Διακήρυξη ΣΕΚ για την Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή

12:18 14/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Συνομοσπονδία Εργαζομένων Κύπρου (ΣΕΚ) σε Διακήρυξή της για την 15η Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή αξιώνει «να εισαχθεί και στην Κύπρο ο θεσμός του Επιτρόπου Καταναλωτή, όπως ομόφωνα αξίωσε κατ’ επανάληψη το συνδικαλιστικό και καταναλωτικό Κίνημα του τόπου και η Κυβέρνηση να στελεχώσει με το απαραίτητο και καλά καταρτισμένο προσωπικό την Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού (ΕΠΑ)».

Στην Διακήρυξή της η ΣΕΚ

αναφέρει ότι πρέπει «να εντατικοποιηθεί η προσπάθεια ώστε να γίνει κτήμα του λαού η νέα νομοθεσία που αφορά την Εξώδική Διευθέτηση των Καταναλωτικών Απαιτήσεων με παραπομπή τους σε Διαιτησία και να αυξηθούν οι ποινές για όσους παράγουν και διοχετεύουν στην αγορά ακατάλληλα προϊόντα».

Η ΣΕΚ εκτιμά ότι «η αύξηση των ποινών ίσως περιορίσει τον διατροφικό εφιάλτη που μας απειλεί πλέον πάνω σε καθημερινή βάση» ενώ ταυτόχρονα θεωρεί απαραίτητο «να δημοσιοποιούνται αμέσως τα ονόματα των εταιρειών και των παραγωγών που διοχετεύουν στην αγορά χαλασμένα προϊόντα».

Αξιώνει, επίσης, «να επισπευσθούν οι διαδικασίες για να υπάρξει πραγματικός έλεγχος των τιμών προϊόντων πλατιάς κατανάλωσης στις ‘κλειστές αγορές’ και αναγραφή ενδεικτικής τιμής πώλησης π.χ. σε καντίνες στα αεροδρόμια, λιμάνια, γήπεδα ποδοσφαίρου, σε χώρους, δηλαδή όπου υπάρχουν μονοπώλια κατά κανόνα πλεονάζει η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια».

Η ΣΕΚ καλεί το κράτος με δική του ευθύνη, «να επεκταθεί η εκπαίδευση, η επιμόρφωση και η πληροφόρηση των καταναλωτών, ώστε εξελεγκτικά να μπορούν μέσα από τις επιλογές τους να έχουν ουσιαστική παρέμβαση στην αγορά και να μελετηθεί η δυνατότητα ποινικοποίησης της αισχροκέρδειας λαμβάνοντας υπόψη τις εμπειρίες άλλων χωρών».

Για την δημόσια ραδιοτηλεόραση η ΣΕΚ αναφέρει ότι πρέπει «να καθιερώσει προγράμματα με θέματα που αφορούν τις πολιτικές προστασίας του καταναλωτή» διότι, όπως αναφέρει, «αποτελεί ευθύνη της κρατικής ραδιοτηλεόρασης να συμβάλει προς την κατεύθυνση της ποιοτικής ενημέρωσης των καταναλωτών».

Η ΣΕΚ προτρέπει τη Συμβουλευτική Επιτροπή Καταναλωτών που λειτουργεί υπό την εποπτεία του εκάστοτε Υπουργού Εμπορίου, να συνέρχεται πιο τακτικά προσθέτοντας ότι «δυστυχώς τα τελευταία δύο χρόνια η Επιτροπή αυτή υπολειτουργούσε με την πολιτική ευθύνη να ανήκει εξ’ ολοκλήρου στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού».

Στην Διακήρυξή της η ΣΕΚ αξιώνει «να επισπευσθούν όλες οι διαδικασίες για την αποτελεσματική και ποιοτική εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας».

Καταλήγοντας, η ΣΕΚ, «καλεί τους καταναλωτές, που έχουν και αυτοί τις δικές τους ευθύνες, να βρίσκονται σε αυτοάμυνα και εγρήγορση, να εξετάζουν πολύ καλά το τι θα αγοράσουν, από πού θα το προμηθευτούν και σε ποια τιμή θα το πληρώσουν και να είναι ενημερωμένοι και διεκδικητικοί και να μην διστάζουν να καταγγέλλουν είτε στις Οργανώσεις Καταναλωτών είτε στα αρμόδια Κυβερνητικά τμήματα τις παραβιάσεις της νομοθεσίας και τις παρανομίες που εντοπίζουν, ώστε να προσάπτονται κατηγορίες στους παρανομούντες».

Keywords
Τυχαία Θέματα