Διαφορετικές οι εκτιμήσεις ΕΥΡΩΚΟ – Οικολόγων από τη σύσκεψη στο Προεδρικό

14:01 17/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Διαφορετικές ήταν οι εκτιμήσεις ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγων Περιβαλλοντιστών όσον αφορά τις εισηγήσεις που τέθηκαν στο τραπέζι κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ενώ χωρίς να προβεί σε δηλώσεις αναχώρησε από το Προεδρικό ο Πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος.

Γόνιμη χαρακτήρισε τη συνάντηση ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ

Δημήτρης Συλλούρης, ο οποίος παρόλο που δεν θέλησε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες των εισηγήσεων που τέθηκαν επί τάπητος, εξέφρασε την άποψη ότι η προσπάθεια μπορεί να φέρει αποτελέσματα.
Για ανάγκη ανάληψης ευθύνης «στο πλήρες μέγεθός της» έκανε λόγο από την πλευρά του ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης, σημειώνοντας ότι για να επανακτηθεί η εμπιστοσύνη αγορών και πολιτών θα έπρεπε να παρθεί απόφαση εθνικής ανεξαρτησίας εντός πάντοτε του ευρωσυστήματος. Όσον αφορά τις εισηγήσεις, εξέφρασε την άποψη ότι «δεν αλλάζει τίποτε ουσιαστικά».

«Η συνεδρίαση ήταν πάρα πολύ γόνιμη γιατί συζητήθηκαν και συγκεκριμένες εισηγήσεις που έπεσαν στο τραπέζι, ούτως ώστε να φύγουμε από την πολύ ζημιογόνα προσέγγιση του στεγνού κουρέματος με τον πιο παράνομο τρόπο, με τον τρόπο που καμία σχέση δεν έχει με τις ευρωπαϊκές αρχές, αξίες και το ευρωπαϊκό κεκτημένο και ούτε με τις οδηγίες της ΕΕ», είπε ο κ. Συλλούρης εξερχόμενος από το Προεδρικό.
Εξέφρασε την άποψη ότι «αυτή η προσπάθεια που έγινε σήμερα, είμαι σίγουρος ότι θα φέρει αποτελέσματα ώστε αυτοί οι άνθρωποι που θα υποστούν αυτή την πίεση – να μην πω ζημιά – να μην είναι ζημιά στο τέλος».

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο θα εγκρίνει η Βουλή τελικά το νομοσχέδιο ο κ. Συλλούρης είπε ότι «οι τοποθετήσεις είναι αύριο».
Επειδή υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη επεξεργασία που πρέπει να γίνει δεν θα πω τίποτα άλλο, ανέφερε κληθείς να δώσει περαιτέρω πληροφορίες.

O Βουλευτής Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης ανέφερε από την πλευρά του ότι «δεν αλλάζει τίποτε ουσιαστικά, εξετάζονται κάποια μέτρα, τα οποία κατά την άποψη κάποιων θα διευκολύνουν την οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης μετά από το κούρεμα των καταθέσεων».
Ερωτηθείς αν υπάρχει πρόταση για διασύνδεση του κουρέματος με την προοπτική του φυσικού αερίου στο μέλλον, είπε ότι «φαίνεται ότι είναι μια από τις εισηγήσεις που μελετάται». Σας είπα, πρόσθεσε, «για να οικοδομηθεί μια αίσθηση εμπιστοσύνης στην αγορά, για να μην έχουμε ακόμη και με το κούρεμα δραματικές εκροές καταθέσεων από τις κυπριακές τράπεζες».

Ανέφερε πως «ό,τι και να γίνει θα υπάρξει μια τεράστια εκροή καταθέσεων από τις κυπριακές τράπεζες, με ή χωρίς κούρεμα και έπρεπε με βάση αυτή την πραγματικότητα και άλλες πραγματικότητες να έχουμε την τόλμη να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις που να οδηγούν σε πραγματική οικοδόμηση σε πολιτικό επίπεδο της εμπιστοσύνης και από το κοινό, η οποία κλονίστηκε δραματικά».
Δεν μπορεί, πρόσθεσε, μια Κυβέρνηση να μην την απασχολεί το θέμα της εμπιστοσύνης όταν στέλνει μηνύματα στην αγορά, στους καταθέτες, στην κοινωνία, στους πολίτες που εκπροσωπεί ότι δεν θα γίνει κούρεμα καταθέσεων την Παρασκευή το πρωί και το Σάββατο το πρωί να έρχεται πίσω από το Eurogroup με κούρεμα καταθέσεων.

Σε ερώτηση αν τίθεται θέμα πολιτικής ευθιξίας και αν έλεγαν αξιωματούχοι της Κυβέρνησης ψέματα, ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι «δεν ξέρω αν έλεγαν ψέματα, σίγουρα υπάρχει θέμα εμπιστοσύνης».
Για να κερδίσεις την εμπιστοσύνη κατά την άποψή μου παίρνεις τέτοιου είδους μέτρα που να εξασφαλίζει ότι η περαιτέρω πορεία σου θα ρυθμίζεται πλέον από τη δική σου βούληση. Δηλαδή, παίρνεις μια πορεία πλέον εθνικής ανεξαρτησίας με το οποιοδήποτε κόστος και έτσι κερδίζεις από φίλους και εχθρούς την εκτίμηση και το σεβασμό και κυρίως την εμπιστοσύνης ότι, ο, τι τους υποσχεθείς έχεις τη δύναμη να το κάνεις. Και αυτό διευκρίνισε «πάντοτε μέσα στα πλαίσια του ευρώ και του ευρωσυστήματος».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Βουλευτής των Οικολόγων αναφέρθηκε και σε πληροφορίες για ύποπτη μετακίνηση κεφαλαίων τις τελευταίες ημέρες είπε ότι «μια Κυβέρνηση που θέλει να αποκτήσει την εμπιστοσύνη και του λαού της και της αγοράς και των καταθέσεων, πρέπει οπωσδήποτε να ασχοληθεί με αυτό το θέμα το συντομότερο, και να ασχοληθεί, όχι ‘να ασχοληθεί για το φόβο των Ιουδαίων’».
«Η άποψή μου είναι ό,τι γυαλίζει δεν είναι χρυσός», είπε σχολιάζοντας τις υπαλλακτικές λύσεις, προσθέτοντας ότι «το χρύσωμα στο χάπι μπορεί να μην είναι ικανοποιητικό, να είναι τενεκές τελικά και να αποδειχθεί ότι απλά κυνηγάμε ακόμα μια χίμαιρα που θα αποδειχθεί καταστροφική».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι η ανεξαρτησία εντός του ευρώ σημαίνει «να αναλάβουμε την ευθύνη στο πλήρες της μέγεθος». Πρόσθεσε ότι μια τέτοια πρόταση θα μπορούσε να κερδίσει την πλειοψηφία όλων των κομμάτων.
Κληθείς να πει αν τέθηκε θέμα να κλείσουν οι τράπεζες την Τρίτη, είπε ότι «μπήκε θέμα να κλείσουν οι τράπεζες ακόμη και περισσότερες μέρες αλλά δεν νομίζω να γίνει κάτι τέτοιο».

Keywords
Τυχαία Θέματα