Διάσκεψη των Προέδρων των Επιτροπών Γεωργίας διοργάνωσε η Δανική Προεδρία

19:32 8/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ολοκληρώθηκαν σήμερα στην Κοπεγχάγη οι εργασίες της Διάσκεψης των Προέδρων των Επιτροπών Γεωργίας των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Eνωσης (ΕΕ), την οποία διοργάνωσε, στις 7 και 8 Ιουνίου, το Κοινοβούλιο της Δανίας, στο πλαίσιο της τρέχουσας Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Τη Βουλή των Αντιπροσώπων εκπροσώπησε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας και Φυσικών Πόρων Γιαννάκης Γαβριήλ.

Βασικά θέματα συζήτησης της Διάσκεψης αποτέλεσαν οι νομοθετικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), για την περίοδο 2014 -2020.

Σε παρέμβασή του, ο κ. Γαβριήλ χαιρέτισε τις νέες προτάσεις της Επιτροπής, καθώς και τις βασικές αρχές πάνω στις οποίες αυτές εδράζονται. Ο κ. Γαβριήλ τόνισε την ανάγκη όπως οι προτάσεις της Επιτροπής λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες του κάθε κράτους μέλους και ειδικότερα των μικρών κρατών μελών που αντιμετωπίζουν διαρθρωτικά προβλήματα λόγω μεγέθους, αλλά και απόστασης από τις αγορές, ενώ παράλληλα επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή, όπως η Κύπρος.

Τη Διάσκεψη απασχόλησαν ιδιαίτερα οι προτάσεις της Επιτροπής αναφορικά με το «πρασίνισμα» των άμεσων πληρωμών, βάσει του οποίου ένα ποσοστό τους θα καταβάλλεται στους παραγωγούς υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρούν ορισμένες περιβαλλοντικές υποχρεώσεις. Σε παρέμβασή του για το θέμα αυτό, ο κ. Γαβριήλ σημείωσε ότι θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη ευελιξία στα κράτη μέλη, τόσο ως προς την επιλογή των επιμέρους μέτρων όσο και για σκοπούς απλοποίησης των διαδικασιών εφαρμογής.

Στη συνέχεια, ο κ. Γαβριήλ τόνισε την ανάγκη σημαντικής απλοποίησης του συστήματος διαχείρισης και ελέγχου των πληρωμών και διασφάλισης της τήρησης των περιβαλλοντικών υποχρεώσεων που απαιτούνται από τους παραγωγούς, ώστε να μειωθεί το κόστος για τους παραγωγούς και τις εθνικές διοικήσεις. Ζήτησε δε όπως εξαιρούνται από τις πιο πάνω υποχρεώσεις, ει δυνατόν, όλοι οι παραγωγοί που επιδοτούνται με μικρά σχετικά ποσά.

Στο περιθώριο της Διάσκεψης, ο κ. Γαβριήλ είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και να ανταλλάξει απόψεις με ομολόγους του για τις προτεραιότητες της επικείμενης Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ στον τομέα της γεωργίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα