέτες της Λαϊκής

14:48 31/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Είναι στοιχειώδες δικαίωμα των ανασφάλιστων καταθετών της Λαϊκής να διαχειριστούν οι ίδιοι το 18% του μετοχικού κεφαλαίου της νέας Τράπεζας Κύπρου που τους αναλογεί, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Συνδέσμους Καταθετών της Λαϊκής Τράπεζας (ΣΥΚΑΛΑ) Άδωνης Παπακωνσταντίνου.

Εξέφρασε παράλληλα αμφιβολία ότι η Διαχειρίστρια

της Λαϊκής ή η Κεντρικής Τράπεζα διασφαλίζει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συμφέροντα των ανασφάλιστων καταθετών και είπε ότι ο ΣΥΚΑΛΑ ζητά εκπροσώπηση από ικανά άτομα στο ΔΣ της νέας Τράπεζας Κύπρου.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στη Λευκωσία, ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε στη χθεσινή κοινή ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας και του Υπουργείου Οικονομικών, για έξοδο της Τράπεζας Κύπρου από το καθεστώς εξυγίανσης, και χαρακτήρισε το ποσοστό του 18% στο μετοχικό κεφάλαιο της νέας Τράπεζας Κύπρου ως «καθόλου ικανοποιητική» αποζημίωση για τους ανασφάλιστους καταθέτες.

Είπε εξάλλου ότι με την απόκτηση του 18% του μετοχικού κεφαλαίου, η Λαϊκή καθίσταται ο μεγαλύτερος μέτοχος της νέας Τράπεζας Κύπρου και ουσιαστικά μπορεί να ελέγξει σχεδόν το 100% των αποφάσεων της τράπεζας.

Ερωτηθείς αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μπει ένας εκπρόσωπος των ανασφάλιστων καταθετών της Λαϊκής στο νέο ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου, ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε ότι «το 18% δεν μεταφράζεται σε έναν αντιπρόσωπο», αλλά «σε πολύ περισσότερους».

Είπε ότι αυτή τη στιγμή, το πακέτο μετοχών αντιστοιχεί σε 11.000 άτομα και εταιρείες, οι οποίες με τη διανομή των μετοχών θα κατέχουν το 18% της Τράπεζας Κύπρου. «Διεκδικούμε το δικαίωμα να διαχειριστούμε το 18% το οποίο δικαιωματικά μας ανήκει», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, ενώ πρόσθεσε ότι «δεν θέλουμε ούτε η Διαχειρίστρια, ούτε η Κεντρική Τράπεζα να διαχειριστεί αυτό το 18%».

Σε ερώτηση πώς μπορεί να γίνει η διαχείριση από τους καταθέτες, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι είναι νομικά εφικτό. Συνέχισε, λέγοντας ότι μια πρόταση είναι η διαχείριση να γίνει μέσω της δημιουργίας μιας εταιρείας, η οποία υπάρχει, ενώ άφησε ανοιχτά και άλλα ενδεχόμενα.

Όπως είπε, ο ΣΥΚΑΛΑ είναι ανοιχτός στο διάλογο, τόσο με τη Διαχειρίστρια της Λαϊκής, όσο και με την Κεντρική Τράπεζα ή άλλον εμπλεκόμενο, για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να γίνει η διαχείριση του 18% από τους ανασφάλιστους καταθέτες.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου χαρακτήρισε αρνητικό το γεγονός ότι η Τράπεζα Κύπρου συνεχίζει να είναι κατά κάποιον τρόπο «σε καθεστώς κρατικοποίησης», εξηγώντας ότι εννοεί πως το 18% των μετοχών ανήκει στη Διαχειρίστρια της Λαϊκής, η οποία είναι υπόλογη στην Κεντρική Τράπεζα, που με τη σειρά της αποτελεί θεσμό της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Δεν θέλουμε αυτός ο έλεγχος να συνεχίσει να γίνεται από την Κεντρική Τράπεζα» είπε ο Πρόεδρος του ΣΥΚΑΛΑ, ενώ πρόσθεσε ότι φαίνεται ότι η ΚΤ δεν θέλει να χάσει τον έλεγχο αυτό, τη στιγμή που η τράπεζα εξέρχεται από το καθεστώς εξυγίανσης, κάτι που, όπως είπε, «παραπέμπει σε διάφορες σκέψεις» όχι πολύ θετικές.

Έκανε επίσης λόγο για διαφορετική προσέγγιση μεταξύ των καταθετών και της άλλης πλευράς. Όπως είπε, η Κεντρική Τράπεζα δεν ενδιαφέρεται να μεγιστοποιήσει είτε την αξία αυτών των μετοχών, είτε την αξία των υποκαταστημάτων σε άλλες χώρες, τα οποία προσπαθεί αυτή τη στιγμή να πουλήσει. Τα κίνητρα της ΚΤ είναι πολύ διαφορετικά από τα δικά μας, εμείς θέλουμε να μεγιστοποιήσουμε την αξία, αυτοί θέλουν να απαλλαγούν από τον πονοκέφαλο, είπε.

Ως προς την πρόταση του ΣΥΚΑΛΑ προς το Υπουργείο Οικονομικών για αποζημίωση των ανασφάλιστων καταθετών, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι μετά την τελευταία επαφή με εκπροσώπους του Υπουργείου, πριν από επτά περίπου εβδομάδες, δεν υπάρχει ανταπόκριση από τον Υπουργό Χάρη Γεωργιάδη.

Είπε ότι οι ανασφάλιστοι καταθέτες δεν θα έπρεπε να τυγχάνουν αυτής της αντιμετώπισης, καθώς όταν η χώρα χρειάστηκε τα χρήματά τους, τα πήρε σε εικοσιτέσσερις ώρες. Ανέφερε επίσης ότι οι καταθέτες αποτελούν τους «προσωρινούς σωτήρες» της οικονομίας Κύπρου, χωρίς τους οποίους δεν είναι βέβαιο αν θα υπήρχε αυτή τη στιγμή κράτος.

Keywords
Τυχαία Θέματα