Διατροφή και Θυρεοειδής Αδένας

11:02 9/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

O θυρεοειδής αδένας είναι ένας από τους πιο σημαντικούς αδένες του ενδοκρινικού μας συστήματος. Παράγει τρεις βασικές και πολύ σπουδαίες ορμόνες τη θυροξίνη (γνωστή και ως Τ4), την τριιωδοθυρονίνη (γνωστή και ως Τ3) και την καλσιτονίνη. Οι T3 και T4 ορμόνες χρησιμεύουν στον οργανισμό μας, κυρίως, για τη ρύθμιση του μεταβολισμού, ενώ καλσιτονίνη παίζει σπουδαίο ρόλο στη ρύθμιση του μεταβολισμού του ασβεστίου.

Σημαντικό για την παραγωγή και σύνθεση των ορμονών του θυρεοειδή είναι το ιώδιο. Το ιώδιο αποτελεί ιχνοστοιχείο και αποθηκεύεται στο θυρεοειδή αδένα. Έλλειψη ιωδίου

μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη παραγωγή των ορμονών του θυρεοειδή, επομένως σε υποθυρεοειδισμό.

Κύριες πηγές ιωδίου είναι τα θαλασσινά και τα ψάρια, τα οποία παίρνουν το ιώδιό τους από τη θάλασσα. Όσον αφορά στα φυτικά τρόφιμα, η περιεκτικότητά τους σε ιώδιο εξαρτάται από τα εδάφη, στα οποία καλλιεργήθηκαν. Ορεινά εδάφη, συνήθως, είναι φτωχά σε ιώδιο Στα ζωικά τρόφιμα, η ύπαρξη του ιωδίου είναι ανάλογη της διατροφής του ζώου. Τα τελευταία χρόνια, για να αντιμετωπιστεί η μειωμένη πρόσληψη ιωδίου, κυρίως σε ορεινές περιοχές, εμπλουτίστηκε το μαγειρικό αλάτι με αυτό. Επομένως, μια ακόμη καλή πηγή ιωδίου αποτελεί το αλάτι. Όμως, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην κατανάλωσή του, γιατί αυξημένη κατανάλωση αλατιού μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας, όπως η υπέρταση.

Οι πιο συχνά εμφανιζόμενες παθήσεις του θυρεοειδούς …

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Αναζητήσεις
τροφες για ρυθμιση θυροειδους
Τυχαία Θέματα