Δημόσια διαβούλευση για κοινή προσέγγιση για την αφερεγγυότητα επιχειρήσεων

16:01 5/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα την έναρξη δημόσιας διαβούλευσης με στόχο τη χάραξη κοινής ευρωπαϊκής προσέγγισης σχετικά με τη χρεοκοπία και αφερεγγυότητα των επιχειρήσεων, η οποία εστιάζεται στη χορήγηση βοήθειας με στόχο την επιβίωση υγιών κατά τα άλλα επιχειρήσεων και έντιμων επιχειρηματιών.

Ένα από τα ερωτήματα που θέτει η διαβούλευση αφορά την ανάγκη εναρμόνισης του «χρόνου αποκατάστασης» (του χρόνου που χρειάζεται για το κλείσιμο μιας πτωχευμένης επιχείρησης), ο οποίος συχνά θεωρείται

καθοριστικής σημασίας για τη δυνατότητα επανεκκίνησης μιας επιχείρησης. Σήμερα, ο χρόνος που απαιτείται για το κλείσιμο μιας πτωχευμένης επιχείρησης διαφέρει σημαντικά από το ένα κράτος μέλος στο άλλο, π.χ. στην Ιρλανδία είναι τέσσερις μήνες ενώ στην Τσεχία ξεπερνά τα τέσσερα χρόνια. Σε ορισμένες χώρες πάλι οι επιχειρηματίες που έχουν πτωχεύσει δεν μπορούν να τύχουν αποκατάστασης.

Η διαβούλευση εστιάζει επίσης στους κανόνες που διέπουν το επάγγελμα του εκκαθαριστή. Επιπροσθέτως, ζητείται από τους ενδιαφερομένους να διατυπώσουν την άποψή τους για το κατά πόσο οι σημερινοί κανόνες για τα καθήκοντα και την ευθύνη των διευθυντών σε περιπτώσεις αφερεγγυότητας δημιουργούν προβλήματα στην πράξη κι εάν θα έπρεπε να θεσπιστούν ευρωπαϊκοί κανόνες που θα διασφαλίζουν ότι οι δόλιοι διευθυντές επιχειρήσεων που κηρύχθηκαν έκπτωτοι σε μια χώρα δεν θα μπορούν να αναλάβουν τη διοίκηση μιας επιχείρησης σε άλλη χώρα.

Η δημόσια διαβούλευση, στην οποία μπορούν να συμμετάσχουν οι ενδιαφερόμενοι έως τις 11 Οκτωβρίου 2013, βρίσκεται στη διεύθυνση:http://ec.europa.eu/yourvoice/ipm/forms/dispatch?form=InsolvencyTwo

Σύμφωνα με την Αντιπρόεδρο της Κομισιόν για θέματα δικαιοσύνης Βιβιάν Ρέντινγκ, η Ευρώπη έχει ανάγκη να προωθήσει τη διάσωση και αποκατάσταση των βιώσιμων επιχειρήσεων και των ατόμων που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες.«Οι έντιμοι επιχειρηματίες δικαιούνται μια δεύτερη ευκαιρία, ώστε μια διαδικασία αφερεγγυότητας να μην μετατρέπεται σε θανατική καταδίκη όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας», δήλωσε η κ. Ρέντινγκ.

Όπως επισημαίνει η Επιτροπή, οι πτωχεύσεις αποτελούν σύνηθες φαινόμενο σε μια δυναμική, σύγχρονη οικονομία. Περίπου το ήμισυ των επιχειρήσεων επιβιώνει για διάστημα κάτω των πέντε ετών, και περίπου 200.000 επιχειρήσεις κηρύσσουν κάθε χρόνο πτώχευση στην ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι, σε ημερήσια βάση, κηρύσσονται 600 περίπου πτωχεύσεις επιχειρήσεων στην Ευρώπη. Ένα τέταρτο αυτών των πτωχεύσεων έχει διασυνοριακό στοιχείο.

Ωστόσο, έχει αποδειχθεί ότι οι επιχειρηματίες που έχουν αποτύχει διδάσκονται από τα λάθη τους και, σε γενικές γραμμές, είναι περισσότερο επιτυχημένοι στη δεύτερη προσπάθειά τους. Έως και ποσοστό 18% όλων των μετέπειτα επιτυχημένων επιχειρηματιών είχε αποτύχει στην πρώτη του επιχείρηση. Επομένως, είναι σημαντικό να ισχύουν σύγχρονοι κανόνες και αποτελεσματικές διαδικασίες, ούτως ώστε να βοηθούνται οι επιχειρήσεις οι οποίες διαθέτουν ικανό οικονομικό εκτόπισμα να ξεπερνούν τις οικονομικές δυσχέρειες και να τους δίνεται μια «δεύτερη ευκαιρία», αναφέρει η Επιτροπή.

Keywords
Τυχαία Θέματα