Δίκη για φόνο Χατζηκωστή: Ισχυρισμοί οτι ο Κρασοπούλης έχασε 30 κιλά στις φυλάκες

17:07 19/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο Τάσος Κρασοπούλης “αδυνάτησε” από την ημέρα που οδηγήθηκε ως υπόδικος στις Κεντρικές Φυλακές, ενώ ο Ανδρέας Γρηγορίου ήταν «πιο παστός» κατέθεσε το Κακουργιοδικείο που δικάζει τους τέσσερις κατηγορούμενος για το φόνο του Αντη Χατζηκωστή, ο Βοηθός Διευθυντής για θέματα διοίκησης των Κεντρικών Φυλακών, Ανδρέας Έλληνας.

Ο κ. Ελληνας ανέφερε επίσης ότι η Έλενα Σκορδέλη κρατείται με δική της επιλογή με άλλες 4-5 κρατούμενες, εκ των οποίων κάποιες καταδικασθείσες, και είπε ότι υπήρξαν περιπτώσεις δικηγόρων που επιχείρησαν να περάσουν στους πελάτες τους κινητά

τηλέφωνα.

Ο κ. Έλληνας άρχισε να καταθέτει την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου στο Κακουργιοδικείο ως μάρτυρας της υπεράσπισης του Τάσου Κρασοπούλη.

Ο δικηγόρος του κ. Κρασοπούλη Μάριος Γεωργίου, εξετάσε τον κ. Έλληνα ισχυριζόμενος ότι ο πελάτης του ως υπόδικος υπόκειται σε σκληρή και απάνθρωπη μεταχείριση, η οποία υποσκάπτει το σθένος του κατηγορούμενου να υπερασπιστεί τον εαυτό του, και αναφέροντας ότι ο Τάσος Κρασοπούλης «καταλύθηκε», έχοντας χάσει 30 κιλά, διατύπωσε την άποψη ότι η απώλεια βάρους είναι δεικτικός παράγοντας της ασύμβατης με τις διεθνείς συμβάσεις που κύρωσε σε νόμους η Κυπριακή Δημοκρατία, κράτησης του.

Ο κ. Έλληνας ανατρέχοντας σε στοιχεία του φακέλου του Κρασοπούλη ανέφερε ότι ο υπόδικος όταν πήγε στις φυλακές ήταν 85 κιλά. Περαιτέρω πρόσθεσε πως το τελευταίο καιρό το φαγητό ίσως να μην είναι τόσο καλό, όπως ήταν προηγουμένως λόγω των οικονομικών περιορισμών που επέφερε η περισυλλογή των δημοσίων δαπανών.

Η δικηγόρος της Δημοκρατίας Έλενα Κλεόπα εξανέστη και φέροντας ένσταση για τη συζήτηση της δίαιτας των κρατουμένων και παρατηρώντας ότι «είναι υπόδικος σε υπόθεση φόνου και καθόμαστε να συζητούμε τη δίαιτα του» διερωτήθηκε εάν θα κατατεθεί στο Δικαστήριο τεκμηριωμένη επιστημονική γνώμη ότι η απώλεια βάρους είναι άμεσα συνδεδεμένη με τους ισχυρισμούς της υπεράσπισης.

Το Δικαστήριο, με τον Ανώτερο Επαρχιακό Δικαστή Νικόλα Σάντη διερωτήθηκε τι θα σήμαινε εάν ο κατηγορούμενος αντί να χάσει, έβαζε βάρος.

Σε ό,τι αφορά το δικαίωμα των υποδίκων να αγοράζουν με δικά τους έξοδα φαγητό της προτίμησης τους, ο κ. Ελληνας ανέφερε ότι αυτό ίσχυε μέχρι την ημέρα που σύζυγος αποπειράθηκε να δηλητηριάσει το σύζυγο της και η Διοίκηση των Φυλακών αποφάσισε για λόγους ασφάλειας να μην επιτρέπει την εισαγωγή τροφής από έξω. Ανέφερε ακόμα ότι λειτουργεί εντός των φυλακών πωλούνται είδη καντίνας με σφραγισμένα είδη τροφής και έτσι οι κρατούμενοι μπορούν να συμπληρώσουν τη διατροφή τους.

Η εξέταση του κ. Έλληνα από τον κ. Γεωργίου άρχισε με επίκληση απόφασης Δικαστηρίου, που εκδόθηκε την 16 η Οκτωβρίου 2008, σε υπόθεση στην οποία μάρτυρας ήταν και πάλι ο κ. Έλληνας και στην οποία το Δικαστήριο απεφάνθη για τις συνθήκες κράτησης υποδίκων στις Φυλακές κατά παράβαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης που κύρωσε η Κυπριακή Δημοκρατία σε νόμο.

Ο κ. Έλληνας παρατήρησε ότι τα δεδομένα της εποχής εκείνης ήταν διαφορετικά απ’ ό,τι είναι σήμερα. Πρόσθεσε πως μετά από αυ

Keywords
Τυχαία Θέματα