Διαβεβαιώσεις Διοικητή στην Επιτροπή Εμπορίου για το χρηματοπιστωτικό σύστημα

16:24 1/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Διαβεβαιώσεις για διαφύλαξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κύπρου και σύντομη υπογραφή του μνημονίου για τόνωση της κυπριακής οικονομίας, έλαβε από τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας η Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής, σε σημερινή της συνάντηση με τον Πανίκο Δημητριάδη στα γραφεία

της ΚΤ.

Σε δηλώσεις στη Βουλή ο Πρόεδρος της Επιτροπής Λευτέρης Χριστοφόρου(φώτο) χαρακτήρισε τη συνάντηση εποικοδομητική και είπε ότι ένα θέμα που τέθηκε επιτακτικά από τους βουλευτές είναι η ανάγκη διαφύλαξης της αυτοτέλειας και της αυτονομίας του Συνεργατισμού, με τη διατήρηση του δικού του μοντέλου και εποπτικών αρχών που μέχρι σήμερα προσέφερε αποτελεσματικά χρηματοπιστωτικές και κοινωνικές υπηρεσίες στον Κύπριο πολίτη.

Ο κ. Χριστοφόρου εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτό τον ρόλο δεν μπορεί κανένας να τον διαπραγματευτεί και είπε ότι η Επιτροπή έλαβε την διαβεβαίωση ότι θα διαφυλάξει αυτά  τα χαρακτηριστικά, με την διαφορά ότι η Κυβέρνηση και ο Διοικητής προσανατολίζονται σε μοντέλο Rabobank όσον αφορά τον Συνεργατισμό, κάτι που όπως τους αναφέρθηκε θα αποτελεί την πιθανή κατάληξη με την Τρόικα. Στον Διοικητή τέθηκε επίσης το θέμα της διαχείρισης  των προβλημάτων στον τραπεζικό τομέα.

«Θεωρούμε πρόκληση και απαράδεχτη ως αρχή, λογική και στρατηγική, να αρχίζει η εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος σήμερα με πρώτα θύματα τους εργαζόμενους και με κούρεμα μόνο τον μισθό των εργαζομένων χωρίς να γίνουν άλλες τομές και άλλες εξοικονομήσεις στον τραπεζικό τομέα», ανέφερε προσθέτοντας ότι ζητήθηκε από τον Διοικητή να διαδραματίσει μεσολαβητικό ρόλο ώστε να αποφευχθεί η αδικία.

Πρόσθεσε ότι οι τραπεζικοί υπάλληλοι αγωνίζονται για πολλά χρόνια με ψηλούς δείκτες παραγωγικότητας για να στηρίξουν το τραπεζικό σύστημα και ουδεμία ευθύνη φέρουν για τα οποιαδήποτε εγκληματικά λάθη και παραλήψεις του τραπεζικού συστήματος και για τα οποία αυτοί που ευθύνονται όχι μόνο απολαμβάνουν όλα εκείνα που απολάμβαναν αλλά μερικοί έφυγαν και με πολύ ψηλά φιλοδωρήματα.

Είπε επίσης ότι εκφράστηκαν οι ανησυχίες της Επιτροπής όσον αφορά την πορεία των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή του μνημονίου. Εξέφρασαν την άποψη ότι ο χρόνος παίζει σημαντικό ρόλο και έλαβαν διαβεβαίωση από τον Διοικητή ότι θα διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού το χρηματοπιστωτικό κέντρο που είναι η Κύπρος αλλά και το τραπεζικό σύστημα με διάφορες  προτάσεις και εισηγήσεις, αλλά και με το να μην είναι μονόπλευρες οι οποιεσδήποτε θυσίες με στόχο τους απλούς εργαζόμενους.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει σύντομα κατάληξη όπως  τους διαβιβαστικέ ώστε να μπει ξανά η Κύπρος σε δρόμο ευημερίας και ανάπτυξης. Είπε επίσης ότι και ο ίδιος ο Διοικητής θεωρεί πως με την υπογραφή του μνημονίου θα υπάρξει ανάκαμψη στην Κυπριακή οικονομία.

Είπε επίσης ότι τέθηκε το ζήτημα της κεφαλαιακής επάρκειας που ζητείται από 8% να πάει στο 10%, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο δυσχεραίνει τη δυνατότητα να υπάρξει ρευστότητα και διαθέσιμα κεφάλαια για να πάει η οικονομία μπροστά. Τους ελέχθη ότι θα υπάρξει μεταβατι

Keywords
Τυχαία Θέματα