Δήλωση του Προέδρου του Ισραήλ μετά τις συνομιλίες του με τον Χριστόφια

18:05 3/11/2011 - Πηγή: OnlyCY

Ο Πρόεδρος του Ισραήλ κ. Σιμόν Πέρες, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, προέβη σήμερα στην ακόλουθη δήλωση στα ΜΜΕ μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος Πέρες υπέγραψε το βιβλίο επισκεπτών του Προεδρικού Μεγάρου. Στη συνέχεια, στην παρουσία του Προέδρου Χριστόφια και του ιδίου,

υπεγράφησαν διμερείς Συμφωνίες και Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ.

Ακολούθως, ο Πρόεδρος Πέρες, μιλώντας μέσω διερμηνέα είπε, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

«Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον Πρόεδρο Χριστόφια για τη θερμή υποδοχή που μας επιφύλαξε, τη θερμή του φιλοξενία και τα καλά του λόγια. Αναγνωρίζουμε ότι έχουμε κάνει τεράστια πρόοδο στις σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου και μια από τις Συμφωνίες που υπεγράφησαν αφορά σε αρχαιολογικά θέματα, ενώ μια άλλη αφορά σε ενεργειακά θέματα. Αυτές είναι δύο εντελώς διαφορετικές Συμφωνίες. Η πρώτη υπεγράφη διότι τόσο η Κύπρος όσο και ο Ισραήλ είναι ‘παλαιά’ κράτη, ενώ η συμφωνία για την ενέργεια υπεγράφη διότι και εσείς ανακαλύψατε κάτι νέο και εμείς ανακαλύψαμε κάτι νέο.

Βλέπω ότι μπροστά μας διανοίγεται ένας νέος χάρτης για περαιτέρω βελτίωση και εμβάθυνση των σχέσεών μας.

Η Κύπρος δεν είναι μεγάλο νησί. Όπως και το Ισραήλ, δεν είναι μια πολύ μεγάλη χώρα. Η Κύπρος είναι ένα μικρό νησί, το Ισραήλ έχει σχετικά μικρή εδαφική επικράτεια, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι επειδή είμαστε μικροί από εδαφικής άποψης δεν έχουμε ανθρώπους εξαιρετικά ευφυείς. Αυτό μας συνδέει ακόμη περισσότερο.

Η Κύπρος είναι το πρώτο νησί στη Μέση Ανατολή το οποίο κατέστη πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα αναλάβει την Προεδρία της ΕΕ την επόμενη χρονιά. Αυτό δεν είναι και άσχημο για ένα κράτος, ένα νησί τόσο μικρό σε μέγεθος. Και το Ισραήλ, από την πλευρά του, είναι συνδεδεμένο μέλος της ΕΕ και εσείς, ως Κύπρος, μπορείτε να διαδραματίσετε ένα σημαντικό ρόλο στη διαδικασία, διότι προσφέρεται ένα παράθυρο και μια ευκαιρία ώστε να γίνουν επαναπροσεγγίσεις μεταξύ των διαφορετικών κρατών της Μέσης Ανατολής, στο πλαίσιο της Ενωμένης Ευρώπης, με τη βοήθεια της Κύπρου. Αυτό αποτελεί ένα περαιτέρω κοινό έδαφος για τη συνεργασία μεταξύ των δύο κρατών μας. Βλέπουμε, λοιπόν, ότι διαμορφώνεται μια νέα ‘αρχιτεκτονική’ στην περιοχή, παρά τις όποιες συρράξεις που μπορεί να λαμβάνουν χώραν αυτή τη στιγμή».

Αναφερόμενος στο θέμα του φυσικού αερίου, ο Πρόεδρος Πέρες είπε: «Αυτό αποτελεί μια πάρα πολύ καλή ευκαιρία για περαιτέρω συνεργασία, διότι όταν κάποιος θέλει να είναι ανταγωνιστικός στην παγκόσμια αγορά πρέπει να αξιοποιεί τις ευκαιρίες που του δίνουν οι φυσικοί του πόροι. Σήμερα δεν υπάρχουν πλέον εθνικές αγορές, υπάρχουν μόνο διεθνείς συμπράξεις. Και αν θέλεις πραγματικά να αναπτυχθείς σε οικονομικό επίπεδο, θα πρέπει να αποτελείς μέλος μιας ισχυρής ομάδας. Αυτό μας βοηθά να επιταχύνουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας και να αναπτύξουμε ζητήματα που αφορούν στην επιστήμη και τη

Keywords
Τυχαία Θέματα