Δήμαρχος Αραδίππου: Παίρνουμε παραδείγματα Δήμων από άλλες χώρες για βελτίωση

13:39 1/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

Παραδείγματα για εξοικονόμηση πόρων και βελτίωση διαφόρων υπηρεσιών των Δήμων της Κύπρου, από Δήμους άλλων χωρών είτε εντός είτε εκτός ΕΕ, θα πρέπει να λαμβάνουν οι Δήμαρχοι και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Αραδίππου Ευάγγελος Ευαγγελίδης.

Όπως ανέφερε μετά τις πρόσφατες εξελίξεις με την οικονομική κρίση που μαστίζει όχι μόνο τον απλό κόσμο αλλά και τους Δήμους, θα πρέπει να είμαστε σε θέση

να βελτιωθούμε εκεί και όπου πρέπει και χρειάζεται γιατί» όπως εξήγησε «εάν δεν το κάνουμε τότε οι ίδιες οι σημερινές συνθήκες θα μας αναγκάσουν να το πράξουμε».

Πρόσθεσε ότι την περασμένη εβδομάδα, συνοδευόμενος από το Δημοτικό Γραμματέα μετέβησαν στο Δήμο Μέρτον του Λονδίνου (London Borough of Merton) που βρίσκεται νοτιοδυτικά της βρετανικής πρωτεύουσας, ο οποίος έχει πρόσφατα ονομαστεί ως «ο καλύτερος Δήμος» στη Βρετανία και έχει κερδίσει βραβείο για εξοικονόμηση δαπανών. Επικεφαλής του Δήμου είναι ο Σωτήρης Αλαμπρίτης, από την Αραδίππου ο οποίος μετοίκησε στη Βρετανία σε ηλικία 6 χρόνων.

Ο κ. Ευαγγελίδης σημείωσε ότι ο Δήμος Μέρτον έχει 200 χιλιάδες κατοίκους σε σύγκριση με 20 χιλιάδες του Δήμου Αραδίππου, αλλά παρά τη μεγάλη αυτή διαφορά, εντούτοις κατά τη διάρκεια της επίσκεψης τους στο Λονδίνο, «καταφέραμε να αποκομίσουμε πάρα πολλά ωφέλιμα πράγματα. Αρχικά είχαμε επισκεφθεί τις κυριότερες περιοχές του Δήμου, τα διάφορα τμήματα του, ενώ επισκεφθήκαμε τις εγκαταστάσεις για τα σκύβαλα και τους χώρους πρασίνου καθώς και κάποια πρωτοποριακά συγκροτήματα κατοικιών».

Ανέφερε πως το πιο αξιοσημείωτο μέρος της επίσκεψης και αυτό που κάνει τη μεγάλη διαφορά είναι η κουλτούρα, σημείο στο οποίο εντοπίζεται το πρόβλημα. «Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που παρατηρήσαμε είναι και το γεγονός ότι όλοι οι δημότες του Μέρτον πληρώνουν κανονικά τους φόρους, είτε αυτοί είναι οικιστικοί είτε είναι επαγγελματικοί,» πρόσθεσε.

Εξήγησε επίσης ότι του έχει κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση ο εθελοντισμός που υπάρχει στο Δήμο του Μέρτον αφού «το συγκεκριμένο θέμα είναι πολύ οργανωμένο μεταξύ των κατοίκων, υπάρχει σε πολύ υψηλά επίπεδα και με μεγάλη υπευθυνότητα.

«Όλα αυτά που παρακολουθήσαμε θα τα εξετάσουμε σε μελλοντική συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου Αραδίππου και θα προσπαθήσουμε να φέρουμε στην Κύπρο τον κ. Αλαμπρίτη ούτως ώστε μέσω ενός σεμιναρίου να εξηγήσει στο ανθρώπινο δυναμικό μας αυτά που έκανε και τον τρόπο με τον οποίο τα υλοποίησε στο Δήμο του. Ταυτόχρονα θα δοκιμάσουμε να βρούμε ευρωπαϊκά κονδύλια με στόχο να αποστείλουμε τμηματάρχες και άλλο προσωπικό του Δήμου στο Λονδίνο για να δουν ιδίοις όμμασι όλα αυτά τα καταπληκτικά πράγματα που λαμβάνουν χώρα εκεί», είπε.

Ο κ. Ευαγγελίδης πρόσθεσε επίσης ότι θα επιδιώξει ώστε ο Δήμος Αραδίππου σε συνεργασία με την Ένωση Δήμων να πραγματοποιηθεί μια παρουσίαση στους Δημάρχους και γενικά την Τοπική Αυτοδιοίκηση από τον κ. Αλαμπρίτη με στόχο να κερδίσουμε ό,τι μπορούμε.

«Πρέπει όλοι μας Δήμαρχοι, Βουλευτές και Υπουργοί να αντιληφθούμε ότι υπάρχουν κάποιοι άλλοι που, για διάφορους λόγους, γνωρίζουν περισσότερα πράγματα από μας. Όλη αυτή τη γνώση, ειδικά εάν προέρχεται από Κύπριους που διαμένουν μόνιμα σε άλλες χώρες, είτε της ΕΕ είτε αλλού, θα πρέπει να την ‘εκμεταλλευθούμε’ προκειμένου να πάμε μπροστά αφού το να βελτιώνεται κάποιος είναι προτέρημα αλλά το να λέει ότι γνωρίζει τα πάντα είναι στασιμότητα».

Σε ερώτηση για ποιους τομείς ο Δήμος του Μέρτον έχει πάρει το βραβείο για εξοικονόμηση δαπανών, ο Δήμαρχος Αραδίππου απάντησε «γενικά στο θέμα αυτό. Έχουμε μάθει από τους ειδικούς πως ο Δήμος Μέρτον εξοικονόμησε χρήματα με την συνεργασία υπηρεσιών με άλλους γειτονικούς Δήμους και όχι μόνο, ενώ διδαχθήκαμε τρόπους για πληρωμή όλων των φόρων από τους Δημότες».

Ανέφερε ακόμα ότι «οι εργαζόμενοι στο Δήμο Μέρτον εφαρμόζουν οποιαδήποτε πολιτική μπορεί να τους εξοικονομήσει χρήματα. Αυτό που μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση είναι ο κόσμος ο οποίος αντιδρά θετικά σε οποιαδήποτε καινοτομία του Δήμου του με κοινό στόχο το γενικό καλό».

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, συνέχισε ο Δήμαρχος, «είναι πως ο κόσμος χωρίς διαμαρτυρία γεμίζει το αυτοκίνητο του με οποιοδήποτε υλικό από το σπίτι ή τον κήπο του έχει για πέταμα και μεταβαίνει σε ειδικούς χώρους όπου υπάρχουν ξεχωριστά για κάθε υλικό skip (κάδος εκσκαφέα) στα οποία και εναποθέτει όλα τα άχρηστα του αντικείμενα.»

Ο Δήμος Αραδίππου έχει μεν το «πράσινο σημείο» του αλλά οι δημότες μας όχι μόνο διαμαρτύρονται για το πώς θα μεταφέρουν τα αντικείμενα που έχουν για πέταμα, αλλά θεωρώ ότι αυτή η συνήθεια είναι κάτι που νομίζω ότι ο Κύπριος πολίτης ουδέποτε θα κάνει, κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα